Salander már telefonon is

Vidd hírét!
  •  
  •  

Ha azt hitted, hogy már mindent tudsz az utóbbi évek legnagyobb anti-hőséről, az emberkerülő Lisbeth Salanderről, akkor gondold át még egyszer. Ha azt hitted, hogy Stieg Larsson regényalakját már mindenhol viszontláttuk, akkor ugyancsak arra kérlek: gondold át még egyszer! A regény Magyarországon is hódít, az Animus Kiadó az amerikai filmváltozat premierjével egyidőben újra piacra dobta a könyvet, ezúttal a film plakátját használva a borítóhoz; a trilógia képregényváltozatáról is szóltunk már, ott Salandert Leonardo Manco rajzolja meg; a filmipart is megihlette már Larsson trilógiája, előbb a svédek készítettek a regény alapján nem kis sikernek örvendő egész estés filmet, decemberben pedig David Fincher rendezése is debütált a mozik vásznán. Most pedig a mobilodra is megérkezhet a tetovált lány: a regény svédországi kiadója, a Norstedts egy új dimenzióba helyezte a kultikus figurát, és piacra dobta a Chasing Salander nevű mobil alkalmazást.A Chasing Salander nem az eredeti cselekmény fejleménye, de nem is előzmény: egy új karaktert teremt meg, és a már ismert történetekkel párhuzamos sztorit mesél el. Az eseményeket egy meg nem nevezett bérgyilkos szemszögéből láthatjuk, aki Salanderre vadászik, és mindig egy lépéssel mögötte jár. A sztori 14 jelenetből áll össze, és éppen azokon a helyszíneken visz végig, amelyeken maga Salander is megfordul a regényben. Az alkalmazáshoz a hangot Shanti Roney svéd színész kölcsönözte, a fényképeket Pieter ten Hoopen készítette.

Az időzítése tökéletes: 60 millió eladott példányszám után, az amerikai filmváltozat premierjét követően itt volt az ideje valami újnak, nyilatkozta Klas Fjärstedt, a Norstedts projektmenedzsere. Arra gondoltunk, hogy itt az ideje továbblépni. Egy újabb könyvet persze nem tudunk kiadni, hiszen Stieg Larsson sajnos elhunyt, szóval azon kezdtünk gondolkozni, hogy mit kezdhetnénk az adott információkkal és helyszínekkel – mondta Fjärstedt, aki kihangsúlyozta, hogy a trilógia bizonyos helyszínein valósággal lendületet vett az irodalmi turizmus. Előre csak az volt a terv, hogy megmutatjuk ezeket a helyszíneket a nagyvilágnak, de aztán rájöttünk, hogy ez nem elég. Így aztán egy új sztorit építettünk a helyszínek köré.

[youtube width=”560″ height=”315″]http://www.youtube.com/watch?v=XoJh03EQpcc[/youtube]

A trilógiának méretes rajongótábora van, és a rajongók kritikus szemmel fogadják a regények bármilyen újraértelmezését – ám minden eddigi forgatókönyvíróval és rendezővel ellentétben a Norstedts, mint Larsson eredeti kiadója, lényegesen kényelmesebb pozícióban van, ha a szerző eredeti vízióját kell továbbgondolni. Mindenkinek megvan a saját elképzelése arról, hogy miként nézhet ki Lisbeth Salander, vagy hogyan fest Mikael Blomkvist apartmanja, de mi vagyunk az a kiadó, akihez Stieg Larsson betoppant, mi vagyunk azok, akik kiadtuk a könyveit. Most meg elkészítettük ezt az alkalmazást is, hogy megmutassuk a világnak a helyszíneket.

Az emberek joggal számítanak arra, hogy egy alkalmazás interaktív szórakozást biztosít, így jogos a kérdés is: a Chasing Salander játék vagy interaktív e-book? Fjärstedt igyekszik kihangsúlyozni, hogy egyik sem. Ez csupán egy új sztori. Ha valaki olvasta már a regényt, ismerős helyszínekre bukkant a 14 fejezet során; ha olyan valaki telepíti a telefonjára, aki számára ismeretlen A tetovált lány története, az egy különálló, élvezhető történetet kap. Az alkotók szerint a történet kielégítő véget ér, de hagytak helyet további mellékszálaknak is. Várhatóan lesz még módja annak, hogy újra és újra elmerüljünk Larsson titokzatos és hátborzongató világában.

A Chasing Salander letölthető az Apple boltjából, az ára 0.99 USD. Ha kipróbáltad már, mindenképp oszd meg velünk a tapasztalataidat!


Vidd hírét!
  •  
  •