Ismét két új szerző az Agave Könyveknél

Vidd hírét!
  •  
  •  

Január végén folytatódik Georges Simenon roman dur-regényeinek sora: A kísértetek és Az özvegy című remekművek után ezúttal az Aki a vonatokat nézte következik, ami egy holland kereskedő életének teljes átalakulását és végül önmagára találását mutatja be a szerző által már jól ismert, pszichológiai hatásokban bővelkedő cselekményvezetésen keresztül. Kisstílű bűnözők és prostituáltak keltik ismét életre Párizs alvilágát, ahol a főhős a rendőrség elől menekül, hogy önálló életet élhessen.


Februárban mondhatni már menetrendszerűen érkezik az újabb Ray Bradbury-kötet, ami a klasszikus Fahrenheit 451 új kiadása lesz Lóránd Imre fordításában. A kiadvány tartalmazni fog további öt novellát is a tudományos fantasztikum nagymesterétől, melyeket az R Is For Rocket című gyűjteményéből válogatott a kiadó. Nem sokkal ezután jelenik meg John Scalzitól a Szellemhadtest, ami annak a Vének háborújának a nagy sikerű folytatása, ami egyben 2012 legnépszerűbb sci-fije lett az olvasók körében. Ugyancsak februárban várható egy novelláskötet Dashiell Hammettől, aki nagy visszatérője a kiadónak (utoljára 2009-ben A máltai sólymot vehették a kezükbe az olvasók). A tizedik nyom című kötet hét történetet tartalmaz a Kontinentális Detektívügynökség felgöngyölített eseteiből, melyek az 1920-1940-es évek között nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy Hammett bekerülhessen a kemény krimik legjobb szerzői közé.

Márciusban két új szerző debütál az Agave Könyveknél. Scott Turow neve talán ismerősen cseng egyeseknek: az Ártatlanságra ítélve című regénye itthon is bestseller lett az 1990-es évek elején, ráadásul Harrison Ford és Rául Juliá főszereplésével népszerű filmet is forgattak belőle. Március elején új fordításban jelenik meg a könyv, s a későbbiekben további Turow-művekre számíthatunk az Agavétól – várhatóan a Könyvhéten jelenik meg Ártatlan címmel a regény közvetlen folytatása.

Scott Turow

Scott Turow az 1970-es évek végétől ügyészként szerzett hírnevet, 1986 óta pedig Illinois egyik legelismertebb védőügyvédjeként dolgozik. A leghíresebb ügye Alejandro Hernandezé, aki 11 évet töltött ártatlanul a halálsoron, és a szerző kitartó munkájának köszönhetően szabadult 2006-ban. Turrow regényíróként sem utolsó, eddig kilenc könyvet írt, ezeket több mint huszonöt nyelvre fordították le, a szakírók és az olvasók egyaránt őt tekintik a jogi krimi megteremtőjének. A regényírás és az ügyvédi praxis mellett Turrow a Rock Bottom Remainders nevű bandában is énekel, bár saját bevallása szerint ehhez túl nagy tehetsége nincs.

Turrow mellett China Miéville a kiadó másik újonca, őt az elmúlt évtized egyik legfontosabb és legnagyobb hatású fantasy írójának tartják, irodalmi jelentőségét Neil Gaiman életművéhez hasonlítják. Rengeteg irodalmi díjjal büszkélkedik, többek között a Hugo, Nebula, World Fantasy, Locus és Arthur C. Clarke díjakat is elnyerte már. Saját műveire a „weird fiction” („furcsa fikció”) megnevezést használja. Tagja a New Weird nevű irodalmi mozgalomnak, amelynek célja, hogy a fantasy irodalmat elmozdítsa a tolkieni örökség és a Tolkient másoló tucatfantasy szintjéről, és egy olyan irodalmat teremtsen, ami szakít a hagyományos fantasy romanticizált eszméivel, egy urbánus, realisztikusabb komplex-világ modellt hozva létre, a science-fiction és a fantasy elemeinek, valamint az egzisztenciális és fizikai terrornak az ötvözésével. Március végén érkezik tőle a Konzulváros, ami a legújabb regénye: 2011-ben jelent meg, és elnyerte a Locus-díjat, ami mellett Hugóra is jelölték.

Az új szerzők mellett márciusban egy újabb kötet jelenik meg John le Carrétól, még pedig A panamai szabó, amiből 2001-ben Pierce Brosnan főszereplésével készült emlékezetes film, ráadásul le Carré az életműve harmadik legfontosabb történetének tartja A kém, aki bejött a hidegről és a Suszter, szabó, baka, kém után. Nehéz le Carré könyveiből a legjobbat kiválasztani, de A panamai szabó (olvasói minőségben kifejtett) véleményünk szerint az első háromban van, szóval mindenkinek csak ajánlani tudjuk.


Vidd hírét!
  •  
  •