A Steel Dagger-díj jelöltjei

Vidd hírét!
 
 

Pénteken a brit Crime Writers’ Association nyilvánosságra hozta az idei Steel Dagger-díjak jelöltjeit. A díjat és a vele járó kétezer fontot minden évben annak a legjobb thrillernek ítélik oda, ami James Bond nyomdokain halad. A győztesek nevét augusztus 22-én hirdetik ki. Az elmúlt években olyan neves, a magyar olvasók előtt is ismert szerzők kapták meg a díjat, mint John Hart, Tom Rob Smith vagy Jeffery Deaver. Az idei nyolc jelöltből magyarul csak három olvasható.

Az Agave Könyveknek köszönhetően Don Winslow-tól már három regény is eljutott a magyar olvasókhoz, legutóbb éppen az, amelyért a Steel Dagger-jelölést is kapta, a Barbár állatok. A regény nem csak azért tett szert rendkívüli népszerűségre tavaly, mert több elismert kritikus – például a New York Times recenzora – is a kedvencei közé sorolta az év végén, hanem mert a megjelenését követően Oliver Stone bejelentette, hogy megfilmesíti. Azóta kiderült, hogy a szereplőgárdában ott van John Travolta, Uma Thurman, Benicio del Toro, Emile Hirsch, Salma Hayek és Blake Lively is. A film premierjének a várható időpontja 2012. szeptember 28-a, de ekkorra Winslow a hírek szerint elkészül egy előzményregénnyel is, amelyet a Barbár állatokhoz ír.

Egy másik ismerős jelölt Frederick Forsyth, őt a The Cobra című regényéért jelölték. Erről a regényről közel egy éve írtunk, akkor friss volt még a könyv a New York Times sikerlistáján is. A The Cobra a közeljövőben játszódik: 2011-ben a Fehér Házban egy titkos terv születik, melynek célja szétverni a világot behálózó, kábítószerrel üzletelő hálózatot. A feladatra Paul Devereaux-t, a CIA különleges alakulatának korábbi vezetőjét válaszják ki. Az ő beceneve a Kobra. A Hírszerző Szolgálat vonta vissza, mert túl kegyetlen volt, de most éppen rá van szükségük. Egy olyan akciónál van rá szükség, ahol nincsenek határok, nincsenek szabályok és nincsenek kérdések. – Sajnos Forsyth magyarországi kiadójánál akkor nem tudták megmondani, hogy a Cobra a közeljövőben megjelenik-e nálunk is, de mi azóta is reméljük a legjobbakat.

Michael Gruber a harmadik a jelöltek között, akinek a neve ismerősen csenghet a magyar olvasók fölében. Tőle a JLX Kiadó gondozásában 2008-ban A boszorkányfiú jelent meg, amelyben csodálatos fantázia- és mesevilág tárul az olvasók elé. A regényben némi változtatással a jól ismert, klasszikus mesék (Piroska és a farkas, Jancsi és Juliska, Hófehérke és a hét törpe stb.) is felbukkannak. Új regénye, a The Good Son a terrorellenes harc frontjai mögé viszi az olvasókat; a helyszín Washintontól Pakisztánig változó, a főszereplők mudzsáhidok, Delta Force kommandósok és kettős ügynökök. Izgalmasnak hangzik.

Azt megtippelni sem tudjuk, hogy a nyolc jelölt közül melyik lesz az idei befutó, de azt reméljük, hogy minél hamarabb magyarul is olvashatjuk őket. A fenti három regény esetében komolyabb esély van arra, hogy magyar fordításban is megjelenjenek, hiszen a szerző korábbi regényeire már felfigyeltek a hazai kiadók.

 


Vidd hírét!