Jacqueline Wilson: A másik lány

Írta : Jacqueline Wilson
Eredeti cím : Little Darlings
Eredeti kiadás : 2011
Magyar cím : A másik lány
Fordította : Moldova Júlia
Kiadó : Animus Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2011
Terjedelme (oldalszám) : 239
90
Vidd hírét!
  •  
  •  

Jacqueline Wilson többszörös díjnyertes angol írónő, a nemzetközi gyermekirodalom kiemelkedő egyénisége. Könyveinek szereplői kamasz gyerekek, sokszor foglalkozik olyan nehezen elmondható és nehezen feldolgozható témákkal mint az erőszak, a válás vagy a nevelőszülők. Az írónő által kiérdemelt díjak közül íme néhány: megkapta a híres brit folyóirat, a The Guardian gyermekirodalmi díját és kétszer is az év legjobb gyerekkönyvének járó elismerést, a Children’s Book of the Yeart. Elnyerte az angol királyság rendjelét is a következő tevékenységeiért: felemelte a szavát a vak gyerekek olvasási esélyeiért, kampányolt a minőségi gyerekfilmek mellett, biztatta a szülőket, hogy többet olvassanak gyermeküknek, jóval azután is, hogy azok is megtanultak olvasni. Több angliai egyetem díszdoktorrá avatta. Ő viszont szerényen, mint általában a nagy emberek ezt nyilatkozta: Minden korosztálynak írni akarok, hogy felkészülhessenek a valódi világra. Igazi barátjuk akarok lenni.

Ennek a kivételes egyéniségnek 2011-ben megjelent új regénye A másik lány. Két kamaszlányról, Destinyről és Sunsetről szól a történet. Ők két külön világban élnek, fényévnyi távolságokra egymástól. Destiny anyukájával lakik. Az egyedülálló édesanya meglehetős áldozatok árán neveli gyermekét: több műszakban, több munkahelyen dolgozik erejét megfeszítve, hogy fizetni tudja házuk részleteit, fenn tudja tartani nehezen megszerzett középosztálybeli státusukat, és jó iskolába járathassa Destinyt. Sunset ezzel szemben Robin Hillen él egy pazarul berendezett villában, édesapja a híres rocksztár, Danny Kilman, édesanyja fotómodell. Két testvére az aranyos Sweetie és a vadóc kis Ace.

Destiny már kislány kora azt hallja anyjától, hogy ő Danny Kilman gyereke, szülei fiatalkori szerelmének gyümölcse. A kislány hiszi is, nem is a történetet. Tizenegyedik születésnapjára azt a lehetőséget kapja ajándékba anyukájától, hogy megismerheti apját. Ezért a történet kezdetén elutaznak a férfi új filmjének premierjére. Ám a várva várt csoda elmarad:  a sztár rájuk sem hederít, nem ismeri fel ifjúkori szerelmét. Csupán két rokon lélek, a két kislány szemvillanása találkozik, de ők megjegyzik egymást örökre. Az összetört és csalódott édesanya szinte megszállottként vonszolja lányát, és hazáig követik Dannyt. Ott viszont a zárt kapu és a magas kőfal útjukat állja. Destiny játékból és unalomból bemászik, így találkozik a kertben ténfergő Sunsettel.

A filmbemutatón érzett szimpátia újra fellángol közöttük, egy csapásra összebarátkoznak. Illetve barátkoznának, ha Sunset hisztérikus anyja ki nem kergetné a betolakodót a kertből. Igen, hisztérikus, hiszen Sunset családjában az aranyos csillogás és magazinok mutatta kép mögött bizony gondok vannak: Danny megcsalja feleségét, majd el is költözik, a gyerekek dadák kezén nőnek fel a kikapós apa és depressziós, alkoholista anya árnyékában. Ehhez képest Destiny és mamája bár szegények, de szeretik és támogatják egymást.

A két lány – jobb híján- levelezni kezd egymással. Egymás iránt érzett barátságuk erősödik, egyre inkább érzik, hogy rokon lelkek, hogy személyiségi jegyeik igenis takarhatnak féltestvért. De mi lesz családjaikkal? Hajlandó lesz-e Danny Kilman elismerni elsőszülöttjét? Normális kerékvágásba terelődik-e a sztárcsalád élete? Sikerül-e Destinynek beilleszkedni új iskolájába? Mindez kiderül Jacqueline Wilson izgalmas könyvéből.

A regény fiatalos, mégis igényes nyelvezete dicséri a fordítót is. Betűmérete a megszokottnál nagyobb, könnyebbé teszi az olvasást a nem gyakorlott szem számára is.  Nick Sharratt illusztrációival, egymással párbeszédbe bocsátkozó fejezeteivel könnyed, élvezetes olvasmány.


Vidd hírét!
  •  
  •