Portré: Emily Brontë

Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

Emily Jane Brontë angol regényíró és költőnő 1818. július 30-án született az angliai Thorntonban. Hatan voltak testvérek, közülük a Brontë nővérek váltak híressé. A család 1820-ban Haworth-ba költözött, ahol az édesapa (Patrick Brontë) káplán lett. Édesanyja (Maria Branwell) korán meghalt, Emily nagynénjéhez került Charlotte nővérével és Anne húgával, valamint fivérükkel Branwell-lel együtt. Élete majdnem egész részét itt élte le, ezen a lápvidéken. Rendszeres oktatásban kevés ideig részesült, 1842-ben Charlotte nővérével Brüsszelbe mentek tanulni, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek tervezett nevelőintézetük megvalósításához. Tervük kudarcba fulladt, mivel nem voltak jelentkező tanulók.


1846-ban a nővérek elhatározták, hogy összegyűjtik az addig megírt verseiket és kiadják egy kötetben. A kortárs női írókkal szemben kialakult előítéletek végett úgy döntöttek, hogy álnevet vesznek fel. Mindhárman megtartották nevük kezdőbetűit, így alakultak ki a Currer Bell (Charlotte), az Ellis Bell (Emily), valamint az Acton Bell (Anne) álnevek.

A következő esztendőben jelent meg Emily Brontë egyetlen regénye, az Üvöltő szelek (eredeti címén Wuthering Heights), melyet három kötetben publikáltak. A regény az angol és világirodalom klasszikusává vált. Charlotte 1850-ben újra kiadatta a regényt, ezúttal Emily igazi nevével.

A  regény eredeti címe magyar nyelvre fordítva Szelesdomb vagy Zúgóbérc, ami tulajdonképpen a regény központi helyszínéül  szolgáló udvarházra utal. Yorkshire-i nyelvjárásban a wuthering szó viharos, szeles időt jelent. A mű cselekményéből  Heathcliff és Catherine Earnshaw különös szerelmi kapcsolatát ismerheti meg az olvasó, szerelem mely egyszerre igaz és gyűlölettel teli. Irodalomkritikusok szerint ez a regény beleilleszkedik a romantikus regények sorába, ám Brontë sajátos technikával tárja elénk a lélek világát, nagyszerűen hívva segítségül a műben gyakran visszatérő természeti hátteret.

Emily Brontë lírai tevékenysége közel sem olyan ismert, mint prózai alkotása. Verseit nagyon sokáig le sem fordították magyarra, sőt hazájában is nagyon sokáig az ismeretlenség övezte költői életművét. Ez talán annak tudható be, hogy Emily nem a nagyközönségnek írta verseit, sokkal inkább önmagának, és titkolta ezt a szenvedélyét.

Rövid élete során folyton betegségekkel küzdött, mindegyre visszautasítva az orvosi kezeléseket. 1848 őszén, bátyja temetése alatt megfázott, majd december 19-én tuberkulózisban elhunyt.


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •