Tévésorozat készül A hollókirályból

Vidd hírét!
  •  
  •  

Hatrészes televíziós sorozatot készít a BBC a 2000-es évek egyik legsikeresebb fantasyjéből. Susanna Clarke A hollókirály című regénye 2004-ben jelent meg, és a Napóleoni háborúk idején játszódik két varázslóval a főszerepben, akik először arra használják fel az erejüket, hogy segítsék Angliát, de végül egymás ellen fordulnak. A kötet óriási sikert aratott, megnyerte a Hugo-, World Fantasy-, Locus-, Mythopoeic- és British Book-díjakat, az amerikai Time magazin az év könyvének választotta, és jelölték a rangos Booker-díjra is. A megfilmesítése az évek során többször felmerült, de végül sosem készült el.


A BBC hat, egyenként hatvan perces epizódban tervezi elmesélni Clarke epikus történetét, ráadásul már jövőre be szeretné mutatni a sorozatot. A forgatókönyvet Peter Harness írja (Wallander), míg a rendezői székbe Toby Haynes fog ülni (Ki vagy, doki?, Sherlock).

A regény 1806-ba röpíti az olvasót. Anglia minden erejét lefoglalja a Napóleonnal vívott háború, a gyakorlati mágia pedig már évszázadok óta feledésbe merült a szigetországban. De az egykoron oly nagyszerű varázslás történelmét kutató tudósok egy napon hirtelen felfedezik, hogy mégis van egy varázsló, aki a gyakorlatban igenis használja a mágiát: a Hurtfew apátságban, a világtól elvonultan élő Mr. Norrell. Amikor felkérik, hogy mutassa be tudását, Mr. Norrell varázslatot bocsát a Yorki katedrálisra, mire a szobrok beszélni és énekelni kezdenek. A hír villámgyorsan eljut Anglia utolsó szegletébe is. A mágus pletykáktól övezve Londonba utazik, ahol feltámaszt egy gyönyörű, halott fiatalasszonyt, majd a kormány kérésére beavatkozik a háborúba: szellemhajói halálra rémítik a franciákat.

Norrell azonban nem sokáig lesz egyeduralkodó mágus, mert felbukkan a briliáns, fiatal varázsló, Jonathan Strange. A jóképű és vakmerő Strange tökéletes ellentéte az óvatos és körülményes Norrellnek, aki ennek ellenére tanítványául fogadja őt. Strange is bekapcsolódik a franciák ellen vívott háborúba: Wellington Portugáliában harcoló csapatait segíti természetfeletti erejével. Strange-nek azonban nemcsak a hatalma, hanem az ambíciója is megnő. Mániákusan foglalkozni kezd az angol mágia megteremtőjével, a tizenkettedik század ködébe veszett Hollókirállyal. Strange a király keresése közben egyre veszélyesebb és vakmerőbb varázslatokba kezd, és így nemcsak Norrell-lel való barátságát sodorja veszélybe, hanem mindent, ami fontos számára.

A könyv magyarul az Agave Könyvek gondozásában jelent meg 2006-ban, de ma már nem kapható még antikváriumokban sem.


Vidd hírét!
  •  
  •