Átadták a 2011-es Nebula-díjakat

Vidd hírét!
  •  
  •  

A Nebula-díj

A Hugo-díj mellett a Nebula-díj (Nebula Award) számít a sci-fi és fantasy irodalom legismertebb és legrangosabb kitüntetésének. Az Amerikai Science Fiction és Fantasy Írók Szövetsége (Science Fiction and Fantasy Writers of America – SFWA) alapította 1965-ben. A díjat évente osztják ki  az előző évben az Amerikai Egyesült Államokban megjelent legjobb sci-fi vagy fantasy műveknek, négy kategóriában, amelyek a művek terjedelme szerint különböznek: kisnovellák (kevesebb, mint 7500 szó), novellák (7500 és 17500 szó között), kisregények (17500 és 40000 szó között), regények (40000 szónál hosszabb). 1973 és 1977 között, valamint 1999 és 2008 között forgatókönyv kategóriában is osztottak Nebula-díjat, 2009-től viszont ezek számára egy új kitüntetést alapítottak, a Ray Bradbury-díjat. Emellett létezik az Andre Norton-díj, amelyet a legjobb ífjúsági science-fiction vagy fantasy regényért ítélnek oda. A Nebula-díjat legtöbb alkalommal Isaac Asimov, William Gibson, Larry Niven, Theodpre Sturgeon és Connie Willis nyerte el, mindannyian hatszor voltak díjazottak, továbbá van egy ötszörös győztes is Joe Haldeman személyében.


2012-ben a május 17–20-i hétvégén került sor a díjátadó ünnepségre a virginiai Arlingtonban. Számos más irodalmi díjjal ellentétben, a Nebula-díj nyerteseit nem zsűri választja ki, hanem az SFWA aktív tagjai szavazással döntik el a győztesek kilétét. A jelölési időszak a művek megjelenési évében, november 15-én kezdődik és a következő év február 15-ig tart. Minden kategóriában a hat legtöbb jelölést elnyerő mű kerül be a döntőbe. A végső szavazásra március 1–30 között kerül sor.

Az idén a következő 2011-ben megjelent műveket találták a legjobbnak az SFWA aktív tagjai:

  • legjobb regény: Jo Walton Among Others című regénye. A szerzőtől magyarul a Farthing – A képzelet mesterei című regény jelent meg 2008-ban a Delta Vison Kft. kiadásában.
  • legjobb kisregény: Kij Johnson The Man Who Bridged the Mist című kisregénye. Az írónőtől magyarul a Kicune című Crawford-díjas regényt olvashattuk, amelyet a Torii Bt. adott ki 2007-ben. Emellett a Galaktika 2009. júliusi (232.) számában megjelent a World Fantasy-díjjal kitüntetett 26 majom, no és a pokol című kisnovellája, a 2010. júliusi (244.) számában az Árboc című Nebula-díjas kisnovellája, valamint a Sfmag.hu-n a Pónik című, szintén Nebula-díjas kisnovellája.
  • legjobb novella: Geoff Ryman What We Found című novellája. A szerzőnek magyarul regénye is megjelent: 2008-ban a Delta Vision Kft. adta ki a Levegő című sci-fijét.
  • legjobb kisnovella: Ken Liu The Paper Menangerie című kisnovellája.
  • Ray Bradbury-díj: a Ki vagy, doki?(Doctor Who) című tévéfilm-sorozat 6. évadjának The Doctor’s Wife című része, Neil Gaiman forgatókönyvíró és Richard Clark rendező alkotása. A sorozatot több magyar csatornán is nyomon követhették a magyar nézők. Neil Gaiman a magyar olvasók körében is igen felkapottnak számít, magyarul több mint tíz könyve jelent meg, amelyek közül néhányról az Olvasóteremben is írtunk recenziót: Farkasok a falban; Elveszett próféciák; Tükör és füst.
  • Andre Norton-díj: Delia Sherman The Freedom Maze című regénye.

Jóllehet hivatalosan nem tartoznak a Nebula-díjak közé, szintén a szombati díjátadó ünnepség keretében került átadásra az SFWA által 1975-ben létrehozott a Damon Knight Nagymester Emlékdíj, valamint a 2009-ben alapított Solstice-díj. Mindkettő életmű-díjnak számít, előbbit a sci-fi és a fantasy területén kiemelkedőt alkotó, még élő szerzőknek adják át, utóbbit olyan személyek kaphatják meg – akár posztumusz is –, akik nagy hatással voltak a sci-fi és fantasy irodalom területére. A 2011-es Damon Knight-díj nyertese Connie Willis, aki szintén nem teljesen ismeretlen a magyar sci-fi rajongók számára, hiszen néhány novellája megjelent a Galaktika című folyóiratban, a Solstice-díjat pedig Octavia Butler (posztumusz) kétszeres Hugo-díjas és kétszeres Nebula-díjas írónő, valamint John Clute, szintén Hugo-díjas szerző kapták meg.

Forrás: a SWFA honlapja és az egyes szerzők adatlapja a Wikipédián.


Vidd hírét!
  •  
  •