Skandináv krimik az év végéig

Vidd hírét!
  •  
  •  

Mindjárt a legelején egy olyan szerző, aki eddig még nem szerepelt a Skandináv krimik sorozatban: a dán Jussi Adler-Olsen. Az 1950-ben született orvosi, szociológusi, politológusi, történészi és filmes végzettséggel rendelkező író könyveivel is sokoldalú szerzőként vált ismertté hazájában: írt dán rajzfilmes enciklopédiát, második világháborús témájú regényt, Irakban játszódó thrillert, de amerikai elnökjelölt meggyilkolásáról szóló thrillert is. A németországi sikerlistákat könyveivel meghódító szerző 2007-ben indította krimisorozatát, amely a Q Ügyosztály esetei címet viseli. A sorozat első darabja (Kvinden i buret) idén jelenik meg Nyomtalanul címmel az Animus Kiadó gondozásában.


A főszereplő Carl Mørck középkorú, kissé kiégett, kollégái által nem túlságosan szimpatizált nyomozó, akit kineveznek az egyszer már lezárt, kiderítetlen ügyek újravizsgálása céljából létrehozott Q Ügyosztály élére. Az alagsori helységbe száműzött nyomozó elsőként egy tehetséges és népszerű politikusnő eltűnésének anyagát veszi kézbe. A nőt utoljára egy Koppenhágából Németországba tartó komp fedélzetén látták, felügyeletre szoruló, értelmi fogyatékos öccsével, akivel egyedült élt, és akiről ő gondoskodott. A rendőrség azzal zárta le az esetet, hogy a nő valószínűleg a tengerbe zuhant, jóllehet holttestét sohasem találták meg. Mørck nyomozó és arab származású segítőtársa – akinek a kávéfőzés és takarítás lenne a feladata, viszont ő imád nyomozni –, beleássák magukat az ügybe, és kiderítik, hogy az eset mélyen a múltban gyökerezik: egy olyan autóbalesethez kötődik, amelyben az akkor 14 éves lány és pár évvel fiatalabb öccse – aki egyébként a baleset következtében szenvedte el maradandó mentális sérüléseit – elveszítették szüleiket egy másik autóval történő ütközés során.

A kiadó egyik kedvenc szerzője a pszichokrimi műfajában jeleskedő svéd írónő, Karin Alvtegen. Tőle már két könyvet olvashattunk magyarul, és mindkettőről írtunk recenziót is az Olvasóteremben: Árulás és A kitaszított. Az idén Árnyak címmel jelenik meg az írónő harmadik  magyar nyelvű könyve, amelynek angol fordítását (Shadow) 2009-ben jelölték a Crime Writers’ Association International Dagger díjára.

Karin Alvtegen ezzel a könyvével sem hazudtolja meg egyik kritikusának megállapítását, miszerint számára maga a bűntény, a krimi szál szinte mellékes, sokkal inkább a benne résztvevők pszichológiai indítékai a fontosak. Az Árnyaknak már az indítása is döbbenet: egy szociális munkás halva talál egy egyedülálló idős hölgyet otthonában. A lakás a legnagyobb rendben van, s az elhunytról sem tud semmi különöset. Ám amikor kinyitja a hűtőszekrényt, hihetetlen látvány tárul a szeme elé: az dugig van az ország – interjút csak egészen kivételesen adó, ugyanakkor ikonként tisztelt – Nobel-díjas írójának gondosan befóliázott könyveivel…

A végére hagytam az egyik legnépszerűbb skandináv szerzőt, a norvég Jo Nesbøt, akitől már öt könyv látott napvilágot magyar fordításban a sorozat részeként: A Vörösbegy (erről mi is írtunk az Olvasóteremben), a Nemeszisz, a Boszorkányszög, A megváltó és  Hóember (erről pedig az elkövetkező napokban jelenik meg recenziónk). A Harry Hole-sorozat nyolcadik darabja, a 2008-ban norvégül megjelent Panserhjerte, magyarul A leopárd címmel kerül kiadásra az év utolsó negyedében. A Hóember-ügy megoldása után Harry Hole szabadságot vett ki és eltűnt. Egy norvég nyomozó, Kaja Solness talál rá a Hong Kongban bujkáló, ópiumfüggővé vált férfira. Két hasonló körülmények között meggyilkolt nő ügyében szeretné hazahívni, de nem sikerül meggyőznie. Amikor azonban tudomást szerez arról, hogy apja halálos betegen fekszik a kórházban, Harry hazatér. Nem mutat túl nagy érdeklődést a bűnesetek iránt – melynek felderítése miatt a rendőrség bűnügyi osztálya és a norvég titkosszolgálat, a Kripos között konfliktushelyzet alakul ki –, viszont amikor egy nyilvános parkban egy norvég parlamenti képviselőnőt gyilkolnak meg, bekapcsolódik a nyomozásba, és Solnesszel, valamint egykori rendőrségi kollégájával próbálnak a sorozatgyilkos nyomára bukkanni.

A negyedik könyv szerzője szintén Jo Nesbø, ezúttal viszont egy sorozaton kívüli darabról van szó, amely magyarul Fejvadászok címet fogja viselni. Az eredeti norvég kiadást Hodejegerne címen 2008-ban publikálták, és 2011-ben Morten Tyldum rendezésében Norvégiában már mozifilm is készült belőle. A regény központi karaktere Roger Brown, egy sikeres fejvadász, aki nagyvállalatok számára szállítja a megfelelő jelölteket a különböző meghirdetett állásokra. Saját és gyönyörű felesége, Diana fényűző életmódját azonban nem képes ebből fedezni, ezért – mintegy másodállásban –, műkincslopással foglalkozik. Amikor egy Rubens-kép kerül számára elérhető közelségbe, komoly kísértésbe esik. A képtulajdonos házában viszont olyan nyomokra bukkan, amikből arra következtet, hogy a közte és a Diana közötti kapcsolat nem éppen az, aminek látszik. Ráadásul másnap reggel saját autója első ülésén holtan találja tettestársát. Aztán amikor egy más típusú – ezúttal a bérgyilkos kategóriából –, tapasztalt fejvadásszal a nyomában ébred, rájön, hogy valami nagyon kellemetlen ügybe keveredett.


Vidd hírét!
  •  
  •