Colleen Hoover: Velünk kezdődik (Könyvmolyképző, 2023)

Colleen Hoover: Velünk kezdődik

Írta : Colleen Hoover
Eredeti cím : It Starts With Us
Eredeti kiadás : 2022
Magyar cím : Velünk kezdődik
Fordította : Matyola Melinda
Kiadó : Könyvmolyképző Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2023
Terjedelme (oldalszám) : 331
75
Vidd hírét!
 
 

Akár tetszik, akár nem, napjaink egyik legbefolyásosabb kommunikációs felülete a TikTok. Fénysebességgel terjednek rajta hírek, bulvár pletykák, vélemények, kritikák bármilyen témakörben. Az egyik legnagyobb TikTok-közösség pedig nem más, mint a #BookTok. Elképesztő hatásköre van, trendeket és toplistákat diktál, már egyes könyvesboltokban is megjelentek a #BookTok címkékkel ellátott polcok. Ez a hatalmas befolyás mostanra már kihat az írókra is, így született a TikTokon különösen népszerű írónő, Colleen Hoover új regénye, a Velünk kezdődik, amely az ugyanitt népszerű Velünk véget ér c. könyv folytatásaként jelent meg.

A Velünk véget ér egy szívszorító történet a bántalmazó kapcsolatokról, generációs traumákról, az írónő személyes tapasztalataiból inspirálódva. Ez a könyv az egyik legnépszerűbb a BookTok közösségében, pár évvel az eredeti 2016-os megjelenés után lett felkapott. A rajongók petíciókat indítottak, kommentekben, üzenetekben kérték az írónőt, hogy folytassa a főszereplő, Lily és Atlas történetét. A Velünk kezdődik szorosan kapcsolódik a Velünk véget érhez, ott veszi fel a történet fonalát, ahol az első könyv elejtette.

Lily Bloom zűrös időszakot él át, egykori bántalmazó férje közös gyerekük miatt még mindig szerves része az életének. Próbálja felállítani a határait, kétségekkel küzd válását illetően, mindemellett egyre sikeresebb virágboltját menedzseli, és a tőle telhető legnagyobb szeretetben neveli lányát. Ezen zsúfolt hétköznapok egyikén összefut egykori szerelmével, Atlasszal, és mindketten rögtön tudják, hogy még mindig erős érzelmeket táplálnak egymás iránt. De belefér ez Lily életébe? Exférje, Ryle semmit sem gyűlöl annyira, mint Lily gyermekkori szerelmét, talán sohasem lesz képes elfogadni, ha újra képbe kerül. Ugyanakkor Atlas élete sem egyszerű: immáron két étterem tulajdonosa, elfoglalt és sikeres séf, viszont úgy tűnik, az élet akadályokat gördít elé a múltja által. Megjelenik édesanyja, aki tinédzser korában elküldte otthonról, kiderül, hogy van egy öccse, aki immár 12 éves, és sajnálatos módon ugyanazon megy keresztül, amin a fiatal Atlasnak is kellett ebben a korban. Viszont mindig is tudta, hogy Lily tökéletesen beleillik az életébe, akármilyen akadály is legyen köztük.

Colleen Hoover maga is bevallotta, hogy rajongói nyomásra folytatta a sikerkönyvét, ami önmagában nem jelentene problémát. A rajongói nyomás viszont akkora volt, hogy Hoover mindent belegyömöszölt ebbe a könyvbe, ami népszerű a jelenlegi BookTok olvasók körében. Ennek okán jelenhetett meg Atlas szemszöge is, amelyből bár többet megtudhatunk a múltjáról és traumáiról, nincsenek kihasználva az ebből adódó lehetőségek. Ad egy kis mélységet a karakternek, ugyanakkor nagyon hiteltelenné válik tőle. Ennyi traumán átesni ilyen fiatalon – családi erőszak, hajléktalanság, mélyszegénység – nem jár következmények nélkül. Atlas azonban úgy éli az életét, mint a legegészségesebb, legtökéletesebb teremtmény a földön, hibátlanul viselkedik mindkét köteten át. Az első könyvét olvasva arra gondoltam, ez Lily szemszöge, természetes, hogy ő tökéletesnek látja. Így azonban, hogy Atlas szemszögéből olvasva sincs egyetlen rossz lépése, teljesen elveszik a karakter múltjából adódó mélység.

A karakter mélysége mellett pedig számomra iszonyatosan hiányzott a történet és az érzelmek mélysége. Colleen Hoover véleményem szerint zseniálisan lezárta az első könyvét, csupán sejtetve a gyerekkori szerelem kiújulását, ugyanakkor teret adva a főhősnőnek, ezzel is szemléltetve, hogy nem egy másik kapcsolat reményében lépett ki az előző házasságából, hanem a saját ereje és akarata által. A Velünk kezdődik visszakanyarodik a bántalmazó kapcsolatok boncolgatásához, zavaró gyakorisággal ismételgetve ugyanazt: egy ilyen kapcsolatból kilépni nehéz, életre szóló traumát és kétségeket okoz. Lily Atlasszal való kapcsolata pedig kész cukormáz, görcsös tündérmese, hiszen az írónő elmondása szerint „megérdemlik a happy endet.” Mindkettejük traumatikus múltja csak felszínesen érinti a kapcsolatukat, szinte lepattan róluk minden gond.

Minden negatívum ellenére azonban nem tudom azt mondani, hogy ez egy borzalmas könyv és senki se olvassa el. A történet a maga felszínességével tartogat könnyfakasztó pillanatokat, tanulságokat. Azoknak mindenképp megéri elolvasni, akik elégedetlenek voltak az első rész befejezésével, vagy akik csak egy könnyen olvasható, egyszerű nyelvezetű könyvre vágynak. Akik viszont komoly témákban merülnének el inkább, az első könyvhöz hasonló érzelmi mélységre vágynak, azoknak nem ez a legjobb választás, és jobb, ha elengedik Lily és Atlas karakterét az előző kötet végén, a happy end reményével.


Vidd hírét!