Julie Clark: Az utolsó járat (General Press, 2022)

Julie Clark: Az utolsó járat

Írta : Julie Clark
Eredeti cím : The Last Flight
Eredeti kiadás : 2020
Magyar cím : Az utolsó járat
Fordította : Kaul Éva
Kiadó : General Press
Recenzált kiadás éve : 2022
Terjedelme (oldalszám) : 341
74
Vidd hírét!
 
 

A titkok felemésztenek és elszigetelnek a világtól – Az utolsó járat egyik kulcsmondata nemcsak fájdalmasan igaz, de azt is előrevetíti, hogy ebben a regényben felszínre törve megváltoztatják a főhősök sorsát.

A fordulatokban bővelkedő amerikai regény eseménydús cselekménye olyan női sorsokat mutat nekünk, amelyek nem szokványosak, inkább életszagúak, és közös vonásaik révén úgy érezhetjük, akár velünk is történhetnének. Két eltérő élethelyzetű nő próbál menekülni fojtogató mindennapjai elől, hogy végre átlagos, szabad életet élhessen – az alaptörténetet kibontó cselekményben pedig olyan események sora követi egymást, hogy alig tudjuk abbahagyni az olvasást.

Claire egy feltörekvő politikus feleségeként, a csillogás és jómód látszatán túl, a bántalmazó férj oldalán szigorú időbeosztással és állandó rettegésben él, míg Eva, a gyermekotthonban felnőtt, majd drogdílerré vált magányos, munkájába temetkező szingli menekül a világ elől, és magánya mindentől megfosztja. Ez a két nő életük azon időszakában találkozik, amikor mindketten a végsőkig elszántak, hogy véget vessenek élhetetlen mindennapjaiknak.

A párhuzamosan játszódó történetekből Eva életének katasztrófa előtti kilenc hónapját is nyomon követhetjük, hogy végül megérkezzünk a jelenbe, ahol a harmincas értelmiségi nő éjszakánként metamfetamin tablettákat készít házának alagsorában, nappal pedig pincérnőként dolgozik. Életének korábbi mérföldköveit megismerve árnyalni tudjuk a képet, hiszen nemcsak a felszínt, hanem a miérteket is láttatja a szerző, enyhe pszichológiai hatást gyakorolva az olvasóra.

Milyen érzés lehet rádöbbenni, hogy egy szempillantás alatt más személyiséget kaptál, már nem az vagy, aki több évtizedig voltál? Képes vagy-e tudatosítani, hogy a te sorsod, nehézségeid szinte eltörpülnek amellett, amit új identitásoddal gyanútlanul felvállaltál? – Ahogy ezeken a kérdéseken gondolkodtam, elképzeltem, ahogy kitervelt, aprólékos munkával magam mögött hagyom a régi életemet, annak minden problémájával együtt, és megérkezem egy másik nő mindennapjaiba, előre nem sejtett nehézségeket, kudarcokat és problémákat örökölve. Mit tennék: visszamenekülnék a saját, jól ismert gubancaimhoz, vagy megpróbálnék a jelen helyzetben boldogulni, új személyiséggel? Amennyiben a regény olvasása közben időt hagyunk magunknak ezekre a gondolatokra, akár egy önismereti hullámvasúton is elindulhatunk, majd mintegy megnyugvásként, visszatérhetünk a könyv cselekményéhez.

Bár a karakterek kidolgozottak, a történetmesélés könnyed és olvasmányos, Az utolsó járat mégsem az a könyv, amelyre évek múltán is emlékezni fogok, mint meghatározó olvasmányélményre. Ehhez valamivel bonyolultabb cselekményszövésre lenne szükség, például szívesen megismertem volna “közelebbről” Roryt, a bántalmazó férjet, az ő indítékait, személyiségjegyeit és elidőztem volna azoknál a részleteknél is, ahogyan ő látja felesége eltűnését. Hiszen mindaddig, amíg csak az egyik fél indítékait ismerjük, hiányos és további kérdéseket felvető a történet. 

Julie Clark (fotó: Eric A. Reid)
Julie Clark (fotó: Eric A. Reid)

Bár a regényben megjelenített sorsok, életutak a világon bárhol megtörténhetnek, a regény cselekménye mégis tipikusan amerikai: a személyiségcsere, a főhősök életvitele és foglalkozása mind-mind távolítják azokat a lehetőségeket, amelyek számukra kézenfekvőek voltak mindennapjaik újraírásához. Amerikán kívül sehol sem jellemző, hogy egy televíziós műsor által leleplezhetjük a bűnösöket és ezután élhetünk majd úgy, mintha semmi nem történt volna, a regény lapjain ugyanis semmit nem tudunk meg arról, hogyan boldogult Claire, miután visszakapta szabadságát. 

Nyilván, tekinthetjük kiváló példaként is az igazság feltárásának ezen módját: egyszer talán a világ más tájain is kellő elszántsággal és egy remek tervvel bármelyik nő véget vethet az ellene elkövetett igazságtalanságoknak, és kimondhatja: sokkal többre vagyok képes.


Vidd hírét!