Kozma Mária írónő 63 éves

Vidd hírét!
  •  
  •  

„Ha Ceausescu nem találta volna ki, hogy egy embernek nem lehet két diplomája, akkor én most pszichológus is lennék.” – nyilatkozta az Új Kelet című hetilapnak Kozma Mária erdélyi írónő. Hirtelen három gondolat is átcikázott rajtam. Az első: hányféle agyament szabály korlátozta a tanulást, az öntudatosodást a kommunista Romániában… A második: milyen jó, hogy nem lett pszichológus az erdélyi kortárs irodalom egyik prominens alakja… A harmadik: mégis milyen jó, hogy pszichológiát is hallgatott, hiszen ez visszköszön regényeiben, a regényalakok lelki mélységében, kitűnő megformálásukban.


Kozma Mária 1948. augusztus 18-án született Csíkkarcfalván, egy székelyföldi kis faluban. Csíkszeredában folytatta középiskolai tanulmányait, majd a Babes-Bolyai Tudományegyetemen magyar nyelv és irodalom szakon diplomázott 1971-ben. Első írásait az Utunk közölte 1967-ben, még első éves filológus korában. Ezekre a cikkekre figyelt fel Domokos Géza, a Kriterion Könyvkiadó igazgatója és felajánlotta a közlési lehetőséget. Így jelent meg Kozma Mária első kötete Festett káposztalepke címmel a Kriterion Könyvkiadónál, a Forrás-sorozatban.

Az egyetem befejezése után dolgozott muzeográfusként, könyvtárosként, majd a Hargita Megyei Könyvtár igazgatója lett. 1994 óta – csodák csodája –, szintén “könyves” mesterséget űz, a Pallas-Akadémia Könyvkiadó főszerkesztője.

“Az alkotó ember képzelete úgy működik, mint egy folyó két partja közt átívelő híd. A folyó egyik partján van a valóság, a másikon a képzelet, az összekötő hídon pedig oda-vissza közlekedik az alkotó.” – mondta a fent említett az interjúban az írónő, több mint húsz kötet szerzője. Művei között találhatunk történelmi regényeket, novellákat, meséket és mesejátékokat, publicisztikai  és szerkesztői munkássága is jelentős. Ez utóbbiról vall Kozma Mária a Pallas-Akadémia kétszázadik könyvének kiadása kapcsán készült interjú során. Ez a beszélgetés elolvasható itt Kétszáz könyv címmel.

Néhány cím az írónő művei közül a teljesség igénye nélkül: Idővallató (történelmi elbeszélések), Az ember bolond természete (történelmi regény), mindkettő megjelent romániai és magyarországi könyvkiadóknál is; Sárkányfogvetés (regény), Márványkáosz (regény), Nők (is) az időben. Gyermekkönyvei: Csillala mester, Marcika-mesék, Regék Csíkországból.

Kozma Mária tagja mind a román, mind a magyar írószövetségnek, munkásságát határon innen és túl elismerik: 2008-ban Pro Cultura Hungarica díjjal tüntette ki a Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztériuma, 2010-ben az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület elismerését vehette át.

Az írónővel készült beszélgetés teljes egészében itt olvasható.


Vidd hírét!
  •  
  •