Karácsonyi ének

Vidd hírét!
  •  
  •  

Ebenezer Scrooge gyűlöli a Karácsonyt, és vele együtt gyűlöl mindent, ami más embereknek örömet okoz. Számára a Karácsony is egy nap a többi közül, akkor is csak a profithajszolás a célja. Badarságnak tartja azt, hogy unokaöccse, Fred, vidám Karácsonyt kíván, hiszen  „Karácsonykor az ember egyebet sem tesz, csak számlákat fizet ki pénz nélkül. Karácsonykor az ember rájön, hogy egy évvel megint öregebb lett, de egy órával sem gazdagabb. Karácsonykor az embernek mérleget kell készítenie, amikor a könyveiben kerek tizenkét hónapon keresztül minden egyes tétel csak veszteséget mutat.” De nemcsak Fred, hanem a szegények számára gyűjtő két úriember, a kántálni szándékozó kisfiú, valamint Scrooge kiszipolyozott írnoka, Bob Crathit is megkapja a magáét. Utóbbi azért, mert Karácsony napjára szabadnapot szándékozik kérni.


De Scrooge fösvénysége és szívtelensége még bár nem is saját kényelmét szolgálja, hiszen annyira szőröslelkű, hogy Karácsony előestéjén is zabkásalevest eszik és alig pislákoló tűz mellett, a sötétben gubbaszt. A mostani estén azonban történik valami: megjelenik hét éve elhunyt üzlettársának, Jacob Marley-nak a szelleme, és szörnyű dolgokat villant fel Scrooge előtt. Olyan szellemeket, akik életük során felhalmozott terheik béklyóját hordozzák, és képtelenek szabadulni tőle. Bejelenti ugyanakkor a három szellem, az Elmúlt Karácsonyok, a Jelen Karácsonyának, valamint a Jövendő Karácsonyok Szellemének az érkezését, akik az elkövetkező három éjszaka egy órakor látogatják meg és felkínálják számára az esélyt sorsa megváltoztatására.

Az Elmúlt Karácsonyok Szelleme időutazásra viszi Scrooge-t, felvillantja gyerek- és fiatalkorát, kidomborítva annak egy-egy elmulasztott esélyét. A Jelen Karácsony Szelleme a mostani ünnep egy-egy momentumát tárja fel Scrooge számára, többnyire általa is ismert emberek Karácsonyát, akik a maguk kis nyomorúságában is megtalálják az apró örömöket. A Jövendő Karácsonyok Szelleme egy sötét világba kalauzolja az öregurat, ahol számára borzalmas eseményekkel kell szembesülnie. Hogy milyen hatással van Scrooge-ra a három utazás és mi történik az ébredés után? Azt hiszem ezt kár lenne itt elmesélni, ehhez Dickens történetét kell elolvasni, hiszen feltehetően mindenki számára életének más és más vonatkozásában fogalmazódnak meg általa üzent gondolatok. A történet több kiadást is megért magyar nyelven, de a Magyar Elektronikus Könyvtár oldaláról is letölthető, két változatban is: Benedek Marcell fordításában, valamint H. László Éva tolmácsolásában.

A klasszikus karácsonyi történetnek számító mű számos rendezőt megihletett a filmiparban is, az elmúlt században, de az ezredforduló óta is számos adaptációt megért. Az első ilyen jellegű kísérlet 1901-re tehető, amikor Walter R. Booth ültette filmre egy 11 perces rövidfilm formájában. 1913-ban Scrooge címen nagyjátékfilm formájában is megjelent, Leedham Bantock rendezésében, Seymour Hicks főszereplésével, majd 1943-ban tévéfilm is készült belőle A Christmas Carol címen, George Lowther rendezésében, akinek valójában ez volt az egyetlen rendezése, hiszen elsősorban producerként és forgatókönyvíróként tevékenykedett.

A ’40-es, ’50-es és ’60-as években is folytatódott a mű filmre vitele, számos mozifilm, tévéfilm és rövidfilm született a történet alapján. Szintén ebben az időszakban magyarul is feldolgozták Dickens történetét, 1964-ben Mészáros Gyula rendezett belőle filmet Karácsonyi ének címmel. Ebenezer Scrooge szerepét a magyar filmrajongók számára bizonyára ismert Pécsi Sándor játszotta, a Fekete város Quendel Gáspárja.

