A francia Annie Ernaux kapja 2022-ben az irodalmi Nobel-díjat

Annie Ernaux
Vidd hírét!
 
 

2022-ben Annie Ernaux francia írónak ítélte oda az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését. Az indoklás szerint az elismerést azért a bátorságért és klinikai éleslátásért ítélték neki, amellyel felfedi az egyéni emlékezet gyökereit, elidegenedését és kollektív korlátait. Annie Ernaux állhatatosan és különböző nézőpontokból vizsgálja a nemek, nyelvek és társadalmi osztályok szempontjából erős egyenlőtlenségek jellemezte életet – hangsúlyozta a szerzőt bemutatva Anders Olsson, a Nobel-bizottság elnöke.

Annie Ernaux az első francia nő, akit irodalmi Nobel-díjjal tüntetnek ki. A Svéd Akadémia bejelentését követően a svéd SVT televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy nagyon meglepte a díj, sosem gondolta volna, hogy megkapja. Az őt elérő újságírótól egyenesen azt kérdezte: „biztos benne?” Mint hozzátette, nagy megtiszteltetés a díj, ugyanakkor nagy felelősség is pontosan és igazsággal tanúskodni a világgal kapcsolatban.

Annie Ernaux első regénye 1974-ben jelent meg Les armoires vides címmel, a nemzetközi elismerést a 2008-as Les années (magyarul: Évek, Magvető, 2021) című művével szerezte meg. „Ez a legambiciózusabb projektje, amely nemzetközi hírnevet, rengeteg követőt és irodalmi tanítványt szerzett neki” – írta az akadémia a könyvről, amelyet az első kollektív önéletrajznak nevezett, Durs Grünbein német költő pedig a kortárs nyugati világ úttörő szociológiai eposzaként méltatta. Szigorú rövidségével csodálatos tisztelgés egy erős nő, Ernaux édesanyja előtt az 1987-ben megjelent Une femme (Egy asszony): az anya gyakran nehéz körülmények között, még apjánál is erősebben tudta megőrizni méltóságát. A L’événement című, 2000-ben megjelent regényéből készült filmadaptáció a 2021-es velencei filmfesztiválon Arany Oroszlán-díjat nyert. A regény – amelyet a Svéd Akadémia az író egyik mesterműveként jellemez – egy abortusz története. Ernaux 23 évesen esett át abortuszon, amely az 1960-as évek Franciaországában még illegális volt. „Kegyetlenül őszinte szöveg, zárójelek között életbevágóan tiszta hangú reflexiókkal, amelyek önmagához és az olvasóhoz ugyanazzal a sodrással szólnak”írja az akadémia. A L’occupation című, 2002-ben megjelent regényében a romantikus szerelem társadalmi mítoszát szedi ízekre. „Olyan író, aki a hideg, elemzői hangú önéletrajzírást állította pályája középpontjába”írta róla a Twitteren Roselyne Bachelot korábbi francia kulturális miniszter.

Annie Ernaux

Annie Ernaux 1940. szeptember 1-én született a normandiai Lillebonne-ban. A rouen-i, majd a bordeaux-i egyetemen tanult, 1971-ben modern irodalomból szerzett diplomát. A hetvenes évek vége óta a Párizs környéki Cergyben él. Tanárként kezdte pályafutását.

Első regénye, a Les armoires vides önéletrajzi elemeket tartalmazó regény egy abortuszon átesett, Normandiában felnőtt bölcsészhallgatóról. Többi regénye is önéletrajzi ihletésű: a válásáról ír a La femme gelée című könyvében, egy kelet-európai férfivel való afférjáról Passion simple című kötetében. Árulás című regényében, amelyért elnyerte a Renauld-díjat, édesapjával való viszonyát, felnőtté válását és szülei életét mutatja be. A kisregény magyarul az Egy asszony című írásával együtt jelent meg 1997-ben a Széphalom Könyvműhely gondozásában. A 2008-ban kiadott Évek a második világháborútól a 2000-es évekig tartó időszakot, hat évtized személyes és kollektív történelmét öleli fel, és 2019-ben Booker-díjra is jelölték. Franciaországban az Évek elnyerte a kritikusok Marguerite Duras- és François Mauriac-díját, a Télégramme olvasóinak díját, valamint a Lire című irodalmi magazin az év francia regényének választotta.

Annie Ernaux

A 82 éves írónak több mint húsz könyve és számos publikációja jelent meg, 2014-ben tiszteletbeli doktori címet kapott a Cergy-Pontoise Egyetemen. Magyar nyelvre mindeddig három könyvét fordították le, és egy elbeszélése is megjelent A ​halál betegsége című kötetben.

Az író a Nobel-díjjal 10 millió svéd koronát is kap. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át Stockholmban.

Forrás: MTI, The Nobel Prize


Vidd hírét!