Portré: Mary Higgins Clark

Vidd hírét!
 
 

A bűnügyi regények egyik nagymestere 1927. december 24-én született Bronxban. 42 regényt írt, mindegyik regénye sikerlistás volt az Egyesült Államokban, néhány közülük még európai országokban is. Több regénye megjelent magyarul is.

Ír bevándorlók második gyerekeként született. Az írás iránt korán vonzalmat érzett: hét évesen írta első versét, akkoriban már naplót is vezetett. A család egy ír pubot működtetett, és ebből jól éltek: saját lakásuk volt Bronxban, egy nyaralójuk Long Islanden. Még a nagy gazdasági világválság idején is segítettek másoknak. A bajok akkor látszódtak meg a családon, amikor az édesapjuk 1939-ben meghalt. Az akkor 52 éves anyát már szinte senki nem akarta alkalmazni. Hogy a számlákat fizetni tudják, bérbe adták Higgins Clark szobáját. Hat hónappal az apja halálát követően a bátyja egy balesetben elvágta a lábát. A sok vérátömlesztésnek (és az írónő szerint a sok imának) köszönhetően a testvére felépült, 1944-ben azonban bevonult a hadseregbe, ahol agyhártyagyulladást kapott és meghalt.

Mary már középiskolás korában jól bánt a tollal. Tizenhat évesen írta meg a True Confessionst, de a kiadó visszautasította. A középiskolát követően titkárnőként dolgozott egy reklámügynökségnél, de felkérték katalógusok szövegének megírására is. Itt a majdani regényíró, Joseph Heller is munkatársa volt. Később otthagyta a reklámügynökséget és a Pan American Airlinesnál kezdett el dolgozni, mint légikísérő.

1949 decemberében férjhez ment Warren Clarkhoz, és beiratkozott a New York Egyetemre. Ebben az időben írta meg első novelláját, amelyet aztán 6 évnyi várakozás és 40 visszautasítás után az Extension Magazine 100 amerikai dollárért megvásárolt. A 60-as években több rádiójáték-sorozathoz írt négy perces epizódokat, ez megtanította őt tisztán és tömören írni. A 60-as évek végére a kiadók nem fogadtak el több elbeszélést, Mary pedig az ügynöke biztatására megírta első regényét. George és Martha Washington története nem hozta meg az átütő sikert, így Mary a krimihez fordult. 1974-ben első krimijét, a Hová tűntek a gyerekek?-et a Simon and Schuster százezer amerikai dollárért vette meg. Két évvel később A leselkedőért másfél millió dollárt kapott. Életében először nem izgatták a pénzügyi gondok.

2002-ben újra kiadták első regényét, és ugyanebben az évben pubkilálta életrajzát is Kitchen Privileges címen. Lánya, Carol Higgins Clark szintén az írói pályára állt, közösen néhány karácsonyi könyvet is kiadtak. Említésre méltó a munkamódszere is: aprólékos, minden fejezetet végleg lezár, ha befejezettnek tekinti, és el is küldi a kiadójának, így a könyv gyakorlatilag nyomdakész állapotban van, mire az utolsó fejezetet is megírta.

Mary 2013-ig 46 krimit írt, ezeket világszerte több mint nyolcvan millió példányszámban adták el, a Hová tűntek a gyerekek? 75 kiadást élt meg a tengerentúlon. Számos kitüntetés birtokosa, Franciaországban például a Chevalier of the Order of Arts and Letters-szel és a Grand Prix de Literature Policier-vel is megtisztelték. Egyike azon keveseknek, akit – vallásossága miatt – a római pápa is kitüntetett.


Vidd hírét!