A Hugo-díj 2012-es nyertesei

Vidd hírét!
 •  
 •  

A Hugo-díj (Hugo Award) a science fiction és fantasy műfajában kiosztott legrangosabb irodalmi díj, amelyet Annual Science Fiction Achievement Award néven 1953-ban alapított a Nemzetközi Science Fiction Társaság (World Science Fiction Society – WSFS). A díj 1955-től minden évben kiosztásra került. Mostani nevét 1993-ban kapta, a műfaj önállósodásában igen nagy szerepet játszó, 1926-ban létrehozott Amazing Stories című sci-fi magazin alapítójáról, Hugo Gernsbackről.


A díjat minden évben a WSFS összejövetele, a Worldcon küldöttei ítélik oda az előző naptári évben megjelent művekért és elért eredményekért, nyelvi és nemzetiségi kritériumtól függetlenül. A rendezvényen – amely a látogatók és a meghívottak számát tekintve a világ legnagyobb non-profit rendezvényének számít – a tudományos-fantasztikus irodalom rajongói, művelői és művészei vesznek részt. A Hugo-díj nyerteseit a Worldcon résztvevői szavazással választják ki.

A díjat több kategóriában osztják, idén összesen tizenhat plusz egy kategóriában került átadásra (a John W. Campbell-díjat szintén a Worldcon-gálán adják át, de nem tartozik a Hugo-díjak közé). A díjazás a jelölésekkel kezdődik, amelyek minden év január-márciusában zajlanak: ebben az időszakban a WSFS tagjai – minden olyan személy, aki jegyet vált a következő évi Worldconra – jelölhet legtöbb öt szerzőt vagy művet mindegyik kategóriában. Áprilisig összeáll a kategóriák döntőseinek listája, minden kategóriában öt-öt jelölt marad, azok, akik a legtöbb szavazatot gyűjtötték be a jelölések során. A listákat szétküldik a szavazati joggal rendelkező tagoknak, akik preferenciális szavazással döntik el a győztesek kilétét: minden egyes kategórián belül preferenciáik szerint rangsorolják a jelölteket, anélkül, hogy kötelező volna számukra mind az öt jelöltet megjelölni. A szavazatok összeszámlálása egy eléggé bonyolult, többfordulós eljárás szerint zajlik. Az végső szavazáson részt vevő tagok száma általában 1000 körüli, de voltak évek, amikor ennél jóval többen szavaztak: 2011-ben, minden idők legtöbb szavazatát adták le – 33 országból 2100 érvényes szavazat érkezett –, de az idén is megközelítette a kétezret az érvényes szavazatok száma (1922 szavazat alapján választották ki a győzteseket).

A szavazás általában július környékén zárul, a díjátadó ceremóniára pedig ezt követően, többnyire szeptemberben kerül sor. A 2012-es Worldcon-gála – amely egyben a WSFS 70. konferenciája volt, és a Chicon 7 nevet viselte – augusztus 30 és szeptember 3 között zajlott a chicagói Hyatt Regency Hotelben. A Hugo-díjak átadására szeptember 2-án került sor. A ceremónia házigazdája a Hugo-díjas amerikai író, John Scalzi volt. A díjjal kapcsolatos érdekesség, hogy arculata nem egységes, hanem általában évente változik: az eredeti tervet Jack McKnight és Hason Ben készítette és Peter Weston finomította, de az elmúlt években a Worldcon nyílt design pályázaton terveztette meg az adott évi díjat. A 2012-es díj Deb Koshiba alkotása, aki részt vett a megnyitó ceremónián is.

A díjról szóló bevezető és érdekességek után következzenek az idei díjazottak, kategóriánként:

