Az amerikai

Vidd hírét!
 
 

A Hollywood rovatban ezúttal is egy olyan könyvet szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, amely nagy valószínűséggel nem került volna a magyar olvasók elé, ha a filmgyárosok figyelmét is elkerülte volna. A holland Anton Corbijn rendezésében, George Clooney főszereplésével 2010-ben készült film alapjául Martin Booth (1944-2004) 1990-ben írt regénye, A Very Private Gentleman szolgált. A film világpremierére szeptember elsején került sor, a magyarországi bemutatóra október végéig kell várni. A könyvet azonban már a film előtt el tudod olvasni, a magyar kiadásról az Athenaeum Kiadó gondoskodott.

Az olasz kisvárosban mindenki csak Signor Farfallának, azaz Pillangó úrnak szólítja az amerikait, aki az eredeti regényben még angol volt. Mindenki azt hiszi róla, hogy miniatúra-festő, aki körbeutazza a világot és apró pillangókról készít minden részletre kiterjedő képeket. Az igazi mesterségét senki sem sejti: fegyvereket készít bérgyilkosok számára. A magány és a kivitelezés aprólékossága valóban fontos a munkájában, de a megbízatása sokkal veszélyesebb – és sokkal több pénzt is hoz a konyhára. Nem egy titkosügynök és bérgyilkos próbálta már horogra keríteni hasztalan.
Clarke (a filmen Jack) azért érkezik a kis olaszországi faluba, hogy visszavonulása előtti utolsó munkáját végezze el. Az Appenninek drámai hegyvonulatai között, a festői szépségű völgyben, utolsó küldetésének tudatában megtanulja élvezni az életet: a romantikus lankákat, a középkori óvárost, a finom borokat és a részegítő szerelmet. Összebarátkozik Benedetto atyával, egy helyi pappal, és forró szerelmi viszony alakul ki közte, és egy Clara nevű gyönyörű asszony között. Valaki vagy valakik azonban ismét a nyomában járnak, és talán titokzatos megbízója sem teljesen az, aminek látszik.

[youtube width=”640″ height=”385″]http://www.youtube.com/watch?v=4ywmoXZwkA0[/youtube]

A filmforgatás helyszínét még 2008 telén kinézték maguknak a készítők: Abruzzo környéke. A 2009 április 6-án bekövetkezett földrengés háromszáz halálos áldozatot követelt a régióban, és több mint 60 ezer ember vált hajléktalanná. A rendező Corbijn és a főszereplő Clooney azonban továbbra is kitartott a helyszín mellett, és azt remélték (remélik), hogy a film forgatása segít majd a régió talpraállításában, részben a forgatásra elköltött pénz, részben a kész film által ösztönzött turizmus által.

Martin Booth, a regény szerzője a magyar olvasóközönség előtt kevésbé ismert személyiség. Íróként, költőként, tanítóként és forgatókönyvíróként tevékenykedett. Magyarul eddig csak Az ópium történetét olvashattuk tőle.


Vidd hírét!