Eric Laurent: George W. Bush titkos világa (ALLPRINT Kiadó, 2004)

Eric Laurent: G. W. Bush titkos világa

Írta : Eric Laurent
Eredeti cím : Le monde secret de Bush
Eredeti kiadás : 2003
Magyar cím : G. W. Bush titkos világa
Fordította : n. a.
Kiadó : Allprint Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2004
Terjedelme (oldalszám) : 207
80
Vidd hírét!
 
 

Ha az alcím – Barátok, vallás, hatalom – nem elég beszédes, és hírből sem ismered a neves francia újságírót, oknyomozó riportert és a nemzetközi politika szakértőjét, Eric Laurent-t, akkor is tiszta szívből ajánlom a G. W. Bush titkos világát. Laurent könyve a 2008-ban leköszönő amerikai elnök valós személyiségét, múltját, a mögötte álló politikai és vallási erőket leplezi le.

A francia szerző tényekkel alátámasztott állításai kegyetlenek George W. Bushra nézve: a testvére árnyékában nőtt fel, apai segítség nélkül még az egyetemre sem vették volna fel, az üzleti életben az idősebb Bush segítsége nélkül mindent a csőd szélére sodort, az 1980-as években az alkoholba menekült, majd egy térítő hatására fanatikus módon a vallás felé fordult. Ez utóbbiból fakadóan Izraellel szemben különösen elfogult volt, de nem ez képezte az egyetlen okot arra, hogy összeesküvések és titkos szövetségek hálózzák be karrierjét.

(Laurent szerint) az ifjabbik Bush minden bizonnyal egy vezetésre alkalmatlan ember. Ennek nyilvánvaló okait ismerteti ebben a könyvben: a buktatókat, amikkel az Egyesült Államok 43. elnöke még elnöksége előtt képtelen volt megbírkózni, a meneküléseit (az alkohol, majd a vallás irányába), a barátokat, akik többnyire valamilyen hátsó szándék által vezérelve terelték ilyen vagy olyan irányba a lépéseit, az üzleti- és politikai síkon köttetett titkos vagy kevésbé titkos paktumokat, és a személyes törekvéseit, amelyekkel saját kudarcait igyekezett fedni. Feltehetően egyéni (vagy „családi”) kötelességének érezte a Szaddám Husszein elleni törlesztenivalót, de minden bizonnyal álltak mögötte olyan emberek is, akik tudták, hogy Bush erős motivációját kihasználva a megfelelő irányba terelhetik jelen történelmünk eseményeit.

Ahhoz, hogy teljes képet kapjunk az iraki háború előkészületeiről, a mozgatórugókról és a színfalak mögötti eseményekről, a jelen könyv mellé ajánlom Bob Woodward dokumentumregényét is. (Valószínűleg leginkább ez a két könyv ihlette Oliver Stone-t is a W. című filmje elkészítésekor.)


Vidd hírét!