Jön A törvény embere harmadik évadja

Vidd hírét!
 
 

Január 17-e varázslatos dátum az akció-sorozatok kedvelőinek, ekkor vetítik ugyanis A törvény embere sorozat harmadik évadjának premier epizódját. Hogy addig is ne maradjunk Raylan Givens nélkül, William Morrow tökéletes időzítéssel újra kiadott minden olyan Elmore Leonard-regényt, amelynek a rettenthetetlen seriff a főszereplője: újra megjelent tehát a Pronto (eredetileg 1993-ban), ennek folytatása, a Riding the Rap (eredetileg: 1995-ben) és a Fire in the Hole (eredetileg 2002-ben kiadva). Sőt, a premier napjára, tehát január 17-ére tűzték ki Leonard legújabb regényének, a Raylannek piacra dobását is. A könyv addig is előjegyezhető például a szerző honlapján. Elmore Leonard legújabb regényét a főhőst alakító színésznek, Timothy Olyphant-nak, illetve forgatókönyvíró- és producertársának, Graham Yostnak ajánlja, hiszen – mint írja – biztatásuk és a sorozat sikere nélkül nem született volna meg az új Raylan-regény.

Elmore John Leonard Jr. 1925-ben született New Orleansban, jelenleg családjával a Michigan állambeli Oakland Countyban él. Író és forgatókönyvíró. A detroiti egyetem elvégzése és a haditengerészettől való leszerelés után az 1950-60-as években western történetekkel vált ismertté, több mint 30 művet publikált. A legsikeresebbek: Get Shorty, Out of Sight, Hombre, Mr. Majestyk, Rum Punch. Később krimiírásra váltott, az ismert amerikai krimiírók közé küzdötte fel magát. A 90-es években születtek meg a Raylan-regények. Leonard számos (több mint 20!) novellájából született filmadaptáció. Csak néhány: a Stick Burt Reynolds-szal a főszerepben 1985-ban, a Rum Punchból Jackie Brown címmel készült film 1997-ben vagy a 2005-ös Be Cool John Travoltával, és persze a legutóbbi, a Justified (A törvény embere) 2010-2011-ben.

A Justified (A törvény embere) az FX filmstúdió modern westernje, főszerepben Raylan Givens szövetségi rendőrbíróval. Eddig két évadot láthattunk. Az első évad első epizódja és maga a főhős teljes egészében Leonard novelláján, a Fire in the Hole-on alapszik, de a sorozat végig hű marad az alapműhöz hangulatát, nyelvezetét és stílusát tekintve. A forgatókönyvírók a karaktert teljességgel rászabták Timothy Olyphantre, akinek iszonyatosan jól áll ez a szerep, s ez a fajta hitelesség nagyot dob a filmen. Az első évad érdekessége, hogy (a regénnyel ellentétben) nem halt meg a fő ellenfél, Boyd Crowder, így Givensnek végig maradt egy ellenpólusa a filmben. A második évad elején Rylan Givens rendőrbírónak lehetősége nyílt visszakapni egykori nagyvárosi állását. Ő mégis szülőföldjét, Kentuckyt választotta, hogy tisztára mossa nevét, lerendezze tisztázatlan ügyeit. Régi és új mellékszereplők vonultak fel a második évadban (például Raylan apja, Raylan volt felesége, a Benett család), minden karakter jól kitalálva és elhelyezve a történésekben, melyeknek vége mindig egy jó kis lövöldözés. A sorozatot 2011-ben az Amerikai Filmintézet (AFI) A legjobb tévéprogram-díjra jelölte.

A főhős, Raylan Givens tehát egy szövetségi rendőrbíró, ismertebb kifejezéssel marsall, aki eredetileg a Pronto és a Riding the Rap című regényekben szerepelt, később a Fire in the Hole című novellában jelent meg újra. Ez a novella képezi tulajdonképpen a sorozatfilm forgatókönyvének alapját. Az író, Elmore Leonard szerint nagyon fontos egy karakter esetében a névválasztás: nos, ő egy texasi könyvterjesztő konferencián találkozott egy Raylan Davis nevezetű úriemberrel, és rögtön tudta, hogy ebből az általa soha nem hallott férfinévből regényhős lesz. Raylan Givens negyvenes éveiben járó, magas, karcsú férfi, akinek jelképévé vált a mindig fején levő cowboy-kalap. Harlan megye szülötte, és nagyon szereti a fagylaltot. Ösztönösen szúrja ki a gonosztevőket és azok gyilkos szándékait, akciói minden igyekezete ellenére mindig lövöldözésbe torkollnak. Raylan csak akkor veszi elő fegyverét, ha muszáj, akkor viszont lő és bizony nem lábra céloz… A regényekből még kiderül, hogy a főhős az amerikai haditengerészetnél szolgált és lövészoktató is volt, mielőtt szövetségi bíróvá nevezték volna ki.

Elmore Leonard műveiből keveset és viszonylag régen adtak ki magyarul. Az internetes könyváruházak új és antikvár kínálatát végigböngészve ezeket találtam: Glanc, Stick, Szóljatok a köpcösnek!, Simlis fiúk, Halálos lövés, Mint a szamár a szürke ködben, Pronto, Mr. Majestyk, Öld meg puszta kézzel. Ezekkel kapcsolatban is a fordítás silány minőségére hívja fel a figyelmet jó néhány olvasóblog. Most az amerikai újrakiadás és a filmsorozat sikere alapján reméljük a legjobbakat…


Vidd hírét!