Az év jogi krimije

Vidd hírét!
  •  
  •  

A Ne bántsátok a fekete rigót! megjelenésének 50. évfordulójára, és a szerzőnek, egyben az Alabamai Egyetem egykori diákjának, Harper Lee-nek a tiszteletére az egyetem Jogi Kara és az ABA Journal 2011-ben létrehozta a Harper Lee-díjat, amellyel évente a legjobb jogi krimit jutalmazzák. A díjra olyan jogi témában megírt regénnyel lehet jelentkezni, amelyet az előző évben adtak ki, és amely jól példázza az ügyvédek társadalomban betöltött szerepét. Az első díjat 2011 szeptemberében adták át, John Grisham kapta a Vallomás című regényéért.


2012-ben 40 nevezés érkezett, ezek közül választotta ki a neves tagokat számláló zsűri a döntős hármat. Az idén öten döntenek a nyertesről:

  • Linda Fairstein, best-seller szerző (A halál küszöbén, Végveszélyben);
  • Condoleeza Rice, egykori amerikai külügyminiszter;
  • Lisa Scottoline, best-seller szerző (A törvény szőke őre, Végső fellebezés);
  • Nina Totenberg, az amerikai közszolgálati rádió jogi tudósítója;
  • Juan Williams, a Fox News politikai elemzője.

A döntőbe három olyan szerző jutott, akiket egy vagy több korábbi munkájának köszönhetően a magyar olvasóközönség is ismer.

Michael Connelly: The Fifth Witness

A The Fifth Witness a Mike Haller-sorozat negyedik epizódja. A történet a gazdasági válság által sújtott Los Angelesben játszódik, ahol Lisa Trammel azért küzd, hogy a bank ne vegye el a jelzálog alá helyezett házát. Amikor a jelzáloghitelekkel foglalkozó bankárt holtan találják a saját irodájában, Lisa lesz az első számú gyanúsított. Hallernek az a feladata, hogy megvédje a nőt. – Connelly regényei magyarul az Alexandra Kiadó gondozásában jelennek meg, feltehetően a negyedik Haller-sztori is a magyar könyvesboltok polcaira kerül hamarosan.

Robert Dugoni: Murder One

David Sloane egy év után tér vissza teljes munkaidőben dolgozni azügyvédi irodába. Ismét találkozik Barclay Reiddel, azzal az ügyvédnővel, aki pályafutása eddigi legnagyobb bírósági tárgyalásán az ellenfele volt. Barclay gyázol, tizenéves lányát veszítette le, aki kábítószer-túladagolás következtében hunyt el. A nő valóságos hadjáratba kezdett az orosz drogdílerek ellen; azt állítja, hogy ők felelősek a lánya haláláért. Abban a kitartásban, amellyel Barclay az oroszok nyomába eredt, Sloane kicsit magára ismer. Annak ellenére, hogy a közelmúltban még ellenfelek voltak a tárgyalóteremben, a férfi és a nő közelebb kerül egymáshoz. Barclay hadjárata hamarosan megfeneklik, az egyik orosz drogdílert pedig holtan találják. Az ügyvédnőből elsőszámú gyanúsított lesz, Sloane pedig elvállalja a védelmét. Miközben a bizonyítékok felhalmozásával dolgozik, rájön, hogy a nő titokzatosabb, mint gondolta. Lehet, hogy nem is annyira ártatlan, mint ahogyan Sloane hitte, és a férfi iránti érzelmei sem őszinték.

Robert Dugoni-t úgy emlegetik, mint a John Grisham által elfoglalt trón örökösét. Magyarul korábban Az igazság bajnoka c. regénye jelent meg a General Press Kiadónál.

David Ellis: Breach of Trust

A Jason Kolarich-sorozat második részében Jason egy szemtanú meggyilkolása ügyében nyomoz. Jason kényszerrel vette rá az illetőt a tanúskodásra, és szerinte ez miatt ölték meg. Amikor rájön, hogy a bizonyítékok egy kétes hírű kormányzati cég irányába mutatnak, a cég alkalmazásába áll, hogy még mélyebbre áshasson. Hamarosan azonban egy mindent átszövő összeesküvés közepében találja magát, és az FBI nyomozóinak kérésével szembesül. Innentől kettős feladatot lát el: egyrészt segít a szövetségieknek lebuktatni a korrupt politikusokat, másrészt a tanú gyilkosát keresi. De abban még sem biztos, hogy a két ügy nem függ-e össze.

Az Edgar Allan Poe-díjas író nagyon jól ismeri azt a terepet, amelyre a regény főhősét, Jason Kolarichot ráengedte. Korábban ügyvédként és ügyészként tevékenykedett, 2009-ben ő emelt vádat Illinois állam kormányzója, Rod Blagojevich ellen, és neki köszönhető, hogy végül a demokrata kormányzót többek között korrupció vádjával elítélték. Ellis eddig kilenc regényt írt, magyarul csak a Hazugságok hálója olvasható, ez 2007-ben jelent meg a Victoria Kiadó gondozásában.

A Harper Lee-díj idei nyertesét augusztusban jelentik be. A díj átadására szeptember 20-án kerül sor a washingtoni National Press Clubban. A nyertes a Ne bántsátok a fekete rigót! egy dedikált példányát is megkapja.


Vidd hírét!
  •  
  •