Átadták a 2012-es World Fantasy-díjat

Vidd hírét!
 
 

A 2012. november 1–4 között a kanadai Torontóban megrendezett World Fantasy Convention rendezvényen átadásra került a 2012-es World Fantasy-díj (World Fantasy Award). A több kategóriában kiosztott díj az egyik legrangosabb nemzetközi elismerés az ún. elmélkedő, spekulatív fikció (speculative fiction) területén. A megnevezés egy gyűjtőfogalom, amely magában foglalja a fantasy, a horror, a „furcsa fikció” (weird fiction), a szuperhős-fikció, a természetfeletti fikció, az utópisztikus és disztópikus fikció, az apokaliptikus és poszt-apokaliptikus fikció, az alternatív történelem területén született irodalmi műveket, valamint a kapcsolódó statikus-, mozgás- és virtuális művészeti alkotásokat.

A World Fantasy-díjat 1975-ben alapították, és jelenleg kilenc kategóriában osztják ki. A jelölhető műveknek a díjátadót megelőző naptári évben kell megjelenniük, és csak életben levő szerzők művei pályázhatnak. A díj nyerteseit évente kijelölt, változó összetételű zsűri választja ki, eltérően a műfaj két másik rangos díjától, a Hugo- és a Nebula-díjtól: előbbinél a Nemzetközi Science Fiction Társaság (World Science Fiction Society – WSFS) által szervezett éves összejövetel, a Worldcon küldöttei, utóbbinál az Amerikai Science Fiction és Fantasy Írók Szövetsége (Science Fiction and Fantasy Writers of America – SFWA) aktív tagjai döntik el, hogy kik a nyertesek az egyes kategóriákban. A Word Fantasy-díjat 2012-ben a következő összetételű zsűri szavazatai alapján ítélték oda: John Berlyne, James P. Blaylock, Stephen Gallagher, Mary Kay Kare  és Jacques Post.

A zsűri a következő győzteseket választotta ki az egyes kategóriákban:

  • legjobb regény: a győztes Lavie Tidhar Oszama című regénye. Az izraeli szerző könyve – amelyről az Olvasóteremben is írtunk recenziót – a film noir, a dokumentumpróza, az alternatív történelem és thriller furcsa keveréke, a 2001. szeptember 11-i terrortámadás, valamint előzményeinek és következményeinek egy sajátos, személyes élményekből táplálkozó értelmezése. Olyan szerzők regényeit utasította maga mögé, mint Stephen King (11/22/63), George R. R. Martin (Sárkányok tánca) vagy Jo Walton (Among Others). A kategória győztesével, Lavie Tidharral a magyar olvasók személyesen is találkozhatnak november 16-án, Budapesten, egy író-olvasó találkozó keretében.
  • legjobb kisregény (10 ezer és 40 ezer karakter közötti művek): a győztes K.J. Parker A Small Price to Pay for Birdsong című kisregénye. A szerzőtől magyar nyelven még nem jelent meg semmi, azonban a döntőbe került szerzők között ott volt az a Catheryne M. Valente, akinek magyar fordításban 2012-ben jelent meg az Ad Astra Kiadó gondozásában a Marija Morevna és a Halhatatlan című regénye. Az írónő egyébként a Silently and Very Fast című kisregényével szerepelt a kategória legjobbjai között.
  • legjobb novella (10 ezer karakternél rövidebb művek): ebben a kategóriában a zsűri Ken Liu The Paper Menagerie című írását találta a legjobbnak. Az elbeszélés magyar fordításban megjelent a Galaktika magazin 2012. júliusi számában Papírállatok címen. Hasonlóképpen a Galaktikában jelent meg – a 2012. júniusi számban – az egyik döntős – E. Lily Yu – novellája, A térképész darazsak és az anarchista méhek. A további jelöltek között is találunk olyan szerzőket, akiknek magyarul jelentek meg regényei: Tim Powers (Anubisz kapui – Valhalla Páholy, 2002 és Ismeretlen vizeken – Metropolis Media, 2011), valamint Karen Joy Fowler (A Jane Austen könyvklub – Laurus Kiadó, 2009)
  • legjobb antológia: az Ann és Jeff VanderMeer szerkesztőpáros által szerkesztett The Weird című nagysikerű antológia. Érdekesség, hogy a páros egy másik általa szerkesztett kötettel is szerepelt a kategória öt legjobbja között: The Thackery T. Lambshead Cabinet of Curiosities.
  • legjobb novellagyűjtemény: a kategória győztese Tim Powers The Bible Repairman and Other Stories című kötete.
  • életműdíj: itt két győztest is hirdettek, egyikük Alan Garner, angol regényíró és folklorista, aki az ifjúsági fantasy és a folklórirodalom területén tevékenykedik, a másik George R.R. Martin, amerikai író, forgatókönyvíró. Utóbbi a magyar olvasók számára is ismert, elsősorban a Jég és Tűz dala című fantasy-sorozatának köszönhetően. 1989-ben a The Skin Trade című kisregényéért már elnyerte a World Fantasy-díjat, de kitüntetettje volt olyan neves díjaknak is, mint a Hugo-díj, Nebula-díj vagy a Bram Stoker-díj.
  • legjobb képzőművész: ebben a kategóriában John Coulthart brit grafikus, illusztrátor nyert.
  • szakmai különdíj: ezt a brit Dedalus Books fordítója, Eric Lane kapta meg.
  • amatőr különdíj: a zsűri ebben a kategóriában Raymond Russelt és Rosalie Parkert, a Tartatus Press két szerkesztőjét találta a legjobbnak.

A győztesek és döntősök listáját elnézve, bátran kijelenthetjük, hogy a World Fantasy-díj valóban az egyik legrangosabb szórakoztató irodalmi elismerés. A magyar olvasóközönség abban a szerencsés helyzetben van, hogy több szerzőtől is olvashatott már magyar fordításban az elmúlt években vagy akár évtizedekben, továbbá néhány díjazott és jelölt mű – legalábbis a regények és novellák kategóriából – vagy már megjelent magyar fordításban, vagy a közeljövőben várhatóan megjelenik.

Forrás: tor.com, valamint a díjkiosztó rendezvény hivatalos honlapja


Vidd hírét!