Az új Harry Potter?

Vidd hírét!
  •  
  •  

Erin Morgensternt, a pöttöm festőnőt, aki bolondul a keménykalapokért, a Tarot kártyáért és az antik órákért, eddig csupán egyetlen novella szerzőjeként ismerhettük. Most, első regénye szeptemberi megjelenése előtt Morgenstern a szórakoztatóipar versengésének kellős közepébe csöppent; a cél: felfedezni a következő Harry Pottert.


Morgenstern kisasszony regénye, mely a 19. század végén játszódik, két fiatal, szerelmes varázsló történetét meséli el, akik egy mágikus cirkuszban versenyeznek egymással.

A regény jogait 30 külföldi kiadó már megvásárolta, melyek közül jónéhány hatszámjegyű összeget fizetett, mely köztudottan a kasszasikerek számára fenntartott kiváltság.

A The Night Circus kombinálja a Harry Potter-i mágikus világot az Alkonyatban jelenlevő tiltott szerelem motívumát és a posztapokaliptikus trilógia, Az éhezők viadalának egyik fő témáját, a magastétű versengést; mégis hiányzik egy jelentős sajátság, mely az említett könyvek sikeréhez nagyban hozzájárult: a The Night Circus egyrészes regény és nem egy sorozat első része.

Mégis, a regény körül csapott felhajtás és reklám-hadjárat inkább tűnik megfelelőnek egy hollywoodi kasszasikerhez, mint egy ismeretlen író debütáló regényéhez.

A 33 éves, Massachusetts-i írónő a Smith Kollégiumban végzett tánulmányai befejezése után egy darabig ideiglenes alkalmazottként dolgozott egy irodában, majd néhány év után – férje támogatásával –  kilépett, és a festésnek meg az írásnak szentelte idejét, hosszú, magányos órákat töltve bostoni otthonukban.

2005-ben részt vett egy irodalmi versenyen, ahol egy ötvenezer szavas regény volt a cél, melyet négy hét alatt kellett megírni, ám félúton az írónő elakadt. “Nagyon meguntam, amin épp dolgoztam, így az összes szereplőt elküldtem a cirkuszba – mondja az írónő. A korábbi vázlatból nagyon kevés maradt meg, de végre volt egy ötlete, ami felvillanyozta. A következő néhány hétben lázasan dolgozott a burjánzó, cselekmény nélküli karcolatokon, melyeknek főhősei akrobaták, varázslók és médiumok voltak. Harminc irodalmi ügynök utasította vissza. “Nagyon udvariasan a tudtomra adták, hogy amit írtam az egy rakás szemét” – állítja az írónő, aki egy adott ponton annyira elkeseredett, hogy könyve megsemmisítését is fontolóra vette. Végül kapott pár bátorító visszajelzést néhány ügynöktől, akik módosításokat javasoltak.

Morgenstern kisasszony több cselekményt vitt bele művébe, és kissé korszerüsítette történetét. A végeredmény: az eredeti változatnál egy sokkal hagyományosabb regény, mely két szereplőre fókuszál – a nagynevű varázsló lányára, Céliára és a  rivális varázsló által képzett árvára, Marcóra. A két idősebb varázsló leghőbb vágya teljesül, amikor benevezik fent említett tanoncaikat egy megmérettetésre, melynek helyszínéül egy éjszakai cirkuszt választanak. Ez lenne az expozíció. Igen ám, de most jön a – kissé Shakespeare-i – bonyodalom: mestereik figyelmeztetése ellenére a két fiatal egymásba szeret.

Az írónő a regénye körüli felhajtást és az iránta való túlzott figyelmet nyomasztónak találja, és aggódik a dolog hátulütői miatt. Kiadója máris javasolta, hogy írjon egy előzmény-regényt, melyben a két rivális varázslóra fókuszálna, ám az írónő nem biztos benne, hogy írna még egy regényt a cirkuszról.

 


Vidd hírét!
  •  
  •