A sikerlisták éllovasai

Vidd hírét!
  •  
  •  

A leginkább mértékadó sikerlistán, a New York Times sikerlistáján David Baldacci új regénye, a The Sixth Man trónol az élen – immár két hete. Ebben két egykori titkosszolga nyomoz egy meggyilkolt ügyvéd esetében. Edgar Royt sorozatos gyilkosság vádjával tartják fogva egy erődszerű, biztonságos, szövetségi börtönben. Szinte biztos, hogy elítélik, de Ted Bergin, a vádlott ügyvédje egy utolsó próbálkozásként két korábbi titkosszolgálati alkalmazott segítségét kéri a nyomozáshoz. Sean King és Michelle Maxwell szinte ugranak a régi barát kérésére, de a vizsgálat még azelőtt kisíklik, hogy elkezdődne. Mire Sean és Michelle a Ted Berginnel megbeszélt találkozóra érkezik, az ügyvédet holtan találják. Rögtön adott a kérdés: Roy valóban gyilkos? És ki ölte meg Bergint? És miért? A két ex-titkosszolga úgy dönt, hogy a végére jár az ügynek, és megkeresik a válaszokat a fenti kérdésekre. De minél mélyebbre ásnak Roy múltjában, annál több akadály, féligazság, titok, hamis barát és fenyegetés bukkan fel minden irányból. Kitartó nyomozásuk a legmagasabb kormányzati körökig vezeti őket, és a hatalom legsötétebb oldalával találkoznak. – A The Sixth Man a Sean King és Michelle Maxwell sorozat ötödik kötete. Baldacci regényei itthon az Európa Kiadó gondozásában jelennek meg, ismereteink szerint ebből a sorozatból eddig a magyar olvasók csak a Tizedmásodpercet és az Órajátékot olvashatták. Reméljük, hogy a kiadó folytatja a sorozatot.


A Los Angeles Times sikerlistájának élén Michael Connelly új regénye, a The Fifth Witness áll. Ez a Mike Haller-sorozat negyedik epizódja. A történet a gazdasági válság által sújtott Los Angelesben játszódik, ahol Lisa Trammel azért küzd, hogy a bank ne vegye el a jelzálog alá helyezett házát. Amikor a jelzáloghitelekkel foglalkozó bankárt holtan találják a saját irodájában, Lisa lesz az első számú gyanúsított. Hallernek az a feladata, hogy megvédje a nőt. – Connelly regényei magyarul az Alexandra Kiadó gondozásában jelennek meg, feltehetően a negyedik Haller-sztori is a magyar könyvesboltok polcaira kerül egyszer. A szerző rajongói addig a mozikban örülhetnek az első Haller-esetnek: Az igazság árát június 9-től vetítik a magyar mozik. Ha valaki még a film előtt elolvasná a könyvet, van rá lehetősége: az Alexandra Kiadónál 2010-ben jelent meg.

Az amazon teljesen másképp állítja össze a sikerlistáit, és számos kategóriára bontja. Többek között így fordulhat elő az is, hogy Sara Gruen 2006-os regénye, a Vizet az elefántnak áll az élen az irodalmi könyvek listáján. A könyv a Könyvmolyképző Kiadónak köszönhetően került a magyar olvasóközönség kezébe még 2007-ben. A regény a kilencvenegynéhány éves Jacob Jankowski emlékezéseinek egész sora. Emlékek saját fiatalkoráról, amikor a sors egy roskatag vonatra vetette, melyen a Benzini testvérek világhíres cirkusza bolyongott Amerikában. Emlékek egy olyan világról, amelyet szörnyszülöttek és bohócok népesítettek be, amely tele volt csodákkal, dühvel, szenvedéssel és szenvedéllyel; egy világról, amelynek megvannak a maga logikátlan szabályai, sajátos életformája, s ahol a halál is a maga módján kopogtat. A cirkusz világa ez, amely Jacob Jankowski számára egyszerre jelentett megváltást és pokoljárást. Jacob azért került be ebbe a világba, mert elhagyta a szerencséje. Árván és egyetlen garas nélkül nem tudta, mihez kezdjen, mígnem rá nem talált erre a gőzerővel hajtott „bolondok hajójára” a nagy gazdasági világválság idején.

A Barnes & Noble-nél Erik Larson új könyve az első. Az In the Garden of Beasts 1933-ban játszódik Berlinben – abban az évben, amikor William Edward Dodd lett az Egyesült Államok első nagykövete a Hitler vezette Németországban. Ez az év mérföldkőnek bizonyult a világtörténelemben. Dodd Chicagóból költözött Berlinbe, vitte magával a feleségét, a fiát és a lányát, Marthát. A lányt elbűvölte az új ország: a pompa, a fogadások, a partik, a csillogás és a Harmadik Birodalom jóképű ifjainak mindent megfertőző lelkesedése, amivel Németországot újra világhatalmi pozícióba akarták helyezni. Martha napról napra cserélgette a partnereit, és még a Gestapo első főnökének, Rudolf Dielsnek a karjaiban is megfordult. Az apja azonban néhány személyes tanúvallomás nyomán idejekorán hírt szerzett a zsidók elleni agressziókról, és táviratozott az Államok külügyminisztériumának – mindhiába. Dodd rémülten nézte, ahogyan a németek zsidókra támadnak, a sajtót cenzurázzák és az ország vezetői ijesztő törvényeket hoznak. Larson a Dodd család első évét meséli el a könyvben; rendkívül finoman ábrázolja azt a folyamatot, ahogyan a kezdeti lelkesedést és romantikát a horror váltja fel, és az erőszakhullám leleplezi Hitler igazi arcát és kegyetlen ambícióit. – A magyar olvasók sajnos még nem ismerhetik a szerzőt, pedig Erik Larson a tengerentúlon több nagy sikerű könyvet írt már. Talán az In the Garden of Beasts majd hozzánk is eljut.

Itthon Vavyan Fable új regénye, a Habospite az első a bookline sikerlistáján. A népszerű írónő új könyvében a Halálkirálynő és a Vis Major hősei találkoznak. Fertő Cityben menyegző készül. A harcművész Dalia és a sok kínpadot megjárt exzsaru, Marcel-Lobo kézfogózna a város hírneves kastélyában. Ám az élet nem habospite. Dalia a koszorúslányokkal – Cyddel és Denisával – kalandot kalandra halmozva lánybúcsúzik Fertő Citíben. Ennek során elkerülhetetlenül megismerkednek a járőröző kopópárossal, Vis Majorral és Kyrával. Vis Major készülő gaztett nyomában jár, Kyra majdnem kétszáz éves sorozatgyilkosság szálait bogozza, közben aktívan praktizáló latrokba, vámpírokba botlanak. Tudomásukra jut, hogy egy dzsungelországi kokszbáró busás vérdíj fejében körözteti Marcelt. Egyéb bajok is megakaszthatják az egybekelést. Az esketésre felkért Rézorr Atya a mátkapár öltözéke láttán avagy a meglepetéstánc hatására lefújhatja a frigyet. Az oltár előtt valóra is válik néhány kisebb rémálom. A jókorább tagló későbbre tartogatja magát. A vigalmat megzavaró támadás nyomán a Denisa-Belloq-Martin-Delgado által képviselt úthenger zsarucsapat és a lavina kopópáros közös akcióba lendül, Dalia és Cyd is velük tart. A földön-vízen-levegőben folyó üldözős-hajszás téboly hevében nincs idő átöltözni, s a két dudás egy csárdában-effektus is létrejön.


Vidd hírét!
  •  
  •