 • legjobb regény (40 000 szó feletti írások): Jo Walton, Kanadában élő walesi származású írónő Among Others című regénye. A regény az idén már elnyert egy rangos díjat a műfajban: májusban a Nebula-díjat is neki ítélték oda a legjobb regény kategóriában. A szerző a magyar olvasóközönség előtt is ismert, hiszen 2008-ban jelent meg tőle a Delta Vison Kft.  kiadásában Farthing című regénye, amelyet jelöltek a Nebula-díjra és megkapta a John W. Campbell Emlékdíjat.
 • legjobb kisregény (17 500 és 40 000 szó közötti írások): Kij Johnson The Man Who Bridged the Mist című alkotása. Szintén díjnyertes műről van szó, hiszen ez a kisregény kapta az idén a Nebula-díjat is. Az írónőnek nem ezek az első díjai: a 26 majom, no és a pokol című kisnovellája World Fantasy-díjat kapott, az Árboc és a Pónik című kisnovellái pedig Nebula-díjat. Mindhárom novella olvasható magyar nyelven is, előbbi kettő a Galaktika 2009. júliusi, illetve 2010. júliusi számában, utóbbi pedig az sfmag.hu-n. Emellett magyarul megjelent 2007-ben a Tori Bt. kiadásában a Kicune című Crawford-díjas regénye is.
 • legjobb rövid kisregény (7500 és 17 500 szó közötti írások): Charlie Jane Anders Six Months, Three Days című írása. A kisregényt jelölték a Nebula- és a Theodore Sturgeon-díjra is.
 • legjobb novella (7500 szó alatt): Ken Liu The Paper Menagerie című novellája.  A mű elnyerte idén a Nebula-díjat a legjobb kisnovella kategóriában. Liu számára mindenképpen az idei év hozta meg a nagy áttörést, hiszen tavaly mindkét rangos sci-fi díj esetében csak a jelölésig jutott – emellett Theodore Sturgeon-díjra is jelölték egyik alkotását, idén pedig a nyertes alkotása a bejutott a Locus-díj fináléjába is.
 • legjobb tényirodalmi alkotás (kapcsolódó könyv): a The Encyclopedia of Science Fiction harmadik kiadása John Clute, David Langford, Peter Nicholls és Graham Sleight szerkesztésében.
 • legjobb képregény: Ursula Vernon Digger című alkotása.
 • legjobb hosszú formátumú forgatókönyv: a Trónok harca (Game of Thrones) első évadjának forgatókönyve. A Golden Globe-díjas filmsorozat a többszörös Hugo- és Nebula-díjas, valamint World Fantasy- és Bram Stoker-díjas George R. R. Martin Jég és Tűz dala című, hétkötetesre tervezett sorozatának első része alapján készült.
 • legjobb rövid formátumú forgatókönyv: a Ki vagy, doki? (Doctor Who) című tévéfilm-sorozat 6. évadjának The Doctor’s Wife című része, amelynek írója a szintén többszörösen Hugo-, Nebula-, Bram Stoker- és Locus-díjas Neil Gaiman. Az angol szerző nem ismeretlen a magyar olvasóközönség számára, majd mindegyik regénye megjelent magyar fordításban, néhányról pedig mi is írtunk recenziót az Olvasóteremben: Farkasok a falban; Elveszett próféciák; Tükör és füst és Amerikai istenek. A Gaiman forgatókönyvéből Richard Clark rendezésében készült filmepizód egyébként az idén elnyerte a Nebula-díjak közé tartozó Ray Bradbury-díjat.
 • legjobb hivatásos szerkesztő (hosszú formátum): Betsy Wollheim
 • legjobb hivatásos szerkesztő (rövid formátum): Sheila Williams
 • legjobb hivatásos művész: John Picacio. A texasi San Antonioban született művészt 2005-ben már jelölték a Hugo-díjra, viszont nyernie az idén sikerült először. Ezen kívül olyan elismerésekkel büszkélkedhet, mint a World Fantasy-díj a legjobb művész kategóriában (2005) – emellett további öt alkalommal jelölték a díjra –, Chesley-díj (2005 és 2006), Locus-díj (2006), International Horror Guild-díja (2001 és 2006). Picacio többek között olyan szerzők regényeihez készített borítókat és illusztrációkat, mint a magyarul is olvasható Michael Moorcoc, Walter M. Miller jr., Joe R. Lansdale vagy Robert A. Heinlein.
 • legjobb félprofesszionális magazin: a Liza Groen Trombi, Kirsten Gong-Wong és társai által szerkesztett Locus magazin.  Az 1968 óta megjelenő magazin harmincadik alkalommal nyerte el a Hugo-díjat, előbb nyolc alkalommal az amatőr magazin (fanzine) kategóriában, majd a bevezetése után a félprofesszionális magazin kategóriában.
 • legjobb amatőr magazin (fanzine): a John deNardo szerkesztésében megjelenő SF Signal.
 • legjobb amatőr (rajongó) író: Jim C. Hines
 • legjobb amatőr (rajongó) művész: Maurine Starkey
 • legjobb audiovizuális amatőr magazin (fancast): a Lynne M. Thomas, Seanan McGuire, Paul Cornell, Elizabeth Bear és Catherynne M. Valente által szerkesztett SF Squeecast

Szintén a Worldcon-gálán adták át, a Dell Magazine által támogatott, a legjobb kezdő írónak járó John W. Campbell-díjat, amely viszont nem tartozik a Hugo-díjak közé. Ennek a nyertese az amerikai E. Lily Yu, akinek The Cartographer Wasps and the Anarchist Bees című novelláját a Hugo-díjra is jelölték.

Forrás: a Hugo-díj hivatalos oldala s az egyes szerzők adatlapja a Wikipédián


Vidd hírét!
 •  
 •