Yomi Adegoke: A lista (Athenaeum, 2023)

Yomi Adegoke: A lista

Írta : Yomi Adegoke
Eredeti cím : The List
Eredeti kiadás : 2023
Magyar cím : A Lista
Fordította : Szieberth Ádám
Kiadó : Athenaeum Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2023
Terjedelme (oldalszám) : 399
80
Vidd hírét!
 
 

Úgy érzem, ezúttal ahhoz, hogy a könyvről írni tudjak, előbb a szerzőt kell bemutassam. Yomi Adegoke többszörösen díjazott, színesbőrű fiatal brit újságíró és bestseller szerző. A The Guardian és a British Vogue rovatvezetője, korábban olyan újságokban is írt, mint a Sunday Times, az Independent, a Stylist és a New Statesman. A fekete nők jogainak élharcosa, a „frontvonal úttörője”, aki Elizabeth Uviebinenével együttműködve megírta a Slay in Your Lane: The Black Girl Bible című könyvet. A könyv úgynevezett útmutató fekete nők számára az önállóság és a sikeresség megteremtéséhez; a könyv megírásához Adegoke és Uviebinené több kiváló fekete nővel készített interjút. A könyv többek között a fekete nők médiában betöltött szerepéről szól. 2023-ban Adegoke kiadta első regényét, A Listát.

Michael és Ola kapcsolata idillinek tűnik, hiszen mindketten szépek, szerelmesek, és nemsokára összeházasodnak. Ola egy női magazin sikeres újságírója, szexi, provokatív, markáns, szókimondó – egyszóval igazi dögös teremtés. Michael pedig ugyanennek az embertípusnak a férfi változata; most készül elfoglalni új állását egy cégnél, ahová éppen a bőrszíne miatt veszik fel, az új alkalmazója ugyanis kétségbeesetten küzd az ellen, hogy a színesbőrűekkel szemben diszkriminatívnak tűnjön. Miközben gőzerővel készülnek egy pompázatos és drága esküvőre, egy reggel sokkoló valóságra ébrednek: a Listára. Ismeretlen szerző ugyanis egy olyan listát szerkesztett, amelyen a média különböző szféráiból származó férfiak vannak, akik a leírás szerint valamikor valahogyan nőket zaklattak. A Lista pedig a Twitteren van, és percről percre terjed. A feminista megmozdulásként is értelmezhető akciót minden más esetben Ola is teljes mértékben támogatná (a listát továbbküldené, megosztaná), harciasan követelve, hogy ezeket a férfiakat leplezzék le, büntessék meg, bocsássák el az állásukból. Most azonban van egy rendkívül bénítóan ható körülmény, ugyanis Michael is rajta van ezen a bizonyos listán. A gond az, hogy senki sem tudja, ki tette fel rá.

A bonyodalom ezen a ponton kezdődik el. Ola kétségbeesve próbálja titkolni a szerkesztőségben, hogy a vőlegénye a hírhedt lista egyik szereplője, miközben módszeresen hárítja annak a lehetőségét, hogy ő maga legyen, aki cikket ír a dologról. Közben meg küszöbön az esküvő, a visszaszámlálás megkezdődött. Ola és Michael azonban már képtelen erre figyelni. Olában kétségek vannak, Michaelen úrrá lesz a kétségbeesés. Amíg Ola megpróbál bizonyítékokat szerezni a vőlegénye ártatlanságára (vagy éppen a bűnösségére), addig Michael azon van, hogy kiderítse, hogy ki tehette fel az ő nevét a listára. Van egy sejtése, mert nem mondhatja el magáról, hogy teljesen makulátlan a múltja, de az is tény, hogy sosem lenne képes fizikailag bántani egy nőt. Azt nem is sejti még, hogy a lelki bántalmazás is bántalmazás.

