Jane Rogers regénye nyerte az Arthur C. Clarke-díjat

Vidd hírét!
  •  
  •  

Jane Rogers The Testament of Jessie Lamb című regény nyerte 2012-ben az Arthur C. Clarke-díjat. A legrangosabb brit sci-fi irodalmi díjat huszonhatodik alkalommal adták át idén. A kitüntetést 1987-től kezdődően évente ítélik oda egy olyan science-fiction regénynek, amely a díjazást megelőző évben – jelen esetben 2011-ben – jelent meg az Egyesült Királyságban.


A győztes: Jane Rogers (Foto: Jerry Bauer)

Az Arthur C. Clarke-díj győztesének kiválasztása a Brit Science Fiction Egyesület (British Science Fiction Association), a Science Fiction Alapítvány (Science Fiction Foundation), valamint SF Crowsnest nevű szervezet által kijelölt zsűri feladata, a díj adminisztratív felügyelete a Serendip Alapítvány hatásköre. A kitüntetés pénzdíjjal is jár, ami megegyezik az épp aktuális évnek megfelelő nagyságú angol fonttal (2012-ben 2012 font). A legelső Arthur C. Clarke-díjat 1987-ben Margaret Atwood kanadai írónő kapta A szolgálólány meséje (The Handmaid’s Tale) című regényéért, tavaly pedig Lauren Beukes Zoo city című regényét választották a legjobbnak, amely magyarul az elmúlt hetekben jelent meg az újonnan alakult Ad Astra Kiadónál. Az elmúlt években a díjátadóra a SCI-FI-LONDON elnevezésű filmfesztivál keretében került sor, idén sem volt ez másképp: a fesztivált május 1-7. között rendezték, a díjat május 2-án adták át.

A 2012-es zsűri a következő személyekből állt: Juliet E. McKenna (Brit Science Fiction Egyesület), Martin Lewis (Brit Science Fiction Egyesület), Phil Nanson (Science Fiction Alapítvány), Nikkianne Moody (Science Fiction Alapítvány) és Robert Grant (SCI-FI-LONDON Filmfesztivál). Az zsűri elnöke Andrew M. Butler volt.

A díjra hat regényt jelöltek, ezeket huszonöt kiadónál megjelent összesen hatvan könyvből választotta ki és tette közzé március végén a zsűri. A jelöltek:

  • Greg Bear: Hull Zero Three
  • Drew Magary: The End Specialist
  • China Miéville: Embassytown
  • Jane Rogers: The Testament of Jessie Lamb
  • Charles Stross: Rule 34
  • Sheri S.Tepper: The Waters Rising

A hat szerző közül kettő a magyar olvasóközönség számára sem ismeretlen: Greg Beartől három könyvet is olvashattunk magyarul (A vér zenéje, Alapítvány és káosz, Álmok bolygója), China Miévilletől pedig a Perdido pályaudvar, végállomás (Ulpius-ház Kiadó, 2004) és az Armada (Metropolis Media, 2008) jelent meg magyar fordításban.

A jelölés egyébként nem volt botránytól mentes, hiszen alig néhány nappal a jelölések közzététele után Christopher Priest World Fantasy-díjas sci-fi író élesen bírálta a jelöltek listáját és a zsűrit, előbbit borzalmasnak, utóbbit hozzá nem értőnek titulálva. Szerinte egyedül Jane Rogers regénye méltó arra, hogy a legjobbak listáján szerepeljen, a többi mű értékelhetetlen. Hiányolta többek között Ian R. MacLeod Wake Up and Dream, Simon Ings Dead Water és Lavie Tidhar Osama című könyvét, amelyek szintén 2011-ben jelentek meg. Priest szerint a zsűri tagjainak le kellett volna mondaniuk és a 2012-es díjat nem szabadna átadni. Úgy vélte, hogy „a 2011-es év sci-fi tekintetében nagyon gyenge volt, és a zsűri ennek fényében az óvatosság mellett döntött. Egy olyan zsűri állította össze a listát, amelyik nem igazán értette a dolgát. Ez így nem méltó a Clarke-díjhoz, és ezzel becsapták azokat, akik komolyan érdeklődnek a fikciós irodalom iránt.” A díj igazgatója, Tom Hunter a következőképpen reagált: „Senki nem fog lemondani, és minden a tervek szerint zajlik tovább. Most ez a hat regény a legjobb a science fiction tekintetében, és a zsűri nagyszerű munkát végzett, amikor ezt a listát összeállította. Erről vitatkozni lehet, de érdemben semmi sem fog változni.”

Jane Rogers győztes regénye a Sandstone Press kiadónál jelent meg 2011-ben. A regény a közeljövőben játszódik, a biológiai terrorizmus korszakában és az MDS-vírus (mathernal death syndrome/”gyermekágyi halál szindróma”) elszabadulása után. A történetet a 16 éves Jessie Lamb meséli el, aki önkéntesként jelentkezik egy kísérleti programba, amelynek célja egy immúnis magzat időre történő kihordása: egy olyan döntés, amely kevés túlélési eséllyel kecsegteti. A győztesnek a díjat Jeff Noon adta át, akinek Vurt című regénye (Agavé Könyvek, 2005) 1994-ben nyerte el az Arthur C. Clarke-díjat.

Források: A díj hivatalos oldalaFictioncult.hu


Vidd hírét!
  •  
  •