Holden Caulfield visszatér

Vidd hírét!
 
 

A fiatal iowai Mary O’Connell azt kockáztatja, hogy magára haragítja J. D. Salinger örököseit, hiszen egy új regényben visszahozza a 2010-ben elhunyt amerikai író leghíresebb regényhősét, Holden Caulfieldet. O’Connell regényében Caulfield Manhattan utcáin bukkan fel. A közelmúltban volt már példa arra, hogy valaki Salinger regényhősét használta saját irodalmi munkájában – per lett a vége.

O’Connell regénye az In The Rye címet fogja viselni; a könyvben Caulfield a Zabhegyező lapjairól Manhattanbe kerül, és összefut egy végzős középiskolás lánnyal, aki az amúgy a Zabhegyezőt istenítő irodalomtanárát keresi. A könyv jogait Amerikában a Penguinhoz tartozó Amy Einhorn Books vette meg.

O’Connell az Iowai Íróműhely végzettje, korábban egy novelláskötete (Living With Saints), 2011-ben pdig első ifjúsági regénye (The Sharp Time) látott napvilágot. Egy 2012-ben adott interjúban elmondta, hogy 13 évesen olvasta a Zabhegyezőt, és a könyv hatására döntött úgy, hogy író lesz. A mai napig elérzékenyül, ha meglátja azt a kiadást, amelyet tizenévesként ő is olvasott, és rögtön a szülei házában érzi magát, a saját kis szobájában, ahol Salinger regényét olvasta. A Zabhegyező még mindig a kedvenc könyve.

Nem O’Connell az első író, aki “feltámasztja” Caulfieldet. 2009-ben a svéd Fredrik Colting – John David California álnéven – a Rozshegyezőben a 60 évvel öregebb Holden történetét vitte papírra. Salinger beperelte Coltingot, Amerikában egy bírósági határozat következtében pedig betiltották a könyvet. Salinger és örökösei nagyon szigorúak ebben a tekintetben: bírósági határozatok segítségével korábban még olyan polók gyártását is betiltatták, amelyeken Caulfield arca szerepelt volna. Az újságírók szerzői jogoka vonatkozó kérdéseire azonban ezúttal sem O’Connell, sem a Penguin, de még Salinger irodalmi ügynöke sem válaszolt.


Vidd hírét!