Az egyik legsikeresebb adaptáció az 1971-ben Ronald Neame rendezésében született Scrooge című musical, amelyet négy Oscar-díjra jelöltek. A főszerepet Albert Finney játszotta. Szintén igen sikeres feldolgozása született a történetnek 1984-ben, Karácsonyi ének (A Christmas Carol) címmel, amely sokak szerint Dickens klasszikusának legjobb feldolgozása. Ezt a változatot Clive Donner rendezte, a főszerepben pedig George C. Scott látható. A filmet Emmy-díjra jelölték.

[youtube width=”480″ height=”385″]http://www.youtube.com/watch?v=v1-aIOpV0dA[/youtube]

Egy másik Emmy-díjra jelölt TV filmváltozat az 1999-ben, a változatosság kedvéért A Christmas Carol címen David Hugh Jones által rendezett alkotás, Patrick Stewart-tal a főszerepben.

[youtube width=”480″ height=”385″]http://www.youtube.com/watch?v=upAYkFugbco[/youtube]

A ’80-as években született egy elég modern feldolgozása is a történetnek, Scrooged címmel, amely magyarul Szellemes karácsony néven került forgalomba. A Richard Donner által rendezett vígjáték főszerepét Bill Murray játszotta, aki Frank Cross televíziós elnököt testesíti meg. Cross utálja a karácsonyt és feltett szándéka, hogy a legtöbb nézőt és pénzt facsarja ki az ünnepből, ezért csak a nézettségi mutatókat hajlandó figyelembe venni az ünnep alatt is. A földöntúli hatalmak viszont megelégelik Frank önteltségét és három szellemet küldenek, hogy móresre tanítsák.

[youtube width=”480″ height=”385″]http://www.youtube.com/watch?v=UxykefLvdZI[/youtube]

Az egyik legújabb filmváltozata a történetnek 2004-ben született és alkotója Arthur Allan Seidelmann. A Hallmark stúdió hangulatos musicaljében Scrooge szerepét Kelsey Grammer-re osztották.

Nem lehet szó nélkül elmenni Dickens történetének rajzfilmfeldolgozásai mellett sem. Az egyik legelső ezek közül a még 1964-ben készült Mister Magoo’s Christmas Carol. Húsz évvel később, 1984-ben a Disney keltette életre Dickens szereplőit Mickey Mouse és barátai képében. A mese címe Mickey’s Christmas Carol.

[youtube width=”480″ height=”385″]http://www.youtube.com/watch?v=yLQWq26G2q8[/youtube]

A történet két legutóbbi animációs verziójához Hollywood-i sztárok kölcsönözték hangjukat/alakjukat. Az egyik 2001-ben jelent meg, Christmas Carol: The Movie címmel, Kate Winslet, Nicolas Cage, Colin McFarlane, Juliet Stevenson közreműködésével, Jimmy T. Murakami rendezésében. A legutóbbi változatot pedig Jim Carrey neve fémjelzi, aki nemcsak Ebenezer Scrooge alakját kelti életre, hanem a három szellemet is, összesen pedig hét szereplőt a történetből. Mellette olyan színészek jelennek meg, mint Gary Oldman,  Colin Firth, Bob Hoskins, Robin Wright Penn és Cary Elwes. A Karácsonyi ének címmel megjelent látványos, 3D-s animációs film rendezője és forgatókönyvírója pedig nem más, mint a Forrest Gumppal Oscar-díjat nyert Robert Zemeckis, aki rajzfilmek terén sem kezdő, hiszen a három Oscar-díjra jelölt Polar Expresszt is ő rendezte 2004-ben.

Remélem, a felsorolt filmváltozatok közül sikerült valamelyikkel felkeltenem a figyelmeteket és az ünnepek alatt lesz alkalmatok megnézni egyet-kettőt közülük. Előtte azonban mindenképpen ajánlom, hogy olvassátok el Dickens örökérvényű történetét, és gondolkozzatok el rajta. Hiszen valamilyen szinten mindannyiunkban ott lapul Ebenezer Scrooge alakja, és hát aligha lehetne jobb alkalmat találni egy kicsit változtatni szokásaiból és jelleméből, mint a Karácsonyt.


Vidd hírét!
  •  
  •