Mit nézz/olvass? – friss adaptációk

Vidd hírét!
 
 

Március utolsó napján volt a magyarországi premierje Matt Damon új filmjének, a Sorsügynökségnek. Ebben Damon egy ambiciózus politikust játszik, aki egy hajszálra van karrierje tetőpontjától, egy biztos széktől a szenátusban. Amikor azonban megismerkedik és beleszeret egy gyönyörű balett-táncosba, titokzatos erők fognak össze, hogy távol tartsák egymástól a két embert. Megtudja, hogy magával a sors ügynökeivel szállt szembe, a Helyreigazító Iroda emberivel, akik minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy megakadályozzák kettejük együttlétét. A férfi rájön, hogy két út áll előtte, mint a nótában, csak itt nem a szőke meg a barna közül kell válasszon, hanem a politikai karrier és a nő között. Ezt most nagyon leegyszerűsítettem, persze, de a kérdés valójában az, hogy elfogadja-e a számára elrendelt utat, vagy szembeszáll a sorssal.

[youtube width=”640″ height=”390″]http://www.youtube.com/watch?v=FHVU3fKhsjI[/youtube]

A film egy 1954-es Philip K. Dick novella alapján készült, az eredeti az Adjustment Team címet viseli. Először az Orbit Science Fiction magazinban jelent meg 1954 őszén, később Philip K. Dick több novellás kötetébe is belekerült. Nálunk 1983-ban jelent meg magyarul, Gálvölgyi Judit fordításában, a Galaktika folyóiratban, Helyreigazító csoport cím alatt. Ez az egyetlen lap, ahol a novella magyarul is olvasható, legfeljebb gyűjtőknél, ha megtalálod. A film trailere engem kiváncsivá tett a történetre, noha nem vagyok sci-fi rajongó. Ha ehhez hozzáveszem, hogy az imdb és a rottentomatoes is erős közepesre értékelte a filmet, úgy azt hiszem, körbekérdezek a sci-fi rajongó ismerőseim között, hátha valaki úgy gyűjti a Galaktikát, mint a hangya az élelmet.

Michael Connelly nevével a magyar olvasóközönség már a kilencvenes évek végén megismerkedhetett, a JLX Kiadó gondozásában már akkor megjelent pár regény a szerző Harry Bosch-sorozatából. 2005-ben Connelly új sorozatot is nyitott, ennek főszereplője Mickey Haller, de a második és harmadik részben itt is feltűnik Harry Bosch. A Haller-sorozat a negyedik kötetnél tart, a The Fifth Witness idén jelent meg angolul. Magyarul 2010-ben olvashattuk a Haller-sorozat első részét, Az igazság árát. Connelly ebben mutatja be az olvasóknak Mickey Hallert, a sikeres, los angelesi bűnügyi védőügyvédet. Haller egy igen gazdag ingatlankereskedőnek a védelmét vállalja nem kevés díjazásért abban a hitben, hogy végre megfogta az isten lábát. De ezúttal bizony súlyosan téved. Nem csupán hazugságokon alapuló pályáját törik ketté, hanem szeretteinek életét is veszélybe sodorja etikátlan magatartásával.

[youtube width=”640″ height=”390″]http://www.youtube.com/watch?v=xU4ReVEemN0[/youtube]

A könyvből Matthew McConaughey főszereplésével forgattak filmet, az amerikai premier március 18-án volt, Magyarországon májusban kezdik vetíteni a mozik. A filmben feltűnik még Marisa Tomei, John Leguizamo és Ryan Phillippe is. Az alkotást a kritikusok pozitívan fogadták, Michael Connelly is azt mondta, teljes mértékben elégedett az adaptációval. Szerinte a film hű maradt a történethez és Matthew McConaughey is nagyon jól alakítja Mickey Haller ügyvédet. A szerző szerint a film tetszeni fog azoknak, akik a könyvet is szerették.

