Könyvárverést rendeznek Szegeden

Vidd hírét!
 
 

Igazi könyvritkaságokat és kultúrtörténeti szempontból is fontos kéziratokat láthatnak azok, akik ellátogatnak a Somogyi-könyvtárba, ahol 14. Szegedi Könyvárverés anyagát mutatják be. Jakó Csaba, az aukció szervezője az MTI-nek elmondta, a Szegedi Könyvárverést csaknem másfél évtizede szervezték meg első ízben, s immár hagyomány, hogy november második szombatján rendezik meg. Az esemény egyre népszerűbb a régi könyvek gyűjtői körében: az ország minden részéről érkező érdeklődők mellett külföldről is jönnek beadók és vevők is.

A hazai aukciók között a szegedi árverésen szinte egyedülállóan alacsony – csupán 5-6 százalék – a visszamaradott tételek száma, és utóbb az antikváriumokban ezek a kötetek is gazdára találnak a kikiáltási áron – közölte a szakember. A szervező szerint a siker titka, hogy a „divathullámokra” figyelve válogatják össze az árverésre kerülő anyagot. Idén a legnagyobb népszerűségnek az 1930-as évek magyar avantgarde költészete örvend. Az első kiadású kötetek némelyikének – Kassák Lajos vagy Bortnyik Sándor tervezte – papírborítója önálló képzőművészeti alkotásként is megállná a helyét.

Az árverésre kerülő kéziratok között szerepel Kosztolányi Dezső fia, Ádám édesanyjához írt több mint 270 levele, a harmincas évek népszerű regényírója, Gulácsy Irén Tömörkény Erzsébettel folytatott levelezése és egy, a szerző által aláírt Babits Mihály-verseskötet is. A több mint 630 tétel között található csaknem kéttucatnyi kötet, amely szerepelt az Ideiglenes Nemzeti Kormány által 1945-ben összeállított tiltott könyvek listáján. A fasiszta érzelmű könyvek birtoklásáért hosszú börtönbüntetés járt, csupán nagyon kevés példány maradt fönt ezekből, és különösen ritkák a jó állapotú kötetek – mondta Jakó Csaba.

A 14. Szegedi Könyvárverést november 10-én (szombaton) 10 órakor tartják a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Központjának Dísztermében (6720 Szeged, Somogyi u. 7.). Az árverésre bocsátott könyveket áraikkal együtt itt tekintheted meg!

Forrás: MTI, SzegedMa.hu


Vidd hírét!