Ernst Ludwig Bock: Walkür nem mosolyog

Írta : Ernst Ludwig Bock
Eredeti cím : Walküre lächelt nicht
Eredeti kiadás : 1977
Magyar cím : Walkür nem mosolyog
Fordította : Tandori Dezső
Kiadó : Kozmosz Könyvek
Recenzált kiadás éve : 1982
Terjedelme (oldalszám) : 431
100
Vidd hírét!
 
 

1944. július 20-án nevezetes napot írtak a náci Németország és az egész második világháború történetében. Ezen a napon Schenk von Stauffenberg gróf merényletet követett el Hitler ellen. Nem Stauffenberg gróf volt az első, aki megpróbálta megölni a Führert. A XX. század egyik leggyűlöltebb és legrettegettebb embere ellen egyes feljegyzések szerint több mint negyven alkalommal kíséreltek meg merényletet. Ma mégis mindenhol automatikusan Stauffenberg gróf nevével azonosítják a Hitler elleni merénylet fogalmát. Mitől volt a gróf kísérlete más?

Ernst Ludwig Bock

Ernst Ludwig Bock könyve a merénylet előtörténetét és lefolyását örökíti meg. A mozikban legutóbb 2008-ban dolgozták fel a történelmi eseményt, abban a filmben Tom Cruise játszotta Stauffenberg grófot. Én korábban olvastam már a könyvet (kétszer is), és arra számítottam, hogy a könyv egy izgalmas adaptációját kapjuk a vászonról. Nem az történt – és lehet, hogy ez így jobb is. Bryan Singer rendező nem Bock könyvét filmesítette meg, hanem Stauffenberg merényletének történetét. Ez már elcsépelt szóvicc, de a könyv tényleg jobb. Sokkal jobb.

A könyv főhőse Gerhard Northaus főhadnagy, Stauffenberg hűséges tisztje. Az ő szemszögéből látjuk az eseményeket. Egy korházban ismeri meg a grófot, nagyon lassan és óvatosan közelednek egymáshoz, elejtett szavakból derül ki, hogy mindketten elítélik a Führer külpolitikáját, változásra vágynak, s a gróf az, aki ennek érdekében akar is tenni, tud is tenni. Hosszú hónapokig dolgoznak a merénylet előkészítésén, a Walkür fedőnevű terv kidolgozásán, nagyon magas rangú katonai és politikai vezetők bólintanak rá a tervre, vagy csak hallgatólagos beleegyezésüket adják. A döntő napon azonban kudarcot vallanak: a robbanásnál Hitler éppen hogy csak megsebesül, ők azonban elindítják a gépezetet… vagy mégsem indítják el, ahogy azt kellene? A kudarc adott pillanatban elkerülhetetlen, több apró hiba csúszik a számításokba, a legnagyobb pedig maga az emberi tényező és a mindent magával sodró bizonytalanság.

[youtube width=”480″ height=”390″]http://www.youtube.com/watch?v=3jD7hea8i2A[/youtube]

A történelmi események hiteles leírásánál nincs izgalmasabb, és Ernst Ludwig Bock hűen ábrázolja azoknak a heteknek-hónapoknak minden történését. A félelem és a bizonytalanság mindennapos részévé válik azoknak a hónapoknak, a merényletre készülők lelkivilágát az állandó rettegés árnyéka fedi, lapos és kétértelmű pillantások, félremagyarázható félmondatok és gesztusok miatt éjszaka is ébren alszik az ember. Ez az a világ, amikor tudod, hogy a falnak is füle van. Azt viszont nem lehet tudni, hogy veled, vagy ellened van a fal.


Vidd hírét!