Újdonságok a Scolarnál

Vidd hírét!
 
 

Linn Ullmannt már ismerik a magyar olvasók, 2006-ban és 2008-ban már megjelent magyarul is egy-egy kötete a fiatal norvég írónőnek. Most a Stella zuhan következik, ez sorrenben Ullmann második regénye. 2000. augusztus 27-én Stella lezuhan egy oslói toronyház tetejéről. Véletlen baleset történt, vagy férje, Martin taszította le? A rendhagyó krimiben az olvasó betekintést nyer az Ullmannra olyannyira jellemző varázslatos figurák világába. Megismerkedhet az örök életre kárhoztatott, múltjában sötét titkokat rejtegető Axellel, Martinnal, a bútorkereskedővé vedlett strucckirállyal, a sellőhajú Edithtel, aki fává akart változni, egy vízvezeték-szerelővel, aki munkavégzés közben, mintha mi sem lenne természetesebb, beköltözik megbízójához… Rajtuk keresztül pillantunk be Stella életébe, vágyaiba és érzéseibe – ami az egyedüli lehetséges út a rejtély kibogozásához.

Ha még több norvég irodalomra vágysz, hát nem kell beérd csak ennyivel, hisz valamikor októberben jön Erlend Loe új regénye is, a Vegyesbolti csendes napok, és lesz egy dán ifjúsági regény is a kiadó késő őszi kínálatában, ez Janne Teller tollából a Semmi.

Magyar regénnyel is készül a kiadó, Németh Andor regénye, az Egy foglalt páholy története a tervek szerint novemberben jelenik meg, de szintén novemberre tervezik kiadni Ungvári Tamástól A halhatatlanság enciklopédiáját.

Az egyik leginkább várt könyv minden bizonnyal Margittai Gábor 2005-ös könyvének, az Utazás a végekennek a megújult, bővített változata lesz. A szórvány lét krónikájának színes és fekete-fehér fotókkal, térképekkel gazdagon illusztrált változata már augusztus végén a könyvesboltok polcaira kerülhet. Margittai Gábor újságíró úttörő riporteri, útikönyv- és esszéírói vállalkozása nem kevesebbet tett, mint visszahozta a XX. század végi térképeinkről lekerült Dél-Erdélyt, Máramarost, Csángóországot, Szepességet vagy éppen a távoli kárpátaljai magyar szigeteket mint lehetséges (idő)utazási célpontokat. Olyan tereket és időket mutatva be a hajdani magyar világból, amelyek történelmünk ciklikus nagytakarításaiban (vagy pusztán lustaságból) egyszerűen elvesztek. Egyszersmind felvillantotta azokat az alkonyodó kis birodalmakat, amelyek határait birkahodálynak használt templomok, utolsó szálig kihaló gyülekezetek, eltulajdonított festők és festmények, kastélyaiból-váraiból kiebrudalt arisztokrácia, szemétdombbal fedett tömegsírok és elátkozott honfoglalási-nyelvészeti viták jelölnek ki. A most javítva, bővítve, a szónál sokszor beszédesebb fotókkal gazdagon illusztrálva megjelentetett kiadvány – nemrégiben napvilágot látott „folytatásával”, a Trianoni menyecskével – együtt teljes körképet ad a III. évezred szórványmagyarságának esélyeiről.

A gyerekek számára is sok érdekesség közül válogathatunk majd a kiadó kínálatában. Elsősorban Darren Naish ismeretterjesztőjét emelném ki, a Dinoszauruszok életnagyságbant. A csodálatos képekkel illusztrált különleges könyvben a kicsik megtalálhatják azokat az őslényeket – dinoszauruszokat, repülő és tengeri őshüllőket –, amelyek a földtörténeti középidőben uralták a Földet. Az egy-egy állatot bemutató oldalpárokon a teljes alakos ábrázolás mellett egyik testrészük életnagyságban is látható. A szövegből kiderül, hol találták meg a maradványaikat, hogyan néztek ki, mekkorák voltak, miről árulkodnak a csontjaik. A könyv elején, kihajtható oldalakon elhelyezett idővonalas ábra bemutatja, a középidőn belül mikor éltek a könyvben szereplő őslények. A könyv végén található teszt segítségével a gyerekek felmérhetik, mennyit tudtak megjegyezni a könyvben olvasottakból. A mese kedvelőinek is lesz lapoznivaló: Eugène Ionesco, a híres francia-román drámaíró meséskötete olyan darabokat tartalmaz, amelyeket a szerző lányának, Marie-France-nak mesélt, amikor az még egészen kicsi volt, s az abszurdba hajló válaszokat váltott ki a kislányból. A mesék apa és lánya bensőséges, de a groteszk humort sem nélkülöző közös fantáziavilágát tárják elénk, mely gyermekek és felnőttek számára egyaránt különleges irodalmi élményt nyújt. A könyvet Etienne Delessert egyedi illusztrációi teszik különlegessé, melyek híven tükrözik a történetek sajátos hangulatát. A meséskönyv októberben jelenik meg, és ugyanekkor kerül a boltokba Benedek Elek Kék mesekönyve is.

A felsoroltak mellett lesz még verseskötet (Tandori Dezső, Hangai B. Artúr, Bajnai Nóra), krimi (Wolf Haas), Ravensburger-sorozat, szakácskönyv, művészet és design is. A teljes kínálatért figyeljétek a kiadó honlapját!


Vidd hírét!