Tervezett adaptációk – 1. rész

Vidd hírét!
 
 

Az alábbiakban pár olyan adaptációról szólunk, amelyek esetében még a stáblista sem biztos: színészek jönnek és mennek, helyenként még a forgatókönyvíró és a rendező kiléte is kérdéses, de az biztos, hogy Hollywoodban felfigyeltek az alábbi könyvekre, és több esetben sikergyanús produkcióra készülnek. Te melyiket olvastad az alábbiak közül?

Pete Dexter: The Paperboy

A könyv: A magyar olvasók Pete Dexterrel 1996-ban ismerkedhettek meg az Európa Könyvkiadónak köszönhetően – és ennyivel is maradtunk. Pedig ami jár, az jár. Nálunk csak az Ami jár, az jár jelent meg tőle, amely Paris Trout történetét meséli el, feketék és fehérek világa közötti különbségeket elemzi, és amelyért 1988-ban Nemzeti Könyvdíjat is kapott. A The Paperboyban egy újságíró nyomoz egy halálraítélt ügyében, ezt Dexter 1995-ben írta, szintén díjazott könyv.

A mozi: Lee Daniels rendezi, Matthew McConaughey és Zac Efron már biztosan játszik benne, de most szóba került Nicole Kidman is. Korábban szerepelt a stáblistán Tobey Maguire és Bradley Cooper is, hogy csak a nagy neveket említsük, de ők állítólag elálltak a projekttől.

Dashiell Hammett: A cingár feltaláló

A könyv: Nálunk utoljára az Európánál jelent meg, de a szerzőtől az utóbbi években az Agave Könyvek is adott ki pár kötetet, közöttük olyanokat, mint A máltai sólyom vagy A férfi, akit Spade-nek hívtak. Nick Charles karácsonyi vakációját szakítja meg, hogy egy eltűnt és habókos feltaláló, bizonyos Clyde Wynant ügyében nyomozzon. A feltaláló alakja körül rejtélyes esetek – gyilkosságok, eltűnt pénzek – történnek, de közben sem a tettes, sem Wynant úr nem kerül meg.

A mozi: Hollywood 1934 már lecsapott a történetre, azt az alkotást négy Oscarra is jelölték. 2011-ben Johnny Depp szeretné újraforgatni a filmet, a rendezői székben pedig a hírek szerint az a Rob Marshall kerül, aki a színésszel A Karib-tenger kalózai 4-ben is együtt dolgozott.

Elmore Leonard: Freaky Deaky

A könyv: A regény cselekménye a 80-as években játszódik, a főszereplők 20 év után találkoznak újra, miután a 60-as években mindannyian egy háborúellenes mozgalom tagjai voltak Detroitban. Valamennyien értenek a robbanószerekhez, de mostanra mindenki más területen tevékenykedik: egyik rendőr, a másik egy filmstúdiónál speciális effekteket durrogtat, a harmadik éppen csak most szabadult a börtönből. A regény nálunk még nem jelent meg, pedig Elmore Leonard néhány könyvét magyarul is kiadták már. Erre még nem került sor.

A mozi: A filmet Rob Marshall írja és rendezi, a 86 éves Elmore Leonard állítólag elégedett a film vázlatával. A vásznon a rendőrségi bombaszakértőt Matt Dillon fogja alakítani, de Brendan Fraser, William H. Macy és Katie Cassidy is szerepet kap a filmben.

James Patterson: I, Alex Cross

A könyv: Az Alex Cross-sorozat néhány darabja is olvasható magyarul, közöttük a nagyszerű sorozatindító, az És jött a pók…, amelyben a főszereplő, Alex Cross nyomozó is bemutatkozik. Az I, Alex Cross még nem jelent meg magyar fordításban. Cross nyomozót a 16. részben egy szülinapi zsúrról szólítja a kötelesség, amikor megtudja, hogy egy 24 éves lányt megöltek. A nyomozásban még a washingtoni Titkosszolgálat is akadályozza.

A mozi: Ez lesz a harmadik film Alex Cross nyomozóval a főszerepben, eddig a sorozat két epizódját filmesítették meg. Az első kettőben Morgan Freemanre osztották a nyomozó szerepét, most állítólag Tyler Perry fogja játszani Alexet. A filmben feltűnik a Lost-ból ismert Matthew Fox is.

David Mitchell: Cloud Atlas

A könyv: A Cloud Atlas a 42 éves David Mitchell harmadik regénye, 2004-ben elnyerte a Brit Könyvdíjat, és jelölték többek között a Booker-díjra is. Hat, látszólag különálló történetből áll, amelyek a 19. századtól egy poszt-apokaliptikus jövőig vezetik az olvasót. Magyarul a szerzőtől az Ulpius-háznál a Szellemírók, Mitchell első regénye jelent meg 2004-ben.

A mozi: A The Playlist szerint a több évszázadot átívelő és hat különböző karaktert felvonultató regény megfilmesítése szinte lehetetlen, de ez nem állíthatja meg Tom Tykwert, aki a produkció rendezéséért felel majd. Korábban olyan filmeket rendezett, mint A parfüm és A bűn árfolyama. A Cloud Atlas 2012-re várható, a stáblistán olyan nevek szerepelnek, mint Tom Hanks, Hale Berry vagy Natalie Portman.

 


Vidd hírét!