Stieg Larsson, a skandináv krimiszerző

Vidd hírét!
  •  
  •  

A Millenium trilógia szerzője a történeteket eredetileg egy 10 részes regényfolyamként képzelte el – aztán 50 évesen egy hirtelen jött szívinfarktus végzett vele, és a svéd férfi még az első kötet megjelenését sem érte meg. Svédországban még olyan hírek is szárnyra keltek, miszerint Larssont meggyilkolták – de ezek tényleg csak pletykák voltak.


2008-ban a második legolvasottabb író volt szerte a nagyvilágban, az év végén az összesített listán csupán az amerikai-afgán Khaled Hosszeini előzte meg. A magyar olvasóközönség a Millenium trilógia kapcsán ismerte meg a nevét, ez minden idők legsikeresebb skandináv krimisorozata. Larsson korábban aktív szerepet vállalt a politikai színtéren is, szerkesztője volt a svéd Fjärde Internationalen lapnak, majd a legnépesebb svéd sci-fi fan club elnökségi posztját is betöltötte. 1977 és 1999 között grafikusként dolgozott a legismertebb svéd hírügynökségnél, a Tidningarnas Telegrambyrå-nál.

Halálakor Larsson három befejezett regényt hagyott az utókorra. A történeteket saját szórakoztatására írta délutánonként, miután hazatért a munkából, és egészen röviddel a halála előttig nem volt szándékában megjelentetni őket. Larssont az infarktus 2004 novemberében érte, a trilógia első kötetét 2005-ben publikálták svédül. Még ugyanabban az évben elnyerte a legjobb északi kriminek járó Glass Key-díjat, a második kötetet pedig 2006-ban a Legjobb Svéd Krimi-díjjal tüntették ki.

A Millenium sorozat negyedik részének egy befejezetlen kézirata is létezik, de az ötödik és hatodik epizód szinopszisát is megírta halála előtt, ezek publikálását azonban az élettársa, Eva Gabrielsson megtiltotta. Ez persze vitákat lobbantott fel, ugyanis Larsson és Gabrielsson nem voltak törvényes házastársai egymásnak. A svéd törtvények értelmében nem Eva Gabrielsson örökli Larsson javait, még akkor sem, ha hivatalosan Eva a közös gyerek anyja. Larsson 1977-ben egy végrendeletben minden vagyonát a Svéd Kommunista Munkáspártra hagyta, ezt azonban érvénytelennek minősítették, mert hiányzott róla a svéd író aláírása.


Vidd hírét!
  •  
  •