Jelen világunk meghatározó eleme az internet, amely online és offline térre osztotta az életünket. A rendkívül gyors módon szaporodó közösségi oldalak sokasága pedig teljesen elborított bennünket, a LinkedIn, a Twitter, a Facebook, az Instagram ma már mindenkinek ismerős. Elterjedésük és használatuk maga után vonja mindazokat a kellemetlenségeket, amelyekkel az offline világban sosem találkoztunk: idegenek nézhetnek bele az életünkbe akaratunk ellenére és a tudomásunk nélkül, az adatainkat használhatják mások, stb. A megannyi hasznos aspektusa mellett az internet rendkívül veszélyes, ingoványos, aláaknázott talajnak tűnik, ahová megfelelő felszerelésben és védőruhában ajánlatos lépni – mint amilyen a megfontoltság és az óvatosság. Ellenkező esetben a keletkezett kár mértéke felbecsülhetetlen is lehet, mind érzelmi, mind fizikai, mind erkölcsi szinten.

Az első néhány fejezet nem ígéri és nem vetíti elő mindazokat a feszültségeket, amelyek a későbbiekben lesznek jellemzőek a regényre. Szinte vontatottnak tűnik a bevezető, és mintha a szerző nem igazán találná meg a hangot, de végül mégis berobban a bomba. A szerző olyan fontos és érzékeny témákat érint, mint a rasszizmus, valamint a nők áldozati szerepe a társadalomban és a médiában. Az, hogy két egymást szerető embernek valódi problémája legyen egy ilyesfajta lista megjelenése, számunkra talán kissé utópisztikusnak tűnik, azonban jobban belegondolva nem az. Ola és Michael története rávilágít arra, mennyire sérülékenyek vagyunk mi magunk is, és nemcsak a rólunk alkotott kép törhet össze.

A szókimondó, dinamikus hangvételű regény igazi rendhagyó írás, amely egyszerre szól a szerelemről és arról, mennyire tudunk megbirkózni az online tér sajátosságaival, miközben egymás célpontjai és áldozatai leszünk. Vajon ismerjük-e mindazt a lehetőséget, amely az online térben való jelenlétünkkel együtt létezik, és tisztában vagyunk-e a vele járó felelősséggel? Nehéz kérdések ezek, főleg akkor, ha figyelembe vesszük az interneten és a közösségi médiában történő információáramlást, és a mögöttük meghúzódó szándékot.

A szerző: Yomi Adegoke
A szerző: Yomi Adegoke

Yomi Adegoke olyan női karaktert választott, akivel valószínűleg nagymértékben azonosulni tud. A fekete nő, aki maga is áldozat lehet, kiáll az esetleges áldozatokért. Szép íve a regénynek az, hogy egy adott ponton megkérdőjelezi a lista létjogosultságát  (nemcsak ennek a listának hanem minden ilyen jellegű „listának” a létjogosultságát), ha a mögötte álló szándék nem őszinte, és nem törekszik a párbeszédre, és figyelembe veszi, hogy nem minden férfi bántalmazó. Ezzel párhuzamosan kifejti azt is, hogy egy kapcsolatban akaratunk ellenére, vagy tudatlanságból adódóan is képesek vagyunk egymást bántani. A szerző végig fenntartja a feszültséget, az utolsó percig kérdéses, hogy lesz-e esküvő, végül pedig egy nem túl nagy, de váratlan és frappáns kanyarral zárja az ívet.

A Lista kortárs témát feldolgozó, újszerű, fiatalos mű. Olvasása bizonyos korhatár felett (vagy ismerethatár alatt) azonban semmiféle élvezetet nem okoz, mert tele van olyan kifejezésekkel, amelyek csak az ábécé utolsó betűivel megjelölt generációk számára lesznek érthetőek. Nem mindenkinek van instája például, sokan nem tudják, mi is az a podcast, és a randiapp, emoji, snapchat, hashtag, topik szavak is idegenül csenghetnek. Mindemellett A Lista egy tanulságos regény arról, hogy az online világ ugyan nem valóságos, mégis hozzátartozik a mindennapi offline valósághoz, és nagyfokú tudatosság kell ahhoz, hogy pórázon tarthassuk, és ezáltal a legkevesebb kárt okozzuk magunknak és egymásnak. Mindannyian egyszerre vagyunk elkövetők és áldozatok, de tudnunk kell, hogy semmi nem tűnik el, és amit az internet magába szippantott, azt egyszer kiokádja magából.


Vidd hírét!