Átadták a Nemzeti Könyvdíjat az Egyesült Államokban

Vidd hírét!
  •  
  •  

A hét közepén, november 14-én New Yorkban adták át az Egyesült Államok egyik legrangosabb irodalmi díját, a Nemzeti Könyvdíjat (National Book Award). A díjat 1936-ban alapították, a II. világháború idején szünetelt a díjátadás, majd 1950-ben újraalapították. Évente ítélik oda amerikai szerzők előző évben megjelent könyveiért, illetve életpályájáért. A díjjal kapcsolatos ügyintézést jelenleg az 1988-ban létrehozott Amerikai Nemzeti Könyvalap (National Book Foundation) végzi. A megalapítása óta eltelt több mint 60 évben a Nemzeti Könyvdíjat számos kategóriában osztották ki, ma viszont csak négy kategóriában adják át: fikciós művek, nem fikciós művek (ismeretterjesztő irodalom), költészet, valamint gyermek- és ifjúsági irodalom, továbbá két életmű díjat is átadnak. A kategóriák győztesei 10 ezer dollár pénzjutalomban és egy kristályszoborban részesülnek, a második helyezetteknek 1 000 dollár pénzjutalom jár. Minden egyes kategóriában a győztesek kilétét egy ötfős, független szakmai bizottság dönti el, amelynek tagjai a döntés előtt több száz könyvet olvasnak el. A díjátadó ünnepségre minden év novemberében kerül sor.


A díjra csak az amerikai kiadók jelölhetnek könyveket, viszont az olvasóknak is lehetőségük van jelölni egy-egy könyvet a kiadóknál. Az idei díjra közel 1300 mű kapott jelölést, ezek a következőképpen oszlanak meg a négy kategória között: fikciós művek – 311 mű, nem fikciós művek (ismeretterjesztő irodalom) – 479 mű, költészet – 181 mű, valamint gyermek- és ifjúsági irodalom – 314 mű. A 2012-es Nemzeti Könyvdíj győztesei, kategóriánként:

  • A fikciós művek kategóriában Louise Erdrich The Round House című regényét találta a legjobbnak a Stacey D’Erasmo, Dinaw Mengestu, Lorrie Moore és Janet Peery alkotta zsűri. A regény egy bennszülött amerikai közösségben megerőszakolt nő történetét idézi fel, akinek az odzsibivé (Ojibiwe) törzsből származó fia bosszút szeretne állni. A részben odzsibivé származású írónő a díjátadón törzse nyelvén kezdte beszédét. Erdrich-nek nem ez az első rangos irodalmi kitüntetése, 1987-ben elnyerte az O’Henry-díjat, 1999-ben a World Fantasy-díjat. A döntőben olyan szerzőket utasított maga mögé, mint Dave Eggers (magyarul olvasható tőle: Ahol a vadak várnak, Az árvízi csónakos, Az elveszett fiú), a kétszeres O’Henry-díjas Ben Fountain, a Pulitzer-díjas Junot Díaz, vagy a Guardian First Book Award-dal idén kitüntetett Kevin Powers.
  • A nem fikciós, ismeretterjesztő irodalmi művek kategóriában a 2000-ben különleges közszolgálati tevékenységért járó Pulitzer-díjjal kitüntetett Katherine Boo Behind the Beautiful Forevers: Life, Death, and Hope in a Mumbai Undercity című könyve nyert, amely az indiai szegények életével és a kormányzati korrupcióval foglalkozik. A korábban a The Washington Post szerkesztőjeként dolgozó írónő 2007 óta gyűjtött anyagot a könyvéhez Mumbai egyik nyomornegyedében. A regény rajta volt a november 12-én átadott Samuel Johnson-díj hat könyvből álló szűkített listáján is. Az öt döntős között szerepelt még Anne Applebaum – akit a magyar olvasóközönség A Gulág története című Pulitzer-díjas kötetének köszönhetően ismerhet –, a Pulitzer-díjjal és Nemzeti Könyvdíjjal, illetve számos egyéb irodalmi díjjal kitüntetett Robert A. Caro, a szintén Pulitzer-díjas Anthony Shadid, valamint Domingo Martinez egy-egy könyve. A zsűri tagjai ebben a kategóriában: Brad Gooch, Linda Gordon, Woody Holton, Susan Orlean, Judith Shulevitz.
  • A költészet kategóriában David Ferry Bewilderment: New Poems and Translations című kötetét találta a legjobbnak a zsűri (Laura Kasischke, Dana Levin, Maurice Manning, Patrick Rosal, Tracy K. Smith). Kötetében a 88 éves David Ferry elsősorban két nagy témát boncolgat: az emberek sebezhetősége és halandósága. A döntőbe jutott másik négy szerző: Cynthia Huntington, Tim Seibles, Alan Shapiro és Susan Wheeler.
  • A gyerek- és ifjúsági irodalom kategóriában William Alexander Goblin Secrets című regénye volt a kitüntetett. Ebben a kategóriában egy-egy kötettel szerepelt még a több irodalmi díjjal is kitüntetett Patricia McCormick, valamint Carrie Arcos, Eliot Schrefer és Steve Sheinkin. A zsűri összetétele: Susan Cooper, Daniel Ehrenhaft, Judith Ortiz Cofer, Gary D. Schmidt, Marly Youmans.

A négy kategória mellett két életműdíjat is átadtak: az amerikai irodalomhoz való kimagasló hozzájárulásért járó medált a 87 éves (Medal for Distinguished Contribution to American Letters) Elmore Leonard kapta, akinek több könyve is megjelent magyar fordításban – a Halálos lövésről  és a Raylanről mi is írtunk az Olvasóteremben –, és amelyek közül többet is megfilmesítettek. Az „irodalmár-díjat” (Literarian Award for Outstanding Service to the American Literary Community) – amelyet az amerikai irodalmi közösségért nyújtott kimagasló munkáért és az irodalom népszerűsítésében nyújtott kimagasló teljesítményt adományoznak – a 61 éves Arthur O. Sulzberger jr., a The New York Times kiadója és elnöke vehette át.

Források: mti.hu, olvasoterem.com, nationalbook.org, books-express.ro, Wikipedia


Vidd hírét!
  •  
  •