A Könyvhétre hangolunk: Partvonal

Vidd hírét!
 
 

A Könyvhétre jelenik meg Alberto Moravia magyarul eddig még kiadatatlan könyve, a Lázadás. A könyv bemutatójára 2012. június 11-én, hétfőn 18 órától kerül sor az Olasz Kultúrintézetben. Az est moderátora a kötet fordítója, Matolcsi Balázs lesz, a könyvről Dr. Madarász Imre, az ELTE és a Debreceni Egyetem olasz tanszékeinek oktatója, kutató, műfordító valamint Dr. Szkárosi Endre, az ELTE olasz tanszékének oktatója, avantgardizmus-kutató, előadóművész beszélgetnek.

Alberto Moravia: Lázadás

A Lázadás Moravia legmozgalmasabb, legszókimondóbb és legmegosztóbb regénye, hét év munkájának gyümölcse. 1978-ban jelent meg, és azonnal heves érzelmeket váltott ki a mélyen vallásos, puritán olasz olvasók körében. A korabeli sajtó olyan főcímekkel kiáltotta világgá a regényt, mint: Pokol, egyes szám első személyben, Támadás a cenzorok ellen, A gyilkos ideológia, Moravia belső forradalma. Fontos adalék, hogy Olaszországban a 70-es évek volt a helyi, társadalmi feszültségekből táplálkozó terrorizmus eszkalálódásának az ideje, sokan a korabeli erőszakos cselekmények illetve azok ideológiájából eredeztetették a regény cselekményét, a főhősnő tomboló, meder nélküli lázadását. A fiatal, csodaszép és mindenre elszánt Desideria, a romlott nagypolgár Viola nevelt lánya vall ebben a regényben megvilágosodása történetéről, lázadásáról környezete, társadalmi osztálya ellen. Felbujtója egy belső hang, melynek hatására nem riad vissza a lopástól, a prostitúciótól, az orgiáktól, az emberrablástól és a vérfertőzéstől sem. Az emberi társadalom alapértékei ellen valló lázadás előbb csak terv, mely Desideriát különc, extrém helyzetekbe sodorja. Azután nekilát a megvalósításnak is…

Formabontó a stílus, a Moraviától megszokott igényes irodalmi nyelvezetet néhol szántszándékkal durva, obszcén kifejezések tarkítják. A könyvre a megjelenését követő időszakban kritikák özöne zúdult, az „új hullám” támogatói harsányan ünnepelték, a konzervatívabbak értetlenkedtek. A Lázadás igazi botránykönyv, mely senkit sem hagy közömbösen. Még ma, több mint harminc év távlatából, nyitottabb és liberálisabb világunkban is mély érzéseket vált ki az olvasóból. A regényt most először veheti kezébe a magyar olvasó.

Gombos Edina: Első naplóm

A Partvonal a gyerekeket is megörvendezteti a Könyvhéten, hiszen a kiadó égisze alatt működő Gombos Könyvek egy hiánypótló kiadvánnyal jelentkezik, amelyet a kisiskolások kézről-kézre adnak majd. Az Első naplóm egy interaktív gyereknapló, mely speciálisan a kisiskolás korosztálynak szól. A frissen írni és olvasni tudó gyerekben buzog az önkifejezés vágya, játékos kérdésein és feladatain keresztül az interaktív gyereknapló ennek enged teret. Színezd, vágd, ragaszd be, írj vagy épp rejts üzenetet a könyvben található borítékba – ilyen és ehhez hasonló kalandok várják a gyereket a könyvben. Az Első naplóm egyedi és hiánypótló könyv: évek óta nincs a magyar kisiskolásoknak szóló foglalkoztató napló a piacon. Egy felület, ahol a frissen írni-olvasni megtanult gyermek kipróbálhatná az oroszlánkörmeit. Külföldön viszont rendkívül népszerű ez a műfaj, melyre Gombos Edina hívta fel a kiadó figyelmét, és vitte végig a koncepciótól a szerkesztésig a vele való munkát.

[youtube width=”560″ height=”315″]http://www.youtube.com/watch?v=A75txOrymaQ[/youtube]

Szombaton, június 9-én déli 12 órától a Vörösmarty szobor előtti színpadon a kötet szerkesztőjével, Gombos Edinával, valamint a helyszínen a naplót tesztelő gyerekekkel a Nők Lapja riportere, Koronczy Lilla beszélget. Délután 17-19 óra között Gombos Edina a Gombos Könyvek standján, a Deák Ferenc utcában dedikálja az Első naplóm-at. Ugyanebben az időpontban, az első órában Mondj egy verset, mesét vagy éneket Edinának! címmel rögtönzött vetélkedőt szerveznek, ahol minden bátor iskolás Első naplóm tollat és matricakészletet kap ajándékba. A gyerekeket sok színes programmal várják, lesz például színező, és lehet fotózkodni a Napló Banda életnagyságú tagjaival.

A Partvonal, a hagyományokhoz híven, idén is részt vesz a Könyvek Éjszakáján. A krimik köré szerveződő nyomkereső játékot immár harmadszor rendezik meg. Érdemes időben a standnál lenni, ha a 12 helyszín közül az egyiket te akarod először megtalálni!


Vidd hírét!