George R.R. Martin az év szerzője

Vidd hírét!
 
 

Több neves amerikai magazin is George R.R. Martint választotta a 2011-es év irodalmi személyiségének: az Entertainement Magazine-nál az év szórakoztatóipari személyisége (szakmunkása) címet nyerte el, a USA Today-nél pedig az év szerzője címmel tüntették ki. Mindkét magazin méltatásában A Tűz és Jég dala című hétkötetes fantasy regénysorozatának megalkotásával szerzett érdemeit és népszerűségét emelték ki. Az Entertainement Magazine szerint George R.R. Martin emberi módon ír nagy témákról, pozitív hősei a becsületet keresik, negatív hősei pedig otthonra szeretnének találni. Nála a királyfinak és a koldusnak is ugyanazok a félelmei. És nem utolsósorban, hősei halandók – ezt egy pillanatig sem engedi elfeledni. Ha valamire megtanít a könyvei által, arra biztos, hogy semmi sem tart örökké.

George R.R. Martin 1948. szeptember 20-án született a New Jersey államban található Bayonne-ban. Már fiatal korában írni kezdett, először rémtörténeteket, majd 1970-ben ez első novelláját, amit a Galaxy magazinnak adott el. Egyetemi diplomát szerzett újságírás szakon, ezt követően dolgozott jogi tanácsadással foglalkozó alapítványnál, felügyelt sakktornákat és tanított főiskolán. Mindezek mellett pedig folyamatosan írt. A hetvenes évek első felében novelláival több rangos díjat is nyert, köztük a Hugo-díjat és a Nebula-díjat. Első regénye (Dying of the Light) 1977-ben jelent meg. 1979-től főállású íróként dolgozik, a 80-as években szerkesztőként dolgozott a Wild Cards című osztott világ antológián, majd 1986-től Hollywoodba költözött, ahol dolgozott az Alkonyzóna tévésorozaton, volt konzultáns, producer, és különböző sorozatokhoz gyártott ötleteket. 1991-ban kezdte írni A Tűz és Jég dala című háromkötetesre tervezett fantasy regénysorozatát.

A Tűz és Jég dala első kötete 1996-ban jelent meg, címe Trónok harca volt. Ezt két év múlva követte a második kötet (Királyok csatája), majd újabb két év múlva a harmadik kötet (Kardok vihara). A szerző végül nem állt meg három kötetnél, 2005-ben ugyanis megjelent a negyedik kötet (Varjak lakomája), majd 2011-ben az ötödik kötet (Sárkányok tánca). Martin most a hatodik köteten dolgozik (The Winds of Winter) és tervben van még egy hetedik kötet is (A Dream of Spring). A Tűz és Jég dala története kitalált világban játszódik, a központi Westeros és a tőle keletre levő Essos földrészen. A karakterek többsége ember, de a sorozatban később megjelennek további, az emberek által kihaltnak vélt fajok is. A történet kezdetben három fő cselekményszálon fut – a Westeros uralmáért folytatott dinasztikus harc több nemesi klán között, a közelgő tél jelentette növekvő fenyegetése a kontinens északi határát jelentő Falon, valamint a száműzött Daenerys Targaryen hercegnő törekvése Westeros trónjának visszaszerzésére –, később ezek részben összefonódnak. A sorozat meghozta a sikert a szerző számára, számos jelölést és díjat söpörtek be a kötetek, a negyedik kötet New York Times és a Wall Street Journal bestsellerlistájának az élére került, az ötödik kötet vezette az USA Today bestsellerlistáját. A Time magazin Martint „az amerikai Tolkiennek” nevezte.

A könyvsorozat sikerei a filmipar érdeklődését is felkeltették: az HBO megvásárolta a megfilmesítési jogot, 2009-ben leforgatták a sorozat pilot epizódját, majd 2010-ben újabb kilenc epizódot. A 10 részes sorozat premierje az Egyesült Államokban 2011. április 17-én volt, Magyarországon feliratosan egy nappal később, szinkronosan pedig május 15-én. A sorozat első évadja számos díjat és jelölést kapott (köztük Emmy-díj, Golden Globe-díj, Televízió Kritikusok Egyesületének díja stb.). A sorozat sikerein felbuzdulva az HBO tervezi a második évadot is, amelynek első részét várhatóan 2012. áprilisában mutatják be az Egyesült Államokban.


Vidd hírét!