Irodalmi est a Tisztogatásról

Vidd hírét!
 
 

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2012. április 18-ára különleges irodalmi estet szervez. Az esemény az OIK Nincs módunk középszerűnek lenni című, hét alkalomból álló sorozatának második programja. A sorozatot a Márai-program keretében beszerzett könyvek népszerűsítése céljából szervezi a könyvtár, az NKA támogatásával. Az est témája Sofi Oksanen Tisztogatás c. regénye.

Sofi Oksanen 1977-ben született Finnországban. Kettős nemzetiségű, apja finn, anyja észt. Helsinkiben, a Színművészeti Akadémián tanult dramaturgiát. Első könyve 2003-ban jelent meg Sztálin tehenei címmel, két évvel később pedig követte a második, a Baby Jane. 2007-ben a Finn Nemzeti Színházban színre vitték első színpadi művét is, a Tisztogatást (Puhdistus). Ebből készült az írónő harmadik regénye, azonos címmel. A könyvért – amely hazájában 140 000 példányban kelt el és közel 30 nyelvre fordították le – elnyerte Finnország legnagyobb irodalmi elismerését, a Finlandia-díjat, 2009-ben a Runeberg-díjat, majd 2010-ben az Északi Tanács Irodalmi Díját is, amelyet skandináv nyelven írott művekért ítélnek oda. Emellett 2010-ben Franciaországban megkapta a Fnac-díjat, a francia könyvkereskedők elismerését – amelyre 300 könyv közül választották ki az ő művét –, illetve ugyanabban az évben – első finn íróként – a Femina-díjjal is kitüntették a külföldi műveknek fenntartott kategóriában.

Az OIK irodalmi estjén a Tisztogatás című regénye kerül bemutatásra. A könyv egy négyrészes regényfüzér második kötete, Magyarországon 2010-ben adta ki a Scolar Könyvkiadó (az első a Sztálin tehenei volt, amely magyarul 2011-ben jelent meg). A regény a történelem sodrásában élő nők történetét beszéli el: egy család történetén keresztül Észtország közelmúltjának s vele együtt a keleti blokk országainak elhallgatott eseményeibe, az elkendőzések világába nyújt betekintést.

Az irodalmi esten közreműködik Pap Éva, a kötet fordítója, valamint Illés Andrea, a Scolar Kiadó főszerkesztője. Részleteket olvas fel a regényből Takács Katalin Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes műves és Érsek-Obrádovics Mercédesz színművész.

Az esemény helyszíne az Országos Idegennyelvű Könyvtár: 1056 Budapest, Molnár utca 11. szám. Időpont: 2012. április 18, szerda 17 óra 30 perc. A rendezvény ideje alatt lehetőség nyílik a Scolar Kiadó gondozásában megjelent Sofi Oksanen kötetek megvásárlására, 30%-os kedvezménnyel. A rendezvény meghívója letölthető innen.


Vidd hírét!