Charles Dickens számokban

Vidd hírét!
 
 

1 – Első szerelméről, Maria Beadnellről formázta meg David Copperfield című regényében Dora karakterét.

1 – Az első osztályon utazott 1865. június 9-én a Staplehurst vonatszerencsétlenség idején, és ennek köszönheti hogy megmenekült, hiszen a szerelvény elején található kocsi, amelyben ült, nem zuhant a mélybe a hídról.

2 – Másodikként született John és Elizabeth Dickens nyolc gyereke közül.

2 – 1968-ban két Oscar-díjat nyert a legsikerültebb Dickens-adaptációnak tartott Szép remények (Great Expectations) című, David Lean által rendezett mozifilm.

3 – Az 1830-as években három újság számára írt, az egyiknek pedig szerkesztője is volt.

3 – Három kötetes az általa is élete főművének tartott, részben önéletrajzi ihletésű regénye, a David Copperfield.

4 – Négy kategóriában nyerte el a BAFTA TV-díjat a Közös barátunk (Our mutual friend) című regényéből hasonló címmel készült és 1998-ban bemutatott televíziós sorozat.

5 – Öt könyv tartozik a „Karácsonyi történetek” elnevezéssel illetett könyvsorozatábaa: Karácsonyi ének, Harangszó, Tücsök szól a tűzhelyen, Az élet csatája és A kísértet-látó ember.

10 – Feleségétől, Catherine Thompson Hogarth-tól összesen tíz gyermeke – hét fiú és három lány – született: Charles Culliford Boz, Mary, Kate Macready, Walter Landor, Francis Jeffrey, Aldred D’Orsay Tennyson, Sydney Smith Haldimand, Henry Fielding, Dora Annie és Edward.

12 – Tizenkét éves volt, amikor a tengerészeti pénztár képviselőjeként dolgozó apja eladósodott és börtönbe került, így Charles kénytelen volt dolgozni egy cipőkrémgyárban, hogy hati hat shilling keresetével támogassa a családját.

19 – A tizenkilencedik század közel kétharmadát fedte le Viktória angol királynő uralkodása, azaz a viktoriánus kor, amelynek legnagyobb írójaként és az angol nyelv legkiválóbb művelőjeként szokták nem egyszer emlegetni.

20 – Számos kisebb írása és egyéb kötete mellett Dickensnek húsz regénye jelent meg, közülük az utolsó, a befejezetlen A The Mistery of Edwin Drood 1870-ben, halála után.

24 – Huszonnégy éves korában adták ki  első regényét, amely A Pickwick klub címet viselte.

27 – Nem kevesebb, mint huszonhét évvel volt fiatalabb nála az a fiatal színésznő, aki miatt 1858-ban szakított feleségével, tizenkét évnyi házasság után.

48 – London Holborn nevű körzetében, a Doughty Street 48 szám alatt lakott családjával 1837 és 1839 között. A házban ma a Charles Dickens Múzeum működik.

58 – Ötvennyolc éves korában, 1870. június 9-én hunyt el szívrohamban, napra pontosan a Staplehurst vonatszerencsétlenség ötödik évfordulóján.

200 – Kétszáz évvel ezelőtt, 1812. február 27-én látta meg a napvilágot az angliai Portsmoutht város Landport nevű körzetében.


Vidd hírét!