Ferdinand von Schirach: Bűnös? (Partvonal, 2010)

11 meglepő bűnügyi eset Németországból

Írta : Ferdinand von Schirach
Eredeti cím : Verbrechen
Eredeti kiadás : 2009
Magyar cím : Bűnös?
Fordította : Várnai Péter
Kiadó : Partvonal Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2010
Terjedelme (oldalszám) : 341
100
Vidd hírét!
 
 

Ferdinand von Schirach, a 46 éves berlini ügyvéd feltehetően akkor sem esne kétségbe, ha máról holnapra elveszítené ügyvédi állását – mert bizton állíthatom, hogy íróként is jól megállná a helyét a világban. Azt nem mondhatom, hogy pályát tévesztett, mert biztosan ügyvédként is sikeres, de íróként sem akárki, azt debütáló kötetével bizonyítja a magyar olvasók számára is. A Bűnös?-ben tulajdonképpen a saját ügyeiből mesél el tizenegyet, természetesen megváltoztatott nevekkel és helyszínekkel. Ez nem más, mint a CSI Németország, csak teljesen más szemszögből. Ha megengeditek: egy sokkal érdekesebb szemszögből.

A tizenegy történet valójában tizenegy bűnügyi akta, amelyet egy hozzáértő tollforgató írt át úgy, hogy az a hétköznapi ember számára fogyasztható legyen. (Fogyasztható? Miazhogy! Kérek repetát is!) Minden esetben megismerjük az elkövetőt (vagy elkövetőket), ha szükséges, akkor az egész életét a születésétől fogva (nyugi, nem ám Leon Uris módjára, 150 oldalon keresztül – csak röviden, tényszerűen), és mindig kibontakozik az indíték – ami általában az ügyészt és a vádlót nem igazán érdeklik. Annál inkább érdekli az olvasót, és persze a védőügyvédet is, hiszen ennélfogva kapaszkodhat bele abba a vékony szalmaszálba, amely végül megment(het)i a vádlottat. Van olyan eset, ahol tényleg a védőügyvéd rátermettsége szükséges ahhoz, hogy az amúgy ártatlan vádlott megmeneküljön a börtöntől, és van olyan történet is, ahol a vádlott előélete, az áldozathoz fűződő kapcsolata jelenti az enyhítő körülményt. A meglepő nagyon kell az alcímbe, ilyeneket tényleg csak az élet képes produkálni.


Von Schirach általában nem részletezi túlságosan véresen az egyes bűnügyeket, de egy-két gyomorforgató bekezdés azért akad a könyvben. A történetek vegyes érzéseket váltanak ki az olvasóból: van ahol együttérzel a vádlottal, szinte magadhoz ölelnéd, és megvigasztalnád; van olyan, aki mellé nem ülnél le egy sötét moziban; akad közöttük az igazságszolgáltatást kicselező ravaszróka; és van tragikus sorsú ártatlan ember is, akinek az esete mosolyt csal az arcodra.

A Partvonal Kiadó ezzel a kötettel azt a különleges dokumentum-krimi sorozatot folytatja, amelyet a világhírű Gomorra című könyvvel indított útjára. Jó döntés volt von Schirach könyvét beválasztani a sorozatba, kiváncsian várjuk a következő kötetet.


Vidd hírét!