Meghalt a Zabhegyező szerzője, J.D. Salinger

Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

2010. január 27-én, szerdán 91 éves korában meghalt J.D. Salinger, a Zabhegyező szerzője. A Harold Ober Associates irodalmi ügynökség jelentése szerint az írót New Hampshire-i otthonában érte a halál. Nem telt el 48 óra, és máris találgatások láttak napvilágot, miszerint a legendás író soha nem publikált műveket hagyott az utókorra – Salinger ugyanis 1965 óta nem adott ki könyvet.


Salinger 1919-ben született, 1951-ben publikált Zabhegyezőjével egy csapásra a 20. század egyik legismertebb írója lett. Alig két évvel a Zabhegyező után remete-módjára vonult vissza, utolsó írását – a Hapworth 16, 1924 c. novellát – a The New Yorker magazin közölte 1965-ben. Az elmúlt 3 évtizedben még egy interjúra sem volt hajlandó. Utoljára 1980-ban nyilatkozott, akkor azt mondta a Boston Sunday Globe riporterének: „Szeretek írni, és biztosíthatom arról, hogy rendszeresen írok. De magamnak írok, és azt szeretném, ha ebben nem zavarnának meg.”

Roger Lathbury 1990-ben megszerezte utolsó ismert novellája, a Hapworth 16, 1924 kiadási jogait, de az író még a megjelenés előtt meggondolta magát, és visszavonta azokat. Lathbury szerint Salinger valószínüleg sokat írt még 1965 után, és azokat megőrizte – azt azonban, hogy milyen mennyiségről és milyen művekről van szó, senki sem tudja.

Hollywood régóta rajta tartja a szemét a Zabhegyezőn, Salinger azonban mereven elzárkózott attól, hogy vászonra vigyék a művét. Egyesek tudni vélték, hogy makacsságának oka az, ahogyan Hollywood „elbánt” az Uncle Wiggly in Connecticut c. művével. (Az Uncle Wiggly… című novelláját 1949-ben My Foolish Heart címmel vitték mozivászonra; a filmbeli történetnek nem sok köze van Salinger művéhez, ez joggal bosszantotta az írót.) A Zabhegyező megfilmesítésével még Steven Spielberg is próbálkozott, Salinger az Oscar-díjas rendezőnek is nemet mondott. Noha az IMDB-re hivatkozva a New Yorker magazin azt írja, hogy Salinger csupán haláláig tiltotta meg a több mint 65 millió példányszámban eladott könyv megfilmesítését, Phyllis Westberg, Salinger irodalmi ügynöke azt nyilatkozta, hogy az író halála nem változtat meg semmit, ami a könyv adaptációját illeti.


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •