A mozikban Az ajtó

Vidd hírét!
 
 

Március 8-tól vetítik a magyar mozik Szabó István új filmjét, Az ajtót, a külföldi premier március 9-én este lesz Berlinben. Az Oscar-díjas magyar rendező a szintén Oscar-díjas brit színésznő, Helen Mirren főszereplésével forgatta Az ajtó című mozit, amely Szabó Magda azonos című regényének adaptációja. Itthon az Urániában volt a bemutató, Helen Mirren és a stáb együtt utaztak Berlinbe a ma esti díszbemutatóra.

A Magyar Televíziónak adott interjúban így magyarázza Szabó István a főszereplő karakteréhez való színészválasztást: Ezt a szerepet nem lehet eljátszani, erre születni kell. Ennek benne kell lenni valakinek a karakterében. Ez egy olyan különös tartás, ez egy olyan különös erő, amilyen – és így írja meg Szabó Magda – kevés van, hiszen ő is ezért csodálta őt.”

Helen Mirren is exluzív interjút adott az MTV Hírcentrumnak, amelyben azt nyilatkozta, hogy számára Emerenc a magyar népet jeleníti meg, így színészként nagy terhet érzett a vállán: “Szabó Magda története brilliánsan van megírva. Számomra a házvezetőnő alakja a magyar emberek sorsát szimbolizálja. Éppen ezért rengeteget olvastam a forgatás előtt a kelet-európai történelemről, a második világháborúról, a kommunizmus nyomasztó időszakáról.”

Helen Mirren zseniális színészi játékát remekül egészíti ki a német sztárszínésznő, Martina Gedeck, aki a budai villában élő írónőt, Szabó Magdát személyesíti meg. Méltó társuk Eperjes Károly, aki az írónő férjének szerepét játsza. Az ajtó két rendkívüli nő barátságának megrendítő története. Emerenc, akit az írónő házvezetőnőnek akar felfogadni, nem könnyű falat: őt nem a pénz érdekli és csak ahhoz szegődik el, akit arra érdemesnek tart. Furcsa kapcsolat kezdődik közöttük, de a kezdeti harc fokozatosan igazi barátsággá alakul át. A filmben “Mirren és Gedeck egyformán briliáns. Emerenc kemény nézése, amit egy lassan előbújó félmosoly olvaszt meg, Magda riadtan rebbenő, majd szigorúvá szikáruló tekintete, a komolyan kezdett, de végül elnevetett mondatok – tömény élvezet nézni, ahogy Szabó két színésznője életet lehel ebbe a folyton hullámzó, sokrétegű kapcsolatba.” – írja az origo.hu a filmről.

[youtube width=”560″ height=”315″]http://www.youtube.com/watch?v=c_45YrzoO9A[/youtube]

Az ajtó producere Hábermann Jenő, az operatőr Ragályi Elemér. A film pénzügyi hátterének megteremtése három évet vett igénybe, a teljes költségvetés mintegy hatmillió euró. A jeleneteket Németországban és Magyarországon forgatták. Olyan helyszíneket kerestek, amelyek megfelelőek a regény ténybeli szerkezetéhez, így egyes jeleneteket Budapest II. kerületében, a Lotz Károly utcában, Szabó Magda egykori otthonához közel vettek fel.

A Helen Mirren-nel készült exkluzív interjú hétfőn késő este tekinthető meg az Aranymetszés című műsorban.

Forrás: Magyar Televízió


Vidd hírét!