A nagyok uralják a NYT sikerlistáját

Vidd hírét!
  •  
  •  

A New York Times sikerlistájának élén debütált J. K. Rowling The Casual Vacancy c. regénye. A Harry Potter-sorozat szerzőjének új alkotása az első olyan regény, amelyet Rowling a felnőtteknek írt. Az alig negyven-egynéhány évesen megboldogult Barry Fairweather halála szó szerint felforgatja Pagford városkát. Pagford színleg maga az angol idill, macskaköves piactérrel, ódon apátsággal, ám az elbájoló homlokzat mögött háború tombol: gazdagok háborúja a szegényekkel, kamaszoké a szülőkkel, feleségeké a férjekkel, tanároké a tanítványokkal…


Mert Pagford nem az, aminek látszik, és Barry megüresedett önkormányzati helye a valaha megélt legnagyobb háborút robbantja ki a helységben. Ki fog győzni a szenvedélyektől, köpönyegforgatástól, döbbenetes leleplezésektől viharos választáson? A The Casual Vacancy magyarul decemberben fog megjelenni a Gabo Kiadó gondozásában, a könyv munkacíme jelenleg az Átmeneti üresedés címet viseli.

A sikerlista második helyezettje két hete van az élmezőnyben, a múlt héten még a képzeletbeli dobogó legfelső fokán állt, ez Ken Follett Évszázad-trilógiájának második kötete, A megfagyott világ – ezt is a Gabo Kiadónak köszönheti a magyar olvasóközönség, és már kapható a magyar fordítás is.

A megfagyott világ ott veszi fel a történet fonalát, ahol az 1. kötet abbamaradt: az öt – amerikai, német, orosz, angol és walesi – család egymásba fonódott életét ismerhetjük meg a Harmadik Birodalom felemelkedésével kezdődő, majd a spanyol polgárháborúval és a második világháború nagyszabású drámáival folytatódó,  az amerikai és az orosz atombombák felrobbantásáig tartó időszakban. Vagyis az 1930-as évek elejétől 1949-ig.

A német apától és angol anyától  született Carla von Ulrich egyszeriben úgy érzi, maga alá temeti a náci árhullám;  óriási bátorságról tanúskodó és szomorú következményekkel járó tettre szánja el magát… Woody és Chuck Dewar, a titkokat rejtegető két amerikai fivér is ki akarja venni részét a fasizmus elleni harcból, egyikük Washingtonban, a másikuk pedig a Csendes-óceán véráztatta dzsungeljeiben… Lloyd Williams, az angol diák a spanyol polgárháború tűzkeresztségében eszmél rá, hogy a kommunizmus ellen ugyanolyan elszántan kell harcolnia, mint a fasizmus ellen… Daisy Peshkovot, az Amerikában élő milliomoslányt kizárólag a népszerűség és az élvezetek hajszolása érdekli, amíg a háború meg nem változtatja az életét, nem is egyszer, hanem kétszer is, miközben unokabátyja, Vologya olyan pozíciót harcol ki magának a szovjet hírszerzésen belül, amely a háború kimenetelére is hatással lesz. A  főszereplők élete  kibogozhatatlanul összekuszálódik, miközben élményeiken keresztül kirajzolódnak  a 20. század arculatát meghatározó kataklizmák. A történet a gazdagok dolgozószobájától a vérzivataros, füst borította csataterekig mindenütt egymásba gabalyodik, és az olvasó egyre bonyolultabb drámák tanúja lesz.

Az “ezüstérmes” ezen a héten a lista jelenlegi veteránja, Gillian Flynn és a Gone Girl. A fiatal missouri írónő már 17 hete van a New York Times sikerlistáján, és masszívan őrzi a pozícióját a nagy nevek között. Flynn Kansas City-ben született és nevelkedett, jelenleg Chicagóban él. Első két könyve nagy sikernek örvendett Amerikában, debütáló regényét maga Stephen King is könyörtelenül hátborzongatónak titulálta, az Amerikai Krimiírók Edgar Allan Poe-díjra jelölték a legjobb elsőkönyves kategóriában, a Brit Krimiírók Szövetségétől pedig két elismerést – a New Blood- és az Ian Fleming Steel Daggers-díjat – söpörhetett be. Harmadik regényében, a Gone Girl-ben ismét Missouriba kalauzolja az olvasóit, ahol North Carthage-ben egy meleg nyári reggelen Nick és Amy házasságuk ötödik évfordulójának ünneplésére készülnek. Az ajándékokat már becsomagolták, a foglalásokat elintézték, amikor Nick Dunne okos és szép felesége eltűnik a Missouri partján fekvő házból. A rendőrség, a média és a lány szülei egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a férjre, aki hazugságokba keveredik, furcsán viselkedik, kitérő magyarázatokkal szolgál és látszólag elkeseredett – de vajon lehet ő a gyilkos? Miközben a rendőrök a nyomozást végzik, a városban minden pár elgondolkozik egy kicsit: vajon mennyire ismerjük azt, akit a legjobban szeretünk?

Van a sikerlistán a héten még néhány nagy név, lássuk őket is:

  • Negyedik Lee Child új regénye, az A Wanted Man. Ez a Jack Reacher-sorozat 17. epizódja, Child hőse ismét egy összeesküvésbe boltik, miközben Virginia felé stoppol. Az amerikai olvasók véleménye szerint nem ez a sorozat legjobb darabja, egyesek egyenesen kiábrándítónak találják. Eközben Reacher a filmvásznon is bemutatkozik: Lee Child atlétikus termetű hősét a 170 cm magas Tom Cruise alakítja, a rajongók nem kis felháborodására.
  • Ötödik Mitch Albom (Öten a mennyországban, Még egy nap) új regénye, a The Time Keeper, amely egy lenyűgöző tanmese a világ első órájának feltalálójáról, aki azért tér vissza a Földre, hogy megmentsen két életet: egy fiatal lány életét, aki meg akar halni, és egy idős, gazdag üzletember életét, aki örökké élni szeretne.
  • Nyolcadik James Patterson és Michael Ledwidge regénye, a Zoo, amelyben elszabadul az állatvilág a Földön, és egyre több helyről érkeznek hírek szervezett állattámadásokról. A regény főszereplője egy fiatal biológus, Jackson Oz, aki egy ökológussal karöltve küzd azért, hogy a világ vezetőit figyelmeztessék: hamarosan nem lesz olyan hely a Földön, ahová az emberek elbújhatnának az állatok elől. Patterson nagyon megosztó író, az utóbbi időben a mennyiség az esetében valamelyest a minőség róvására ment, már ami az egy év alatt megírt könyvek számát jelenti – de a Zoo annyira izgalmasnak ígérkezik, hogy minden körülmények között kiváncsiak vagyunk rá.


Vidd hírét!
  •  
  •