Ismert szerzők a Könyvfesztiválon

Vidd hírét!
 •  
 •  

Janne Teller 1964-ben született Koppenhágában, osztrák-német származású családban. Közgazdasági és jogi diplomát szerzett. Politikai és makrogazdasági tanácsadóként dolgozott az Európai Unió és az ENSZ keretében. Munkájának köszönhetően számos országban megfordult, többek között olyan veszélyes térségekben is dolgozott, mint Tanzánia, Mozambik vagy Banglades. 1995 óta főállású író, felváltva él New Yorkban, Milánóban, Párizsban és Koppenhágában. Előbb esszéket, novellákat és tanulmányokat írt, majd 1999-ben megjelent első regénye, a modern északi Saga stílusában elbeszélt Odin szigete. Egy évvel később publikálta nagysikerű és nagy vihart kavaró művét, a Semmi (Intet) című ifjúsági regényét. A mély filozófia, erkölcsi mondanivalóval bíró, generációs problémákat boncolgató művet előbb botránykönyvnek minősítették és betiltották hazájában, majd egy év múlva a dán Kulturális Minisztérium Gyermekkönyv-díjával tüntették ki váratlanul, és kötelező olvasmánnyá nyilvánították. Miután több nyelvre is lefordították, más országokban is díjakat kapott: 2008-ban Franciaországban a legjobb ifjúsági regénynek járó díjjal jutalmazták (Le Prix Libbylit), az Egyesült Államokban pedig 2011-ben két díjat is kapott (Michael L. Printz Honor Award és Batchelder Honor Award). Magyar fordításban 2011-ben adta ki a Scolar Könyvkiadó. A könyvet több országban színdarab formájában is játsszák.


Janne Teller négy programpontban is érdekelt a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon az Északi országok díszvendégsége című program keretében:

 • Április 20-án, pénteken, 14,30–16,00 óra között Irodalom és szociális érzékenység: a skandináv rejtély címmel beszélgetés zajlik több skandináv szerző – Carl Frode Tiller, Janne Teller, Lene Kaaberbøl, Agnete Friis, Håkan Nesser és Majgull Axelsson – részvételével. A beszélgetés moderátora: Marek Seckar. Helyszín: Európa Pont Millenáris, 1024 Budapest, Lövőház u. 35.
 • Szintén április 20-án, 18 órától a 2-es standon A kozmopolisz áldozatai címen kerül sor beszélgetésre az írónővel a Semmi című regénye kapcsán. A program házigazdája Karafiáth Orsolya, szervezők a Scolar Kiadó és az Európa Pont.
 • Április 21-én, szombaton kerül sor az Északi újdonságok – A Scolar Kiadó nyolc könyvfesztiválos kötetének bemutatója Janne Tellerrel című programra. A helyszín a Szabó Magda Terem, időpont 15,30 óra. A dán szerző mellett a kiadó munkatársai vesznek részt a programon.
 • A fenti programot követően, 16 óra 30 perckor Janne Teller dedikál a Scolar Kiadó standján, azaz a 36-os számú standon.

Dmitry Glukhovsky a kortárs orosz populáris irodalom egyik legfelkapottabb alakja. 1979-ben született, egyetemi tanulmányait Jeruzsálemben végezte, majd rádiós és televíziós riporterként, tudósítóként, újságíróként dolgozott: volt többek között az EuroNews TV franciaországi munkatársa, de dolgozott a Deutsche Welle és az RT számára is, valamint műsorvezetőként a Mayak Rádióban, továbbá cikkeket írt a Harper’s Bazaar, l’Officiel és Playboy számára. Élt Izraelben, Németországban és Franciaországban, orosz anyanyelve mellett angolul, franciául, héberül beszél, ért németül, valamint keveset spanyolul is. A Metró 2033 című regényével vált ismertté, amelyet először az interneten tett közzé 2002-ben, majd 2005-ben nyomtatásban is megjelentetett. A regény nemcsak hazájában vált bestsellerré, hanem Európában is nagy sikernek örvendett, neki köszönhetően Glukhovsky 2007-ben elnyerte az Európai Science Fiction Társaság rangos ösztöndíját és a Legjobb európai debütálás díját. Magyar fordításban a regény 2011-ben jelent meg az Európa Könyvkiadó gondozásában. A regénynek 2009-ben Metró 2034 címmel a folytatása is megjelent, ezt magyarul szintén 2011-ben adta ki az Európa Könyvkiadó. Ezt követte az idén a Szürkület című regénye, amely Oroszországban 2007-ben látott napvilágot.

Az orosz szerzővel két program keretében találkozhattok a fesztiválon:

 • Április 22-én, vasárnap 13 órakor a Stupka Géza teremben író-olvasó találkozóra kerül sor a Dmitry Glukhovskyval. A program keretében bemutatásra kerül a szerző magyarul idén megjelent kötete, a Szürkület. Résztvevők: a szerző és M. Nagy Miklós, az Európa Könyvkiadó főszerkesztője. Szervezők: a Moszkvai Nemzetközi Könyvvásár és az Európa Könyvkiadó.
 • Ezt követően, szintén április 22-én, 14 és 15 óra között a szerző dedikál az Európa Könyvkiadó standján (15-ös stand).

Håkan Nesser 1950-ben született svédországi Kumlában. Első regénye közel huszonöt évvel ezelőtt, 1988-ban jelent meg. A korábban tanárként dolgozó Nesser 1998-tól főállású író, mindmáig összesen huszonhét könyve jelent meg, többségükben bűnügyi regények. Hazájában és Skandináviában népszerű szerzőnek számít, háromszor nyerte el – 1994-ben, 1996-ban és 2004-ben – a Legjobb Svéd Krimi Díját, 2006-ban megkapta a dán Palle-Rosenkrantz-díjat, továbbá 2000-ben a műfaj legrangosabb skandináv elismerésével, az Üvegkulcs-díjjal is kitüntették. Feleségével, a pszichiáterként dolgozó Elkével 2006-ban a New York-i Greenwich Villagebe költözött, majd pár évvel később Londonba. A legtöbb skandináv krimiíróhoz hasonlóan, Håkan Nessernek is megvan a sorozat-főhőse Van Veeteren felügyelő személyében. Regényeiben, a nyomozások kihívásai mellett – szintén skandináv jellegzetességként – a felügyelő magánéletébe is alapos betekintést nyerhetünk. A magyar olvasóközönség eddig két regényét vehette kézbe: A gonosz arcai 2007-ben jelent meg magyarul, A Borkmann-elv 2008-ban, az idén pedig mindkét regényt újból kiadta az Animus Kiadó a Skandináv krimik című sorozata keretében.

Håkan Nesser két programban vesz részt a fesztiválon.

 • Április 20-án, pénteken, 14,30–16,00 óra között a fentebb már említett Irodalom és szociális érzékenység: a skandináv rejtély című, Marek Seckar moderálásával zajló beszélgetésen, több más skandináv szerző – Carl Frode Tiller, Janne Teller, Lene Kaaberbøl, Agnete Friis és Majgull Axelsson – társaságában.
 • Április 21-én, szombaton, az Osztovits Levente teremben, 18 és 19 óra között az Animus Kiadó és a Libri Kiadó közös rendezvényén, három másik skandináv krimiíróval – a finn Leena Lehtolainen, illetve a dán Lene Kaaberbøl és Agnete Friis – együtt. A program címe: Skandináv krimik – beszélgetés a skandináv krimik sikerének titkairól, a beszélgetés moderátora: Kolozsi László filmkritikus.


Vidd hírét!
 •  
 •