Eric Laurent: G. W. Bush titkos világa

100
Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

Ha az alcím – Barátok, vallás, hatalom – nem elég beszédes, és Ön hírből sem ismeri a neves francia újságírót, oknyomozó riportert és a nemzetközi politika szakértőjét, Eric Laurent-et, akkor is tiszta szívből ajánlom a G. W. Bush titkos világát. Laurent könyve a 2008-ban leköszönő amerikai elnök valós személyiségét, múltját, a mögötte álló politikai és vallási erőket leplezi le. A francia szerző tényekkel alátámasztott állításai kegyetlenek George W. Bushra nézve: a testvére árnyékában nőtt fel, apai segítség nélkül még az egyetemre sem vették volna fel, az üzleti életben az idősebb Bush segítsége nélkül mindent a csőd szélére sodort, a 80-as években az alkoholba menekült, majd egy térítő hatására fanatikus módon a vallás felé fordult. Ez utóbbiból fakadóan Izraellel szemben különösen elfogult volt, de nem ez képezte az egyetlen okot arra, hogy összeesküvések és titkos szövetségek hálózzák be karrierjét.


(Laurent szerint) Bush minden bizonnyal egy vezetésre alkalmatlan ember. Ennek nyilvánvaló okait ismerteti ebben a könyvben: a buktatókat, amikkel az ifjabbik Bush képtelen volt megbírkózni, a meneküléseit (az alkohol, majd a vallás irányába), a barátokat, akik többnyire valamilyen hátsó szándék által vezérelve terelték ilyen vagy olyan irányba az elnök lépéseit, az üzleti- és politikai síkon köttetett titkos vagy kevésbé titkos paktumokat, és a személyes törekvéseit, amellyel saját kudarcait igyekezett fedni. Feltehetően személyes (vagy “családi”) kötelességének érezte a Szaddám Husszein elleni törlesztenivalót, de minden bizonnyal állt mögötte egy olyan elit is, akik tudták, hogy Bush erős motivációját kihasználva a megfelelő irányba terelheti jelen történelmünk eseményeit.

Ahhoz, hogy teljes képet kapjunk az iraki háború előkészületeiről, a mozgatórugókról és a színfalak mögötti eseményekről, a jelen könyv mellé ajánlom Bob Woodward dokumentumregényét is. (Érzésem szerint leginkább ez a két könyv ihlette Oliver Stone-t is a W. című filmje elkészítésekor.)


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •