Újdonságok a tengerentúlon

Vidd hírét!
  •  
  •  

Időről időre arról is beszámolunk, ha érdekes, ígéretes könyvekre bukkanunk a tengerentúli sikerlistákon. Elsősorban nem az angol nyelvű könyvek olvasására buzdítunk, inkább azt mutatjuk meg, hogy milyen könyvek jöhetnek nálunk is – és az elmúlt időszakban bizony több megjelent magyarul is azok közül, amelyeket mi így, a New York Times, a USA Today vagy a Los Angeles Times sikerlistáit figyelemmel követve fedeztünk fel. Most is egy hasonló összeállítással hívjuk fel a figyelmeteket három nagyon ígéretes könyvre.

Már tíz hete a New York Times sikerlistáján van – és szinte minden sikerlistán az élmezőnyben található -, a múlt héttől pedig ismét első Gillian Flynn harmadik regénye, a Gone Girl. A fiatal írónő a missouri Kansas City-ben született és nevelkedett, jelenleg Chicagóban él. Első két könyve nagy sikernek örvendett Amerikában, debütáló regényét maga Stephen King is könyörtelenül hátborzongatónak titulálta, az Amerikai Krimiírók Edgar Allan Poe-díjra jelölték a legjobb elsőkönyves kategóriában, a Brit Krimiírók Szövetségétől pedig két elismerést – a New Blood- és az Ian Fleming Steel Daggers-díjat – söpörhetett be. Harmadik regényében, a Gone Girl-ben ismét Missouriba kalauzolja az olvasóit, ahol North Carthage-ben egy meleg nyári reggelen Nick és Amy házasságuk ötödik évfordulójának ünneplésére készülnek. Az ajándékokat már becsomagolták, a foglalásokat elintézték, amikor Nick Dunne okos és szép felesége eltűnik a Missouri partján fekvő házból. A rendőrség, a média és a lány szülei egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a férjre, aki hazugságokba keveredik, furcsán viselkedik, kitérő magyarázatokkal szolgál és látszólag elkeseredett – de vajon lehet ő a gyilkos? Miközben a rendőrök a nyomozást végzik, a városban minden pár elgondolkozik egy kicsit: vajon mennyire ismerjük azt, akit a legjobban szeretünk?

Másodiknak (és majd harmadiknak is) hadd javasoljunk egy elsőkönyves szerzőt: M. L. Stedman Nyugat-Ausztráliában született és nőtt fel, első regénye pedig akkora sikert aratott, amitől maga az írónő is meglepődött. A hírek szerint a The Light Between Oceans-t jelenleg 29 országban árulják, és reméljük, hogy hamarosan Magyarországra is eljut. A New York Times sikerlistáján két hete van fenn, jelenleg a hetedik, a Los Angeles Times-nál a tizenkettedik.

Tom Sherbourne négy kemény évet tölt a nyugati fronton, s amikor visszatér Ausztráliába, őrszem lesz egy világítótoronynál, egy Janus Rock nevű szigeten, félnapi hajóútra a partoktól, ahová csak negyedévente visznek ellátmányt, s a legjobb esetben is csak kétévente hagyhatja el a posztját. Tom egy fiatal, bátor és szerető feleséget hoz magával a szigetre. Évekkel később, két vetélést és egy halva született csecsemőt követően Isabel fülét gyereksírás hangja üti meg a szélben. A hullámok egy csónakot vetettek a partra, benne egy halott férfi és egy síró baba fekszik. Tom egyenes ember, a világítótorony őreként kifogástalan munkát végez, erkölcsi elveit a borzalmas háború évei alatt sem adta fel, és természetesen jelenteni akarja a hatóságoknak a halott embert és az árvát – ám a felesége úgy ragaszkodik a babához, mintha a sajátja lenne. Végül Tom is meghajlik, azt állítják a kicsiről, hogy az ő gyerekük, és Lucy-nak nevezik. Két év múlva visszatérnek a kontinensre, a többi ember közé. És ráébrednek, hogy ezek közül az emberek közül valaki elvesztette a férjét és a lányát.

A másik elsőkönyves szerző Courtney Miller Santo, Észak-Kaliforniából. Washingtonban tanult újságírást, majd Virginiában dolgozott riporterként. Jelenleg a Memphisi Egyetemen tanít kreatív írást, eddig egy verseskötetet és öt novellát adott ki. A Roots of the Olive Tree az első regénye. A könyv egyelőre nincs a sikerlistákon, a USA Today ígéretes újdonságai között bukkantunk rá.

A történet a Keller családról szól, akik egy olajfaligetben élnek az észak-kaliforniai Sacramento-völgyben, a Hill House-ban. A család érdekessége, hogy egy helyen él öt generáció: a 112 éves Anna, aki a világ legidősebb embere szeretne lenni; a lánya, Bets; az unokája, Callie; a dédunokája, Deb; és az ükonokája, Erin. Noha hétköznapi életet élnek, mégis rendkívülinek számít az, hogy öt generáció asszonyai egy tető alatt töltik a mindennapjaikat; úgy tűnik, hogy a két idősebb hölgy ellentmond minden olyan szabálynak, amelyet a tudósok az élettartamról eddig feltételeztek. A szokatlan életkor felkelti egy genetikus kiváncsiságát is, aki úgy hiszi, hogy itt kell keresnie a hosszú élet titkát. De Anna, a legidősebb a Hill House-ban, nem kívánja felfedni a család minden titkát. Úgy véli, hogy vannak olyan rejtélyek, amelyeket soha nem szabad leleplezni, például az ő eredetére vonatkozóak, amelyeket több mint egy évszázada hurcol magával. Annához hasonlóan a Keller család többi tagjának is van titkolnivalója, látszólag mindenki rejteget magáról valamit még a többiek előtt is. Ám amikor a legfiatalabb lány két év után gömbölyödő pocakkal tér haza, és a genetikus is megérkezik, hogy a családot tanulmányozza, megindul a lavina, és olyan érzések törnek a felszínre, amelyeket ezek a nők mélyen elásva tudtak, s amelyek különös kapcsolatokra derítenek fényt. Courtney Miller Santo több szemszögből meséli el a család történetét, annak minden örömét és bánatát, s a szerelmek, a titkok, a csalódások, a féltékenységek és a megbocsátások eggyé kovácsolnak öt generációt.


Vidd hírét!
  •  
  •