Az ír Alan Glynn The Dark Fields c. regénye 2001-ben jelent meg, a magyar fordítás viszont újra csak Hollywood hatására készült el, mint már oly sok esetben. Ala Glynn a filmmel egyszerre újra kiadta a könyvét, ezúttal a címet a hollywoodi produkcióhoz igazítva, így a 2011-es angol kiadás már a Limitless címet viseli. A Partvonal Kiadó gondozásában megjelent könyv szintén ez alapján készült, s a könyv a filmmel azonos cím alatt jelenik meg itthon is. A thriller egy olyan világba visz el, ahol a ma még csak kézen-közön emlegetett dizájner drogok minősítik az embereket, és ahol az események könnyen kicsúsznak az irányításunk alól. Egy leégett és kiégett szövegíró, a 35 éves Eddie Spinola váratlanul találkozik régi ismerősével, aki egy titokzatos pirulával kínálja meg. Az ismerős váratlan halála kereskedelmi mennyiségű adaghoz juttatja Eddie-t. Az MDT–48 hatására szinte természetfeletti koncentrációs épessége, óriási memóriája lesz. Egy hétvége alatt nyelveket tanul meg, pillanatok alatt átlátja a tőzsdei tranzakciókat, szinte alvás nélkül pörög az éjszakai életben. A kívül-belül újjászületett Eddie bekerül a szépek és gazdagok világába, meghódítja a New York-i üzleti elitet Ám hamarosan jelentkeznek az engedéllyel nem rendelkező, kísérleti stádiumban lévő szer mellékhatásai: emlékezet-kihagyások, szédülések, rosszullétek, pánikrohamok.

[youtube width=”640″ height=”390″]http://www.youtube.com/watch?v=2-EUTCkfXEI[/youtube]

A filmben a főszerepet a leginkább vígjátékokból ismert Bradley Cooperre osztották, de feltűnik a vásznon Robert de Niro is. Ez önmagában még nem jelent semmit, de Niro viszont akármilyen filmben nem vállal szerepet. A mozifilmet az USA-ban március elején mutatták be, nálunk április 7-én van a premierje. A könyv a kiadónál már egy hete kapható, a boltok polcaira azonban csak a filmpremierrel egyszerre kerül.

A friss adaptációk közül említésre méltó a Jane Eyre, Charlotte Brontë regénye – erről már december végén is írtunk. Ugyanott említettük a Beastly-t is, ennek az amerikai bemutatója március elején volt, a hazai valamikor nyáron lesz; a könyv már megjelent a Könyvmolyképző Kiadónál.

Egyelőre (ismereteink szerint) nem készül magyar fordítása Rick Porello könyvének, a To Kill The Irishman-nek, de a könyv alapján készült filmet már vetítik az amerikai mozik. Porello az ír gengszter Danny Greene történetét meséli el: a 70-es években Greene véres háborút folytatott a clevelandi olasz maffiával. A történet érdekes, az angol eredetit viszont több helyen is leszólják a helyesírási hibák és a gyenge stílusa miatt.

[youtube width=”640″ height=”390″]http://www.youtube.com/watch?v=4t8E6_S9f4k[/youtube]

Érdekesnek tűnik Rula Jebreal palesztin újságírónő regénye, a Miral is. A történet a 80-as években játszódik, és egy fiatal lányról szól, aki az anyja halála után az élet nehézségeivel kell szembenézzen. Hugával nevelőintézetbe kerülnek, az apjukat, aki Al-Aqsában imám, ritkán látják. A történelmi események elkerülhetetlenül magukkal sodorják Miralt, és hamarosan döntenie kell: az iskolát és a továbbtanulást választja, vagy csatlakozik a Palesztina felszabadításáért mozgalomhoz. A könyvből Julian Schnabel rendezett filmet, a tengerentúlon március végén volt a premierje. Nálunk sem a filmről, sem a könyvről nincs hír – pedig valószínű mindkettőre lenne igény.


Vidd hírét!