A Könyvhétre hangolunk: Agave

Vidd hírét!
  •  
  •  

Június 7. és 11. között kerül megrendezésre a 83. Ünnepi Könyvhét, amin természetesen kint lesz az Agave Könyvek is, majdnem ugyanott, mint tavaly, ezúttal pár méterrel közelebb. (A pontos tájékozódásban segíthet a mellékelt kép – nagyobb méretért klikk a képre.) A kiadó a standján minden könyvre 20% kedvezményt ad, de lesznek majd olcsó könyvek is, szóval mindenképp megéri kilátogatni hozzájuk az öt nap valamelyikén.


A kiadó Könyvheti kínálatából három magyar könyvet ragadnánk ki. Elsőként Kondor Vilmos új regényét ajánljuk, ez a Gordon-sorozat befejező része. Ezúttal nem egy cikkről van szó, nem egy tudósításról, egy riportról. Nem arról van szó, hogy Pesten érlelődik valami, s nem is arról, hogy kitört a forradalom. Nem arról van szó, hogy ismét tankok járnak Pest utcáin, és nem is arról, hogy Magyarország független lesz-e. Gordon Zsigmondnak, a sokat látott bűnügyi újságírónak nem a Parlament előtti sortűzről, a Corvin-közről és a háttérben az ország sorsát befolyásoló erőkről kell cikket írnia, és nem is arról, hogy miként harcolnak az emberek Budapesten a szabadságukért. Nem arról kell tudósítania a világot, hogy Pesten megállt az élet, a rádió épületénél harcok dúlnak, nem is arról, hogy mi történik azokkal, akiket ávósnak néznek. Nem. Gordon Zsigmondnak most egy gyilkost kell megtalálnia, aki a szeretteire jelent halálos veszélyt, egy gyilkost, akit ha ő nem állít meg, senki sem fog. Egy városban, ahol a becsület és a tisztesség sajátos fogalmakká váltak, egy városban, ahol csak saját magában bízhat, meg abban, hogy mindenkinek és mindennek ára van. Még a gyilkosnak és áldozatának is.

[youtube width=”560″ height=”315″]http://www.youtube.com/watch?v=AnETv-Sczkw[/youtube]

Ahogy azt már megszokhattuk, a Könyvhétre Baráth Katalin is új regénnyel jelentkezik, A borostyán hárfa a Dávid Veron-sorozat harmadik része. 1912 karácsonya, Bácska: lakodalom készül Ókanizsa egyik köztiszteletben álló polgárának a házában. A nevezetes esemény alkalmából rejtélyes idegenek lepik el a Monarchia talán legálmosabb, legporosabb városkáját. Idegenek, akikről inkább csak sejteni lehet, igazából milyen szándékkal érkeztek, és hogy valóban idegenek-e. Csakhamar bekövetkezik az első titokzatos haláleset. Ókanizsa, alig két évvel A fekete zongora hátborzongató gyilkosságai után újra felbolydul, és megindulnak a találgatások, vajon a tősgyökeres kisvárosiak, vagy az újonnan érkezettek között kell-e keresni a tettest. A hullák pedig egyre csak szaporodnak.

[youtube width=”420″ height=”315″]http://www.youtube.com/watch?v=SzvjwLX_vbo[/youtube]

Balszerencséjére Dávid Veron is hazaérkezik, hiszen a menyasszony a legjobb barátnője. A hajdani ókanizsai könyvesboltos kisasszony, jelenleg A Nő című pesti lap hajadon munkatársa a tőle megszokott amazoni hévvel, gátlások nélkül és túlburjánzó fantáziával veti magát az események közepébe. Cukrászdai szeánszokon, mozgóképszínházas vetítéseken és munkásgyűléseken megfordulva azonban olyan tudás birtokába jut, ami nemcsak a rendőrség, de régi barátai előtt is alapos gyanúba keveri őt. Vajon sikerül-e Dávid Veronnak lemosnia magáról a gyanút, és ép bőrrel megúsznia a gyilkos utáni hajszát? Lehet, hogy fondorlatos módszerei, nagyvilági intrikái és rendíthetetlen kitartása ezúttal kevésnek bizonyulnak ahhoz, hogy kézre kerítse a mindenre elszánt és hidegvérű gyilkost, akinek gaztettei mellett Ókanizsa eddigi összes bűnügye eltörpül.

    

A Könyvhétre jelenik meg Brandon Hackett kétszeres Zsoldos Péter-díjas író legújabb regénye is, Az ember könyve. Háromezer embert ragadtak el egyszerre a Föld különböző pontjairól. Köztük van Attila, a félénk budapesti kamasz fiú, Jurij Vitkov, a magabiztos orosz vállalkozó és annak lánya, a tízéves Aurora is. Háromezer ember, akik most egy élő űrhajó belsejében utaznak, és minden pillanatban egyre távolabb kerülnek a Földtől. Nyomasztó körülmények között élnek összezsúfolódva, erkölcsök nélküli, öntörvényű közösségbe szerveződve anélkül, hogy tudnák, miért kerültek ide, hova tartanak, és milyen sorsot szántak nekik elrablóik. Hamarosan egy számukra felfoghatatlan, idegen világba érkeznek, ahol az evolúció egészen más utat választott magának, és az érkezésük fajok és kultúrák százainak életét dúlja fel. Attila, Jurij és a többiek előtt csak a túlélés lebeg, de előbb-utóbb szembe kell nézniük egy sokkal fontosabb kérdéssel. Vajon sikerül-e megőrizniük az emberi mivoltukat?

A kiadó további három kötettel készül a Könyvhétre:

  • Laurell K. Hamilton: Végzetes flört
  • Lissa Price: A testbérlők
  • Neil Gaiman: Amerikai istenek

A három magyar könyv közül kettőre akár a szerzőtől is szerezhetsz egy-egy autogramot. Szombaton,  június 9-én 15 órától Baráth Katalin dedikálja majd A borostyán hárfa című könyvét (egészen 16.30-ig), majd 17 órától Brandon Hackett teszi ugyanezt Az ember könyvével, ráadásul lesz elektronikus dedikálás is. Ebből adódóan ki lehet találni, hogy ebből a kiadványból lesz villany verzió és meglepetés is: Az ember könyve mellé ajándékba jár a szerző korábbi, A poszthumán döntés című műve is.

A Könyvek Éjszakáján Baráth Katalin nyomozós játékra invitálja az érdeklődőket, és kézbe adja egy rejtélyes eset megfejtésének kulcsát. Nem kell mást tenni, mint bejárni majd a Vörösmarty tér környékét, felfedezni régi házak elrejtett zugait, és bújni az Agave könyveit. A leggyorsabb megfejtők ajándékot kapnak Baráth Katalintól, ám a kevésbé gyors, de szorgalmas detektívek is számíthatnak jutalomra – ők ajándékutalványt nyerhetnek.


Vidd hírét!
  •  
  •