Vajda Miklós könyve döntős

Vidd hírét!
  •  
  •  

Szeptember 2-án kihirdették a német Hotlist 2012 tíz döntős könyvének címét. A 30 elődöntős cím közül a július 3-a és augusztus 15-e közötti online közönségszavazás három jelöltet juttatott be a döntőbe. Egyikük Vajda Miklós Anyakép, amerikai keretben című regénye, amely itthon a Magvető Könyvkiadó gondozásában jelent meg 2009-ben.


A könyv egy bonyolult anya-fiú kapcsolat sokrétű ábrázolása. Hogyan cseperedik fel nevelőnője mellett egy budapesti nagypolgárcsalád óvott kisfia a harmincas években, miközben anyja a felső tízezer egyik ünnepelt dámája; hogyan alakul a sorsuk és a kapcsolatuk, mikor az apa ügyvédként nem dolgozhat többé zsidó származása miatt, és az anya lesz a családfenntartó; hogyan alakul az életük a Rákosi-korszak kezdetén, mikor az immár özvegy anyát nemesi származása miatt egy politikai kirakatperben börtönre ítélik. A föl sem tett kérdésekre, az anya halála után, mivel őt már közvetlenül nem érheti el, ez a vallomásos, bensőséges életregény megpróbál őszintén válaszolni, ezzel megszólítva másokat, mindnyájunkat.

Az online közönségszavazás három jelöltje mellé hét további könyvet a zsűri jelölt, amelynek tagjai között német, osztrák és svájci kritikusok és könyvkereskedők vannak. E tíz mű közül választja ki a zsűri azt a könyvet, amely 2012. október 12-én a Frankfurti Könyvvásáron átveheti az ötezer eurós fődíjat. A Hotlist az utóbbi évben független német kiadóknál megjelent legjobb könyveket listázza, a fődíj mellé járó pénzdíjat nem a szerző, hanem annak németországi kiadója kaphatja meg. A jelöltek között van Robert Louis Stevenson egy kötete, a többi szerző viszont a magyar olvasóközönség számára ismeretlen.


Vidd hírét!
  •  
  •