Két új szerző az Agave Könyveknél

Vidd hírét!
 
 

Az első negyedéves megjelenéseinek nagy részét az Agave Könyvek már december elején beharangozta (innen tudjuk, hogy lesz új Richelle Mead-, Philip K. Dick- és egy olyan Georges Simenon-regény is, ami még soha nem jelent meg magyarul), és ugyanakkor árulta el azt is a kiadó, hogy lesz két új szerző az új év kezdetén. E két szerző kilétét csak január 2-án fedte fel az Agave Könyvek.

Glen Duncan Az utolsó vérfarkas című regénye volt a kedvenc olvasmányuk 2011-ben, írja a kiadó a saját blogján, ezért mindent megtettek, hogy a lehető leghamarabb megmutathassák az olvasóiknak is, hogy mi nyűgözte le őket teljesen. A történet egy Jacob Marlowe nevű, kétszáz éves vérfarkasról szól napjaink Londonjában, akivel a legelején közlik, hogy ő a fajtája utolsó példánya. Kétségbeesés helyett ő ezt közönyös belenyugvással fogadja, ugyanis két évszázad bőven elég volt neki a földi létből. Azonban még ilyen hosszú idő után is hozhat váratlan fordulatokat az élet, így Marlowe hamar azon kapja magát, hogy az öngyilkosság tervezése helyett ismét van miért élnie és éreznie.

A The Last Werewolf egy jó és izgalmas urban fantasy, leginkább olyan, mintha a Drakula frissített változata lenne Bret Easton Ellis tollából. Regény a bennünk lakozó szörnyetegről és hétköznapi emberek szerelméről. Az egészet áthatja egyfajta megfoghatatlan, modern noiros hangulat, köszönhetően a rengeteg szépirodalmi utalásnak (például William Shakespeare, T. S. Eliot és Vlagyimir Nabokov irányába), és azon, kissé ironikus, máskor gúnyos hangvételű popkultúrális kitekintéseknek, amik az utóbbi évtizedek nagy rockzenekarait és a jelen meghatározó filmes trendjeit helyezik fókuszba.

Duncan az angliai Bolton városában született 1965-ben egy angol-indiai család sarjaként. Az egyetemi éveiben filozófiát és irodalmat tanult, maj Londonban könyvkereskedőként dolgozott, a szabadidejében pedig írt. Amerikában utazgatva írta meg első regényét, a Hope-ot, amely 1997-ben jelent meg. A 2002-es I, Lucifer filmváltozatáról már 2009-ben is suttogtak, de a forgatáshoz még nem láttak hozzá. A pletykák szerint a mozifilmet Dan Harris rendezné, a főszerepekre olyan nevek merültek fel, mint Ewan McGregor, Jude Law, Vin Diesel és Daniel Craig. Az utolsó vérfarkas a brit szerző sorban nyolcadik regénye, angolul 2011 áprilisában jelent meg.

Az Agave Könyvek másik újdonsága a történelmi krimik szerelmeseinek kedvez: a kiadó belevág M. C. Scott Róma című sorozatába. Az írónő legalább négykötetesre tervezett opusza a Leopárdként ismertté vált Sebastos Abdes Pantera nevű kém történeteiről szól, aki a kereszténység korai évtizedeiben szolgálta a római birodalom legmagasabb rangú vezetőit. Az első rész A császár kémje címmel jelenik majd meg, és a római nagy tűz idején játszódik vallási szekták, világvége jóslatok és politikai intrikák közepette.

Nem titkolt vágyunk hosszú ideje már, hogy találjunk valakit, aki méltó ellenpontját képezheti Steven Saylor regényeinek – írja a kiadó –, és most úgy érezzük, hogy Scott személyében megtaláltuk ezt az írót.

Scott állatorvosi diplomát szerzett a Glasgow-i Egyetemen, és tizenöt évig praktizált, mielőtt az írásnak szentelte volna minden idejét. Első regényét, a Hen’s Teeth-t Orange-díjra jelölték 1997-ben, a harmadikkal (Stronger than Death) Arts Council of England-díjat nyert, a negyedikért (No Good Deed) jelölést kapott a rangos Edgar-díjra a legjobb krimi kategóriában. A Róma-sorozatot 2010-ben kezdte, ekkor jelent meg az első kötet, ezt követte 2011 márciusában a második rész. A Róma-könyvek merőben mások, de legalább annyira izgalmasak, mint Gordianus történetei: a nyomozás helyett itt a gyors lendületen és az akciódús jeleneteken van főként a hangsúly, melyek során a szerző egyenlő arányban támaszkodik a történelmi tényekre és a saját fantáziájára. A császár kémje egy cselekményben gazdag, letehetetlen könyv, aminek lehengerlő stílusa teljesen új ábrázolásmódban mutatja be az ókori Rómát.


Vidd hírét!