Cynthia és Brian Paterson: Foxwood összes meséje

Cynthia és Brian Paterson: Foxwood összes meséje (Manó Könyvek, 2022)
Írta : Cynthia Paterson; illusztrálta: Brian Paterson
Eredeti cím : -
Eredeti kiadás : 1985-1998
Magyar cím : Foxwood összes meséje
Fordította : Szabó T. Anna
Kiadó : Manó Könyvek
Recenzált kiadás éve : 2022
Terjedelme (oldalszám) : 246
100
Vidd hírét!
 
 

Messze-messze, mesés tájakon innen és varázslatos völgyeken túl létezik egy csodálatos hely, ahol megállt az idő. Az állatok békében és szeretetben élnek, és a legkisebbek keresztül-kasul bebarangolják a környező vidéket. Ez Foxwood. Cynthia Paterson magával ragadó történetei magyarul most, 2022 elején jelentek meg először egy kötetben. A meséket Szabó T. Anna fordította, és gyönyörű előszót írt a kötethez.

A mesék főszereplői három barát: Vili, a süni; Henrik, az egér; és Robi, a nyuszi. Az emberruhás állat-gyerekek jó példával szolgálnak minden kicsi számára. Egymásnak igaz barátai, segítőkészek, leleményesek, összetartóak, a felnőttekkel tisztelettudóak. Hasonlóképpen, a mesebeli felnőttek szintén példamutatóan viselkednek, és bizony a kötetet felolvasó szülők is tanulhatnak a foxwoodi mesékből: megértést, elfogadást, békés magatartást. Mindegy, hogy mi a történet témája, a kis állatok jól szórakoznak és a végére valami újjal gazdagodnak, megtanulják, hogy jónak, kitartónak, igaz barátnak, őszintének, egyenesnek lenni kifizetődő. A mesék szelídek, békések, konfliktusoktól mentesek, mégis izgalmasak. Nincs legyőzendő gonosz, csak némi egészséges versengés a patkányok ellen, akik mindig rosszindulatúak ugyan, de senki testi épségét nem fenyegetik, s a három jóbarát rendre felülkerekedik velük szemben, még akkor is, ha látszólag a patkányok nyernek. Utóbbira jó példa A verseny című mese; ez egy hajóversenyről szól, amelyet évről évre megrendeznek a folyón, és az idei kiírást is a patkányok nyerik, mint mindig, csalással és erőszakkal, de Viliék erkölcsi győzelmet aratnak, és elnyerik a közönség tetszését, amiért a versenyt feladva inkább kimentik a vízből a bajba jutott nyuszikat.

A meséket gazdag illusztrációk kísérik. Ezek egyrészt jól kiegészítik a szöveget, másrészt kapaszkodót is jelentenek a kicsiknek. Szó szerint leteszteltem a rajzok fontosságát. A hatéves kisfiam pár nap (és néhány másik mese) után, a rajzok segítségével fel tudta idézni a történetek egyik-másikát. Ez nyilván gyermekenként változik, annak függvényében, hogy a figyelmüket mi ragadta meg jobban, de az már a kötet olvasása közben világossá vált, hogy az illusztrációknak köszönhetően képes már a második-harmadik mesére megjegyezni, hogy Vili a süni, Henrik az egér és Robi a nyuszi. Én, a felolvasó inkább a szövegre fókuszáltam, és nekem még a kötet felénél is gondjaim akadtak azzal, hogy ki kicsoda.

A bájos illusztrációkat Brian Patterson készítette. Brian 12 éves volt, amikor a családjával a délnyugat angliai Somerset megyébe költöztek. Itt ismerkedett meg Cynthiával, akit 24 éves korában vett feleségül. A pár előbb Londonba, majd a fővárostól nyugatra található Oxfordshire megyébe költözött. Itt születtek meg a Foxwood meséi: a történeteket Cynthia írta, az illusztrációkat Brian készítette. Inspirációul a vidéki élet, a környék vadvilága és a házaspár három fiának kalandjai szolgáltak. A nyolc foxwoodi mese eredetileg 1985 és 1998 között jelent meg, és világszerte több mint 1,3 millió példányszámban fogyott.


Vidd hírét!