Jacqueline Wilson: Szerelmes lányok

Írta : Jacqueline Wilson
Eredeti cím : Girls in Love
Eredeti kiadás : 1997
Magyar cím : Szerelmes lányok
Fordította : Damokos Kata
Kiadó : Animus Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2011
Terjedelme (oldalszám) : 155
85
Vidd hírét!
 
 

A Szerelmes lányok az Animus Kiadó által elindított Jaqueline Wilson-sorozat egyik 2011-es kötete.

Jaqueline Wilson írói szándékából kiindulva, mely szerint minden korosztálynak szeretne írni és minden gyerek barátja lenni, a Szerelmes lányok című regényt kiskamaszoknak (12-13 évesek) ajánlanám, szemben A másik lánnyal, amely talán az eggyel nagyobb korosztály kedvelt olvasmánya lehet.

A főszereplő Ellie, aki a kamaszok különleges látásmódjával csak a rosszat látja önmagában: azt, hogy apró növésű és duci. Pedig – mint az a regényből is kiderül – van jó tulajdonsága is bőven. Például egész tűrhetően viseli, hogy édesanyja kiskorában meghalt és apja mellett egy fiatal mostohaanyuka, valamint egy imádnivaló kisöcsi alkotja új családját. Legközelebbi bizalmasai barátnői, Nadine és Magda.

Mindhárom lány arra vágyik, hogy végre szerelmesek legyenek. Sokat hallottak és olvastak erről az érzésről, de valódi mibenlétéről fogalmuk sincsen. Így történhet meg, hogy a három lány három tipikusan nehéz helyzetbe kerül. Nadine egy nálánál idősebb fiúval kezd járni, ami kis híján tragédiához vezet, és mély nyomokat hagy a kislány lelkében. Magda jókedélyű, vonzó, életvidám kislány, aki nem tudja elviselni, hogy épp ő legyen facér. Egy korukbeli fiúval udvaroltat, de tulajdonképpen csak játszik vele és ez egyiküknek sem hoz jót. Ellie egy kiránduláson megismerkedik egy nálánál egy évvel fiatalabb fiúval, Dannel. De a kislány oly annyira a maga teremtette fantáziavilágban él, már ami a „nagy Őt” illeti, hogy kétséges, képes lesz-e felfedezni a Dannel való barátságban egy igazi szerelmi kapcsolat lehetőségét.

Ez a korszak az első nagy bulik kora, amikor a kislányos pizsamapartik után eljön az ideje a fiúkkal töltött délutáni összejöveteleknek. Csakhogy a szülők még gyakran keresztülhúzzák ilyenkor a számításokat… És így, szülői-tanári tiltások közt lavírozva, ártatlan hazugságok és ciki helyzetek túlélésével jutnak el a lányok egy érettebb korba, sok mindent megértve és átgondolva.

Nick Sharratt Jaqueline Wilson regényeinek állandó munkatársa, illusztrátora. Rajzai szerves kiegészítői a könyvnek mint Ellie rajzos naplójának egy-egy részlete. Ilyen témák jelennek meg: Kilenc nagyon fontos elhatározás (ebből a kilencedik a cselekmény elindítója: Szerzek egy fiút!), Kilenc kívánság, Kilenc dolog, amit gyűlölök az iskolában, Kilenc álom, Kilenc buli, Kilenc különös, furcsa tény, Kilenc kedvenc, Életem kilenc legkínosabb pillanata. Ugye, hogy mindenkinek kedve szottyan lerajzolni a maga kilencét?

A regény szerzője, Jaqueline Wilson termékeny író. Bár gyerekkönyvei a legismertebbek, írt krimisorozatot is, és szerzője jó néhány rádiójátéknak. Emellett kreatív szemináriumokat vezet: gyerekeket oktat az írás mesterségére. A saját maga által írt kötetek száma meghaladja a hetvenet, több mint harminc nyelvre fordították le műveit. Az angliai könyvtárakban az ő regényeit kölcsönzik ki a leggyakrabban. Sok regényét megfilmesítették, a Szerelmes lányokból és az azt követő folytatásokból készült az Egy kamaszlány naplója című sorozatfilm.


Vidd hírét!