Erlend Loe Budapesten

Vidd hírét!
 
 

Erlend Loe nem ismeretlen a hazai olvasóközönség előtt, a Scolar Kiadónak köszönhetően évről évre örülhetünk egy-egy regényének itthon is. A Dopplerről és az Efújta a nőről mi is írtunk kritikát az Olvasóteremben, és hamarosan fogunk legújabb könyvéről, a Vegyesbolti csendes napokról is. Ennek bemutatójára érkezik november 15-én, kedden ismét Budapestre. Az eseményre az V. Kerületben, a Bajcsy-Zsilinszky úton található Toldi moziban kerül sor, az íróval Karafiáth Orsolya beszélget.

A Vegyesbolti csendes napok hétköznapiságukban groteszk párbeszédtöredékek sorozata, melyek rendkívül pontosan és éleslátóan mutatják meg egy céltalanul sodródó, a széthullás határán egyensúlyozó házasság történetét. Telemann, a norvég drámaíró feleségével és három gyermekével egy bajor kisvárosban tölti a nyarat. Miközben igyekszik meggyőzni nemcsak feleségét, de saját magát is, hogy egy színdarabon dolgozik, mely “maga az ősenergia, az életet is veszélybe sodró elemi erő”, valójában a dús idomokkal megáldott sztárséfről, Nigelláról ábrándozik. Bár a házaspár csak egy kellemes nyaralást akart eltölteni, egész kapcsolatuk veszélybe kerül – és mindennek tetejébe még az angolul egy szót sem beszélő vendéglátó családdal, Baderékkel is dűlőre kell jutniuk… A szerző szokása szerint egyszerre nevetteti és ejti kétségbe az olvasót azzal, hogy a mindenki számára ismerős helyzeteket új megvilágításba helyezi.

Erlend Loe irodalom-  és filmtudományt tanult az Oslói Egyetemen, elvégezte a Dán Filmművészeti Akadémiát is. Forgatókönyvíróként már több alkalommal is kipróbálta magát, ő írta például az Észak c. film forgatókönyvét, amelyben Jomar Henriksen, az egykori síbajnok egy idegösszeroppanást követően pályagondnokként vállal munkát. Mivel a síelés többé nem érdekli, munkaköri kötelességeit is egyre hanyagabbul végzi. Ahelyett, hogy a síbérletek kiadásával és a sílift karbantartásával foglalkozna, inkább dohányzással, ivással és lógással tölti az idejét. Egy nap megjelenik egy régi barátja, aki elmondja, hogy Jomarnak van egy gyereke valahol fönn északon. Jomar a motoros szánján vág neki az útnak, egyedüli felszerelésként öt liter alkohollal. A hosszú út során Jomar tankokkal, veszélyes alagutakkal, üres házakban álló teli hűtőszekrényekkel és a lerészegedés új módozataival találkozik, és végül talán a saját gyermekével is.

[youtube width=”560″ height=”315″]http://www.youtube.com/watch?v=CuPCGf3hVVQ[/youtube]

Az érdeklődők kedden a Toldi moziban, a könyvbemutatót követően megtekinthetik a norvég vígjátékot is.


Vidd hírét!