Lehane az új tehetségek felfedezéséért

Vidd hírét!
  •  
  •  

Közös sajtótájékoztatón jelentette be a HarperCollins és a William Morrow részlege, hogy Dennis Lehane Books címmel hamarosan egy új imprintet hoznak létre, amiben a világhírű bostoni szerző kurátori szerepet kap. Lehane feladata lesz olyan fiatal tehetségek felkutatása, akik a bűnügyi témáikat a rá jellemző sötét, városi jellegű ábrázolásmódon keresztül mutatják be.


„Az a fajta ember vagyok, aki tíz példányt vásárol minden könyvből, hogy tovább küldje őket azoknak, akiknek vélhetően tetszeni fog. Az a célom, hogy felhívjam a figyelmet olyan írókra, akik valamilyen okból kifolyólag nem olyan ismertek, mint amennyire megérdemelnék. Én ezért kelek fel minden nap. Az életem és az írói hátterem természetesen befolyásolja majd, hogy milyen könyveket javaslok kiadásra – de igazából az a legfontosabb, hogy jó munkák legyenek, lenyűgöző történettel, nagyszerűen elmesélve”, nyilatkozta Lehane a sajtótájékoztatón.

A HarperCollinsnál nem Lehane az első ebben a szerepben. 2011 szeptemberében a kiadó egy másik részlegénél, az Ecconál hasonló együttműködést jelentettek be Anthony Bourdainnel, az Egyesült Államok egyik leghíresebb mesterszakácsával. Bourdain persze nem sötét bűnügyi témák felkutatását végzi, ő szakácskönyvekre, illetve azok szerzőire fog “vadászni”. Bourdain a magyar olvasók számára sem idegen, itthon is kiadták már néhány könyvét, de néhányan a képernyőkről is ismerhetik: a Travel Channel egyik népszerű műsorát is ő vezeti.

Dennis Lehane mielőtt főállású író lett, értelmi fogyatékos és érzelmileg sérült gyerekekkel foglalkozott, de volt pincér, parkolóőr, sofőr, rakodómunkás és könyvesbolti eladó. 2006 óta kreatív írást tanít az Eckerd College-ban, de tanította a Harvard haladó írói csoportját is. A műveit a modern bűnügyi regények legfontosabb darabjaiként tartják számon, ráadásul nem egy hatalmas sikert aratott a mozikban is. A Titokzatos folyóból Clint Eastwood készített Oscar-díjas filmet, a Kenzie-Gennaro-sorozat 4. kötetét, a Hideg nyomont Ben Affleck filmesítette meg, míg a Vihar-szigetet Martin Scorsese vitte vászonra.


Vidd hírét!
  •  
  •