Celebnapló helyett: háziállatom visszaemlékezései

Vidd hírét!
 
 

Graeme Neill, a Bookseller.com riportere azt mondja, hogy az emberek megunták a celeb-vagyok-és-így-éltem típusú visszaemlékezéseket, ez a magyarázat arra is, hogy csökkent az ilyen jellegű könyvek eladása. A műfajt azonban megmentheti egy másik könyvtípus, a házi kedvencek biográfiája. Furcsán hangzik? Elsőre nekem is annak tűnt.

Ősszel jelenik meg az a könyv, amely Casper, az ingázó macska történetét meséli el. Casper egy szeretnivaló házicica volt, amely Plymouth (Dél-Nyugat Anglia) környékén ingázott a 3-as buszon, míg januárban el nem ütötte egy autó. A Simon & Schuster kiadó rögtön le is csapott a sztorira, a múlt héten már megszerezték a szerzői jogokat, ősszel az angolok már olvashatják is Casper különleges történetét.

Nem Casper az egyetlen háziállat, amelynek története (élete, ha úgy tetszik) nyomtatásban is megjelenik. Tavaly jelent meg Endal története, aki egy Öböl-háborús veterán labradora; Dewey egy macska volt, aki egy Iowa-i könyvtárban élt; A Home for Rose egy border collie-ról szól; a horror mestere, Dean R. Koontz szintén próbálkozott a műfajjal, ő tavaly írta meg golden retrievere életét; Rupert Isaacson regénye, a The Horse Boy egy igaz történetet mesél el, ahol a ló gyógyító hatással volt egy autista kisfiúra. A könyvek mind jól fogytak, Dewey, a könyvtári macska története 2009-ben közel 100 ezer embert érdekelt, Allen Parton labradorának „memoirját” több, mint 50 ezren vásárolták meg.


Vidd hírét!